Yatırım ödeneği ihtiyaçlarının belirlenmesi istendi
Orta Vadeli Program'ı "güçlü bir çıpa" arayışı nedeniyle hala tamamlayamayan Devlet Planlama Teşkilatı, kamu yatırım tekliflerinin daha fazla gecikmemesi için harekete geçti. Kamu kurum ve kuruluşlarından 2010-2012 Yatırım Programı hazırlık çalışmalarında kullanılmak üzere proje bazlı yatırım ödeneği ihtiyaçlarını belirlemelerini istedi.
DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı hazırlıklarını yönlendirmek üzere Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan çalışmalarının devam ettiğini açıklanarak, kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım tekliflerini yapmaları istendi. Kamu kurum ve kuruluşlarından 2010-2012 yıllarını kapsayacak şekilde proje bazındaki yatırım ödeneği ihtiyaçlarını "Yatırım Programı Hazırlama Rehberi Taslağı'nda" belirtilen hükümleri esas alarak hazırlamalarını isteyen DPT, 20 Ağustos tarihine kadar Müsteşarlığa iletmelerini istedi.
2009 kuruluş tavanları esas alınacak
2010-2012 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehber Taslağı'na göre Dokuzuncu Kalkınma Planı, Bütçe ve Yatırım Programı hazırlık ve uygulama çalışmalarının temel politika çerçevesini oluşturacak. Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan henüz hazırlanmadığı için kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım talepleri 2009 yılı yatırım programında yer alan kuruluş tavanlarını temel alınacak. 2010-2012 dönemi yatırım tekliflerinde kur değeri yıllık ortalama 1,6154 TL olarak kabul edilecek. Geçen yıl Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Nazım Erken tarafından 2009-2011 yılına ilişkin kurumların yatırım tekliflerine ilişkin yaptığı açıklamada, hem Dokuzuncu Kalkınma Planı hem de Orta Vadeli Programla uyumlu olunmasını istemişti. Böylece, kamu kurum ve kuruluşları, yatırım ödeneklerini belirlerken Türkiye'de ve dünyada yaşanan son ekonomik gelişmeler dikkate alarak hazırlanan ve makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri kapsayan Orta Vadeli Programı görme fırsatı bulunmayacak.
Dolar kuru 2010 için 1.6154 TL olacak
Yatırım teklifleri hazırlanırken Kamu Yatırımları Rehber Taslağı'nda yer alan deflatörler ve yıllık ortalama kurlar kullanılacak. Taslağa göre 2010-2012 dönemi yatırım tekliflerinin 2010 yılı fiyatlarıyla ve bin TL bazında hazırlanması öngörüldü. DPT Taslağa göre kamu kurum ve kuruluşlarından 2010 yılı kur değerinin (gösterge niteliğinde olmak üzere) yıllık ortalama 1,6154 TL olarak alınmasını istedi. 2011 yılı için 1 dolar 1,6593, 2012 yılı için ise 1,6839 dolar olarak dikkate alınacak. 2009 yılında 0,9523810 olan kamu sabit sermaye yatırım ve dış para deflatörü 2010 yılında 1,0000000 olarak kabul edilecek ve bu deflatör sektörlere göre değişecek. Proje hangi sektörde yer alıyorsa o sektöre ait yatırım deflatörü kullanılacak, cari yıl fiyatlarıyla olan harcamalar ilgili yılın deflatörüne bölünerek 2010 yılı fiyatlarına dönüştürülecek. DPT 2011 yılı için deflatörü 1,0450000, 2012 yılı için 1,0920250 olarak öngörüldü.
Yatırım teklif tavanları 3 yıl için verilecek
Yatırım teklif tavanları, cari fiyatlarla (yılı fiyatlarıyla) olmak üzere 2010-2012 dönemini kapsayan üç yıl için verilecek. Kuruluşlar yatırım proje stoklarının yürütülmesinde, ileriki yıllara ait gösterge niteliğindeki teklif tavanlarını da özellikle dikkate alacak. İdare stratejik planını hazırlamış olan kuruluşlar, 2010 yılı yatırım tekliflerinde, yayınlanacak Orta Vadeli Programda yer alan politika ve önceliklerle uyumlu olmak kaydıyla stratejik planlarında ve performans programlarındaki amaç, hedef ve performans göstergelerini dikkate alacak.
2010 dönemi kamu yatırım politikasının öncelikleri
-2010-2012 döneminde, yayınlanacak Orta Vadeli Program'da yer alan politikalara uygun bir şekilde, kamu kesimi yatırımları öncelikli sosyal ihtiyaçları giderecek ve üretken faaliyetleri destekleyecek nitelikteki alt yapıya yönlendirilecek.
-Kamu yatırımları bölgesel kalkınmanın sağlanmasında ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasında etkili bir araç olarak kullanılacak, yatırım tahsislerinde mevcut bölgesel planlar ve programlar kapsamındaki il'lerin ve özellikle şehir merkezlerinin gelişmesini hızlandırıcı ekonomik ve sosyal altyapı yatırımları ile insan kaynakları ve istihdam ağırlıklı projelere öncelik verilecek. Yerel nitelikli proje tekliflerinin, uygulanmakta olan bölgesel planlar ile uyumlu olması gözetilecek.
-Kırsal kesimde kalkınmanın hızlandırılması amacıyla, kamu yatırımları ve hizmetlerinin sunumunda, ilçe merkezleri ve belde belediyeleri ile diğer gelişme ve çevresine hizmet sunma kapasitesi bulunan merkezi yerleşim birimlerine öncelik verilmek suretiyle bu yerleşimlerin altyapıları iyileştirilecek ve kaynakların etkin kullanımı sağlanacak.
-Türkiye'nin AB'ye üyeliği yönünde ortaya konulan plan ve programlarda yer alan politika ve önceliklerin hayata geçirilmesi için sürdürülen çalışmaların gerektirdiği yatırımlar hızlandırılacak.
-Kamu kaynaklarının kısıtlı olduğu gerçeği de göz önünde bulundurularak, kamu altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde Kamu-Özel İşbirliği modellerinin kullanımı artırılacak.
-Kamu yatırım teklif ve kararları, sağlıklı sorun analizlerini içeren sektörel ve bölgesel çalışmalara, planlara ve nitelikli yapılabilirlik etüt ve analizlerine dayandırılacak.
-Sektörel öncelikler, 2010-2012 dönemi kamu yatırım tahsislerinde eğitim, sağlık, teknolojik araştırma, ulaştırma, içme suyu ile Bilgi Toplumu Stratejisi ile uyumlu e-devlet ve bilgi ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik altyapı yatırımları olacak.
Bölgesel öncelikle kamu yatırımları, Güneydoğu Anadolu Projesi başta olmak üzere, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve diğer tüm bölgelerdeki bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme ile bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılmasında etkili bir araç olarak kullanılacak. Kuruluşlar, yatırım tekliflerinde, 18 Haziran 2008 tarih ve 26910 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Öncelikli Bölgesel Kalkınma ve Sosyal Gelişme Projeleri hakkındaki 2008/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile eki Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı'nda (2008-2012) belirtilen hususları özellikle dikkate alacak.
Proje bazında öncelikler
2010-2012 dönemi yatırım teklif tavanları çerçevesinde yapılacak proje bazındaki ödenek tekliflerinde sektörel ve bölgesel önceliklerin yanı sıra devam eden projelerden öncelik verilecek olanlar şöyle:
-2010 yılı içinde tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek olan projeler.
-Uygulamasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış projeler.
-Yatırım Programında yer alan ve dış finansmanı sağlanan projelerden önemli oranda fiziki gerçekleşme sağlanmış projeler.
-Başlatılmış bulunan diğer projelerle bağlantılı veya eş zamanlı olarak yürütülmesi ve tamamlanması gereken projeler.
-Mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılmasına ve korunmasına yönelik idame-yenileme, bakım-onarım, rehabilitasyon ve modernizasyon türü yatırım projeleri.
-Afetlerin önlenmesi ve afet hasarlarının telafisine yönelik projeler.
-AB'ye üyelik yönünde ortaya konulan politika ve önceliklerin hayata geçirilmesi için sürdürülen çalışmaların gerektirdiği projeler.
-e-Dönüşüm Türkiye Projesi ve Bilgi Toplumu Stratejisi ile uyumlu projeler.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu