"Yaşamak için yaşatmak zorundayız"

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfının (TEMA) kurucusu Hayrettin Karaca, ''(Eskisini at yenisini al) diyorlar. Ancak şu bilinmelidir ki, yaşamak için yaşatmak zorundayız. Dünyayı tüketerek değil, paylaşarak kurtarmalıyız'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.05.2011 - 15:12

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen ''Uluslararası Gençlik Şenliği'' kapsamında gerçekleştirilen ''Çevre'' konulu toplantının konuğu Hayrettin Karaca oldu.

AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve çevreci gençlerin izlediği konferansta konuşan Hayrettin Karaca, her insanın yaşamak istediğini, yaşamak için ise her şeyi yapabildiğini, insanlar hariç bütün canlıların birbirlerinden yararlanarak yaşadığını belirtti.

''Kendi kendimizin katiliyiz'' diyen Karaca, ''Günümüzde ihtiyacımızın üzerinde tüketiyoruz. (Eskisini at yenisini al) diyorlar. Ancak şu bilinmelidir ki yaşamak için yaşatmak zorundayız. Dünyayı tüketerek değil, paylaşarak kurtarmalıyız. İhtiyacımızdan fazlasını tüketmemeliyiz. Yeni bir paylaşma düzenine ihtiyaç var'' dedi.

2010 yılında dünyada silahlanma için 1 trilyon 307 milyar dolar harcandığına dikkati çeken Karaca, bu yıl silahlanma için 1 trilyon 800 milyar dolar harcanacağını, bu kadar çok silahın ne işe yaradığını kimsenin bilmediğini ifade etti.

Dünya barışının Anadolu'da başlayacağını anlatan Karaca, şöyle konuştu:
''Türkiye'de canavar gibi bir gençlik yetişiyor. Bu amaçla mini Tema'yı kurduk. Yavru Tema'cıların doğa konusundaki bilgileri ve inançları çok iyi. Minik çocuklar bağımlı değil. Kendi iradeleri var. Dünya barışının temelini bugünkü gençlik atacak, bugünün gençlerine güveniyorum. Bilinçli, geleceği iyi gören bir gençlik yetişiyor. Barış onlarla gelecek.''

Karaca, ormanların yüzde 60'ının kağıda gittiğini, kağıda olan taleplerin artması nedeniyle her geçen gün daha fazla ormanın yok olduğunu kaydetti. Golf sahalarının zararlarına da değinen Karaca, şunları söyledi:
''Dünyada yeni golf sahaları artık gelişmiş ülkelerde değil geri kalmış ülkelerde yapılıyor. Dünyadaki bütün golf sahalarının yıllık tükettiği su miktarı 9 milyar 25 milyon metreküptür. Dünyadaki tüm tarım alanlarının sulanması için de 9 milyar 25 milyon metreküp suya ihtiyaç var. Golf sahalarının bir dönümü için yılda 9 kilo ilaç kullanılıyor. Tarım alanının bir dönümü için ise 1,35 kilo ilaç kullanılmaktadır. Golf sahalarının ne kadar çok su ve ilaç tükettiğini bu rakamlardan görebilirsiniz.''

Hayrettin Karaca'nın konuşmasının ardından, Antalya Kültür Merkezi yanında Rektör Kurtcephe'nin de katılımıyla fidan dikimi yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler