Yaşar Kemal köyünde kültür evi açtı
Yaşar Kemal, doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği Hemite(Gökçedam) Köyü'nde kendi adına yaptırılan parkın ve Hemite Yaşar Kemal Kültür Evi'nin bugün açılışını yaptı. Açılışa yazarın eşi Ayşe ve Tarık Akan, Sadık Karamustafa, Ahmet Güneştekin, Yalçın Sadak, Nebil Özgentürk, Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu dostları katıldı.
Tarık Akan, Arif Keskiner, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Oktay Akbal ve Şener Şen gibi Yaşar Kemal’in sanatçı dostlarının dağlardan taşıdığı kaya parçalarına oturtularak yapılan İnce Memed heykeli, 1993 yılında Yaşar Kemal’in doğum yeri olan Osmaniye’ye bağlı Hemite(Gökçedam) Köyü’nde açılmıştı. Demirtaş Çelebi, Tarık Akan ve Arif Keskiner’in ortak fikriyle yaratılan İnce Memed heykelini, Metin Deniz ve Abidin Dino tasarlamış, heykeltraş Yunus Tonkuş yapmıştı. Şimdi İnce Memed heykelinin bulunduğu bu park, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah ve Vali Yardımcısı Sadık Tunç'un özverili çalışmalarıyla yeniden düzenlendi ve içinde bir Yaşar Kemal Kültür Evi açıldı.
“Duvarın Dibinde Resmim Aldılar/ Ak Kağıt Üstünde Tanıyın Beni”
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından düzenlenen “Duvarın Dibinde Resmim Aldılar/ Ak Kağıt Üstünde Tanıyın Beni” başlıklı bir sergi ile açılan Hemite Yaşar Kemal Kültür Evi 16.000 metrekare alanda kurulu olan, yürüyüş yolları, çocuklar için oyun, yetişkinler için spor grupları, piknik yerleri ve Kımıtlı Kuş Cenneti seyir terası bulunan Yaşar Kemal Parkı’nda bulunuyor. “Yaşar Kemal Metinlerinde Renk, Işık, Koku, Doku” temaları üzerine kurgulanan “Duvarın Dibinde Resmim Aldılar/ Ak Kağıt Üstünde Tanıyın Beni” sergisi ise Yaşar Kemal’in kitaplarından seçilmiş parçalardan oluşuyor. Duvar yerleştirmesi, videolar ve fotoğrafların yer aldığı, küratörlüğünü ise Sadık Karamustafa’nın yaptığı sergi ile açılan Hemite Yaşar Kemal Kültür Evi’nin bir yandan kütüphane olarak hizmet verirken, diğer yandan da Yaşar Kemal’in Türkçe’de ve dünya dillerinde yayımlanmış kitaplarının bütün basımlarını bir araya getirmeyi amaçlayan koleksiyon projesine de ev sahipliği yapması hedefleniyor. Gençlerin de kullanımına açık olan bu koleksiyonda yazarın birinci basım kitapları da bulunuyor.
Yaşar Kemal Kitapları Koleksiyonu
İlk kitabın ilk basımından günümüze kadar, Yaşar Kemal’in eserlerinin Türkçe’de ve dünya dillerinde, birçok yayınevi tarafından yüzlerce basımı yapıldı. Hemite Yaşar Kemal Kültür Evi bünyesinde bulundurulan koleksiyon için başlatılan projenin amacı, basımı yapılan bütün kitaplara ulaşmak, bu basımları bir araya getirmek, kapaklarını fotoğraflamak, yayın bilgilerini çıkarmak; Kültür Evi’nde ve internet ortamında kitapseverlerin ve akademisyenlerin hizmetine sunmak.
Araştırma çalışmasında her basım, yayınevi, editör, çevirmen, yayım dili, yayım tarihi, basım numarası, tasarım, illüstrasyon, fotoğraf, dizgi, tertip, baskı, cilt gibi bilgiler çerçevesinde tasnif ediliyor.
Açılışta konuşan Yaşar Kemal duygularını şöyle dile getirdi: “Ben bu köyün sevgili çocuğuydum. Cennet gibi bir yerde büyüdüm. Burada hepimiz kardeşçe yaşadık. Bunu söylemek, bununla gurur duymak gerekir.“ dedi.
Nebil Özgentürk’ün Yaşar Kemal Efsanesi adlı belgeselinden bir bölüm gösterilen açılışta Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç ve Vali Celalettin Cerrah da birer konuşma yaptılar.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması