Yaz sıcaklarını bir de onlara sorun
40 dereceye yaklaşan sıcaklarda etli ekmek fırınlarında yanan ocağın başında en az 6-7 saat çalışmak zorunda kalan ustalar, günde 5-6 litre su tüketiyor.
Bugünlerde etkili olan bunaltıcı yaz sıcaklarından en çok etkilenen kişilerin başında, yanan ateş karşısında fırınlarda çalışanlar geliyor.
Hava sıcaklığının 40 dereceyi zorladığı Konya'da, kentin en ünlü yiyeceği olan etli Ekmeğin üretildiği yüzlerce etli ekmek fırını ve lokanta bulunuyor. Bu iş yerlerinde ''kara ocak'' olarak tabir edilen, odun yakılan fırınlarda yaz sıcağının eziyetini en çok çekenler ise kürekçiler.
Sabah saatlerinde iş yerine gelip yanan ocağın başına geçen, ''kürekçi'' olarak da adlandırılan etli ekmek ustaları, üzerine sebze ve et karışımı konulan etli ekmeği elindeki kürekle fırına sürüyor. Bir kaç dakikaya bir fırın içindeki etli ekmeği yanmaması için çeviren ve böylece sürekli kızgın ateşin başında kalan etli ekmek ustaları, maruz kaldığı aşırı sıcak nedeniyle yoğun şekilde su kaybediyor.
Çataltömek Mahallesi'nde etli ekmek fırını işleten, kendisi de ocağın başında çalışan Hüseyin Külekaya, temmuz ve ağustos aylarında fırın başında çalışma koşullarının daha da zorlaştığını söyledi.
Kürekçiliğin ustalık gerektiren herkesin yapamayacağı bir iş olduğunu, bu nedenle kürekçinin yerine başkasının geçmesinin, etli ekmeğin kalitesi açısından mümkün olmadığını anlatan Külekaya, şunları kaydetti:
''Ateş karşısında terlemekte olan ustanın yanına, serinletici pervane ya da klima da koyamıyoruz. Çünkü bu tür soğuk hava veren serinletici aletler, terleyen kişiyi adeta çarpıyor, çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu nedenle kürekçi, serinlemek için önlem olarak sadece su ve benzeri serinletici şeyler içebiliyor. Günde en az 6-7 saat bu şekilde çalışan kürekçi, dışardaki bunaltıcı sıcağın da etkisiyle kaybettiği suyu, gün içinde 5-6 litre su içerek karşılamaya çalışıyor. Buzdolabına koyduğumuz suyun yarısından fazlasını etli ekmek ustamız içiyor.''
Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci ise etli ekmek ustaları gibi hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda ateş karşısında çalışmak zorunda kalanların bol sıvı tüketmesinin önemine işaret etti.
Kaybedilen suyun vücuda geri alınmamasının böbrek yetmezliğine davetiye çıkarabileceği uyarısında bulunan Küçükkendirci, ''Aşırı sıcağa maruz kalmak tansiyonu da düşürür. Su içmek tek başına yetmeyebilir. Suyun yanında maden suyu, tuzlu ayran gibi elektrolit takviyesiyle yaşanan sıkıntı ortadan kaldırılabilir'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması