'Yasadışı dinlemek, iğrenç bir şey'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Yasadışı dinlemek, iğrenç bir şey tabii, bu kabul edilebilir bir şey değil'' görüşünü dile getirerek, Adalet Bakanlığı'nın yasadışı dinlemelerin caydırılığını arttırmak ve cezaları 3 kata çıkarmak için çalışma yürüttüğünü bildirdi.

Yayınlanma: 24.01.2010 - 10:22
Abone Ol google-news

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bozüyük-Mekece-Adapazarı Bölünmüş Devlet Yolu'nun açılışına Yüksek Hızlı Tren'le (YHT) gitti. Yıldırım, seyahatinde kendisine eşlek eden basın mensuplarının soruları yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Karayolunda taban fiyat uygulaması konusundaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?'' şeklindeki sorusu üzerine Yıldırım, Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğüne otobüs firmalarına yönelik sivil toplum kuruluşlarının zaman zaman bu yönde talepte bulunduklarını hatırlattı. Bu amaçla geçen yıl da yönetmelik çıkarıldığını belirten Yıldırım, ilgili düzenlemelerin 4-5 ay gibi zaman dilimlerini kapsayacak şekilde, talep üzerine yapıldığını ifade etti. Yıldırım, ''Bunda amaç, taşımacılıkta devamlılığı sağlamak, yolcu mağduriyetini önlemek ve firmaların birbiriyle yıkıcı rekabete girmelerinin önüne geçmektir'' dedi.

Yıldırım, bu tür bir düzenlemenin havayolu sektörü için de yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, bakanlığın uçaklarda tarife düzenleme gibi bir yetkisi olmadığını söyledi. Uçaklarda ''koltuk maliyeti esası'' bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu esasa bağlı olarak aşırı düşük fiyat uygulamalarında rapor istendiğini kaydetti. Bir gazetecinin, ''Geçtiğimiz günlerde bir uçak bomba ihbarı nedeniyle acil iniş yapmıştı. Bu tür ihbarları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Yıldırım, yolcu emniyetinin ve rahat seyahat etme hakkının hiçbir şekilde ihlal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Yıldırım, ''İstanbul Boğazına inşa edilecek 3. köprüye'' ilişkin bir soruya karşılık olarak, projenin her şeyinin hazır olduğunu, yap-işlet-devret modeliyle ihalesinin yapılacağını söyledi. Yıldırım, bu projeye karşı çıkanların bulunduğunu anımsatarak, uzun yıllardır İstanbul'da yaşayan biri olarak amacının, İstanbul'a zarar vermek değil, hizmet etmek olduğunu kaybetti.

Yıldırım, ''Yasadışı telefon dinlemelerine ilişkin herhangi bir düzenleme yapılıp yapılmadığının'' sorulması üzerine şunları kaydetti: ''Adalet Bakanlığı, yasadışı dinlemelerin caydırıcılığını arttırmak, cezalarını 3 kata çıkarmak için çalışma yapıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı da buraya teknik destek veriyor. Böylece, bu tip yasadışı faaliyetleri daha da caydırıcı hale getirmek hedefleniyor. Yasadışı dinlemek, iğrenç bir şey tabii, bu kabul edilebilir bir şey değil. Ama maalesef bu konu dünyanın her tarafından har zaman sorun olmaya devam ediyor. Amacımız bunu en azından insanlarımızı olabildiğince bu endişeden uzaklaştırmak, bu algılamayı olumsuzdan olumluya çevirmektir. Bunun için yöneticiler gerekli tedbirleri almak durumunda.''

Bakan Yıldırım, ''3. nesil mobil iletişim sistemlerinin (3G) yaygınlaşmasının ne zaman tamamlanacağı ve 4. nesil mobil iletişim sistemlerine (4G) geçilip geçilmeyeceğine'' ilişkin bir soruya, ''Önce 3G'yi özümseyelim, daha istediğimiz noktada değil. 6 milyon kullanıcısı var. Onun Anadolu'ya yaygınlaştırılması lazım'' dedi. Yıldırım, 3G'yi belirli bir amaca ulaştırdıktan sonra diğer teknolojilerin devreye sokulacağını bildirdi. Binali Yıldırım, ''Galataport ihalesine'' ilişkin bir soruya da bu sürecin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca takip edildiğini söyledi.
 

Yolcularla sohbet

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Ankara-Eskişehir seferini yapan YHT'deki yolcularla da sohbet etti. Yıldırım'ın yolculardan Zeliha Cansever'e, ''YHT'yi nasıl bulduğunu ve trenin ne zaman hizmete girdiğini bilip bilmediğini'' sorması üzerine, Cansever de ''Treni beğendim, yoksa Tayyip Erdoğan mı yaptı?'' karşılığını verdi. Ankara'da çalışan Kanada vatandaşı Liubliana Sladounova'ya, ''Memleketinde hızlı tren olup olmadığını'' soran Bakan Yıldırım, yolcudan olumsuz yanıt alınca, ''İnşallah bir gün sizin de olur'' yanıtını verdi.

Yolculardan Özgür Duygulu da annesiyle birlikte Eskişehir'deki nişan törenine gittiğini anlattı. Yıldırım, Duygulu'ya ''Herhangi bir desteğimiz olacaksa biz de geliriz'' şeklinde konuştu. Binali Yıldırım, Eskişehir'de de Ankara-İstanbul hızlı tren projesi kapsamında inşa edilen yer altı geçişinde incelemelerde bulundu. Bakan Yıldırım, çalışmaların hızlandırılması yönünde talimat verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler