Yedi milyon diyabet hastasını korkutacak iddia

Uzakdoğu’dan gelen şeker ölçüm cihazlarının doğru ölçüm yapmadığını söyleyen Prof. Gönen, durumu TBMM gündemine taşıyıp Sağlık Bakanı’na sordu.

Yayınlanma: 17.10.2015 - 23:19
Abone Ol google-news

Türkiye’de 7 milyonun üzerinde diyabet (şeker) hastası bulunuyor. 5.6 milyonu tedavi altında ve bu hastaların yüzde 26’sı insülin kullanıyor. Diyabetli hastalar için kan şekeri ölçümü hayati önem taşıyor. İnsülin yapılmadan önce mutlaka kan şekeri ölçülmeli ve yapılacak doz kan şekeri değerine göre ayarlanmalı. Bu nedenle ölçüm cihazlarının uluslararası doğruluk standartları ile uyumlu olmaları son derecede önemli. Cihazlarda beliren kan şekeri ölçüm sonuçlarının doğru olmadığı durumlarda, hastalara insülinin aşırı yüksek ya da düşük dozda yapılması ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı ve MHP Konya Milletvekili Prof. Dr. Sait Gönen, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ne sunduğu soru önergesinde, şeker ölçüm çubuklarından piyasada çok sayıda Uzakdoğu kökenli cihaz bulunduğunu söyledi. Gönen, bu cihazların çoğunun doğru ölçüm yapıp yapmadığı ve özellikle bebekler, çocuk hastalar ve kırsal alanda yaşayanların ölçüm sonuçlarına güvenip yanlış tedavi görerek ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarına dikkat çekti.

 

Halk sağlığı tehlikede

Bu hastaların yaptıkları ölçüm sonuçlarına göre yemek yediklerini ve çoğunun insülin desteği ile yaşadığını kaydeden Gönen, özetle şu soruları sordu:

- Piyasada bulunan şeker ölçüm çubuklarının yeterli ölçümü sağlayacak kalitede olup olmadıkları ile ilgili olarak yeterli denetim ve incelemeler yapılmakta mıdır?

- Piyasada tıbbi açıdan yetersiz olan ve fiyatı düşük olan malzemelerin de bulunduğu ve piyasada mevcut kan şekeri ölçüm çubuklarının standartlara uygun olup olmadığı araştırılmakta mıdır?

- Standartlara uymayan şeker ölçüm çubukları ile ilgili önlemler alınmakta mıdır?

- SGK’nin ödeme yaptığı cihazlarla ülkemizde servis ve danışma hizmeti verilmekte midir?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler