Yemen’de kolera günleri

Savaş mağduru Yemen’de bir yılda ikinci kolera salgını baş gösterdi. 27 Nisan-13 Mayıs arasında en az 180 kişinin kolera nedeniyle öldüğü, salgından 8 bin 500’ün üzerinde Yemenlinin etkilendiği açıklandı. Günde en az 150 kişinin getirildiğini söyleyen başkent Sanaa’daki bir hastane yetkilisi, ilaç ve yer sıkıntısı çektiklerini, bazı durumlarda bir yatağı dört hastanın paylaştığını anlattı. Uluslar

Yemen’de kolera günleri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.05.2017 - 22:52

Savaş, yoklukla boğuşan Yemen’de bir yılda ikinci kolera salgını baş gösterdi. Sağlık sisteminin çöktüğü ülkede hastalık üç haftada en az 180 kişinin canını aldı. Şii Husilerin kontrolündeki başkent Sanaa’da yetkililer olağanüstü durum ilan ederken durumun katastrofik boyutlarda olduğu uyarısı yapan Uluslararası Kızılhaç Komitesi Direktörü Dominik Stillhart, Yemen Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rakamlara dayanarak 27 Nisan-13 Mayıs tarihleri arasında en az 180 kişinin kolera sebebiyle hayatını kaybettiğini, salgından 8 bin 500’ün üzerinde Yemenlinin etkilendiğini açıkladı.

Günde 150 vaka...

Husilerin ilan ettiği yönetime bağlı Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında, “Salgına yakalanan kişi sayısı normal ortalamaların üzerinde ve sağlık sisteminin gücünü aşıyor” ifadeleri kullanıldı. Günde en az 150 kişinin getirildiğini söyleyen Sanaa’daki bir hastane yetkilisi ise ilaç ve yer sıkıntısı çektiklerini vurguladı, bazı durumlarda bir yatağı dört hastanın paylaştığını, bazı hastaların hastane bahçesinde kurulan çadırlarda, kimilerinin ise arabalarının içinde yattıklarını anlattı.

Çöp yığınları

İlk dalgası 2016’nın eylül ayında başlayan kolera salgını geçen şubatta gerileme dönemine girmişti. Sanaa’da çöpçülerin 10 gün süren ve geçen hafta sonu sona eren grevi nedeniyle oluşan çöp dağlarının da salgına etkisinin olduğu belirtildi. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de yayımladığı açıklamada, kolera salgınının önüne geçilmesi ve başka hastalıkların yayılmasının önlenmesi için uluslararası örgütlere insani ve sağlık yardımlarını arttırmaları çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) daha önce Yemen’de 17 milyon kişinin açlık sınırında olduğu uyarısı yapmış, sadece birkaç tıbbi merkezin hâlâ faaliyet gösterdiği ülkede nüfusun üçte ikisinin temiz suya erişim imkânı olmadığını duyurmuştu. Yemen, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, Suriye, Güney Sudan, Nijerya ve Irak ile birlikte “en kötü acil durumların” yaşandığı ülkelerden birisi olarak nitelendiriliyor. Yemen’de 2015 yılından bu yana İran destekli Şii Husi milisler ile Mansur Hadi yönetimi arasındaki savaşta 10 bin kişinin öldüğü, milyonlarca kişinin evlerinden olduğu belirtiliyor. Hadi yönetimini destekleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun düzenlediği hava saldırıları da sürüyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler