Yeni adres Harbiye mi?

ÖSYM Başkanlığı'nın, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) şifre skandalının "sehven" gerçekleştiğini kabul etmesinin ardından dikkatler, bu sınav sonucuna göre öğrenci alacak okullara çevrildi.

Yayınlanma: 15.04.2011 - 09:19
Abone Ol google-news

Kara Harp Okulu, YGS sınav sonucuna göre öğrenci alacak okulların başında geliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı uygulanan “asimetrik psikolojik harekat” gerekçesiyle Deniz Harp Okulu Komutanlığı görevinden istifa eden emekli Tuğamiral Türker Ertürk, “YGS sınavı ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı önlem almalı. Bence hedef kesinlikle harp okulları” dedi.

Kara Harp Okulu, sivil liselerden öğrenci alımlarını YGS sınavına göre gerçekleştiriyor. Başvuru koşullarını taşıyan ve ön kayıt başvuraları kabul edilen adaylar, YGS puan türlerinde aldıkları notlara göre en yüksekten aşağı doğru sıralanıyor.

LYS değil YGS önemli

YGS’den Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın istediği puanı alan adaylar daha sonra, psikolojik test, ön sağlık muayenesi, bedeni yeterlilik sınavı ve mülakat seçmelerine çağrılıyor. Kesin kayıt için ise bedeni yeterlilik ve mülakat sınavında alınan notlar ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucu toplanarak sıralama yapılıyor. Ancak, Kara Harp Okulu’na girebilmek için esas belirleyici olan YGS sınavı. Çünkü, Kara Kuvvetleri, başlangıçta LYS sınavına göre değil YGS sınavına göre adaylarını belirliyor ve seçmelere çağırıyor. Bu açıdan bir adayın YGS sınavında ne kadar yüksek puan aldığı önem taşıyor. Kesin kayıt için LYS sınavında taban puanını geçmek sıralamaya girmek için yeterli oluyor. LYS’nin taban puanına ise çok az bir soru çözülerek ulaşılabiliyor.

“Genelkurmay önlem almalı”

Deniz Harp Okulu Komutanlığı’ndan istifa eden emekli Tuğamiral Türker Ertürk, konuyla ilgili olarak Cumhuriyet’e, “YGS sınavı ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı önlem almalı. Bence hedef kesinlikle harp okulları” değerlendirmesinde bulundu. Ertürk, Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulu’nun ise Kara Harap Okulu’nun aksine öğrenci almak için ikinci sınav sonucu LYS’yi beklediğini söyledi. Ertürk, Kara Kuvvetleri’nin öğrenci alım takvimindeki sıkışıklık nedeniyle YGS sınav sonucunu dikkate alındığını belirtti. Ertürk, bu aşamadan sonra Kara Harp Okulu’na giriş için LYS puanının esas alınması veya okulun kendi sınavını yapması gibi seçenekleri değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

ÖSYM’yi rapor etmişti

Ertürk, daha önce de üniversiteye giriş sınavından sonra doldurulan tercih kılavuzunda, Deniz Harp Okulu’nu işaretleyen öğrencilerin ailelerine, “Çocuğunuzu ahlaksız bir okula gönderiyorsunuz” şeklinde mektuplar gönderildiğini açıklamıştı. Ertürk, Harp Okulu’nu tercih eden öğrencilerin ÖSYM içindeki yapı tarafından tespit edildiğini, bunu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na rapor ettiğini söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler