Yeni balık türü 'Salmo Tigridis'

Van'ın Çatak ilçesinde dünyada ilk kez tanımlanan yeni bir alabalık türü keşfetildi.

Yayınlanma: 16.08.2011 - 10:38
Abone Ol google-news

Rize Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Turan ile ekibince yeni bir alabalık türü keşfedildi.

Doç. Dr. Turan, Türkiye'de alabalıkların tür düzeyinde yeniden gözden geçirilmesi kapsamında, ülke genelinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bu kapsamda İsviçreli bilim adamı Dr. Maurice Kotellat ve Rize Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bektaş ile Dicle Nehri'nde yeni balık türlerinin keşfi için çalışma yaptıklarını anlatan Turan, ''Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalarımız sonucunda Van'ın Çatak ilçesinde dünyada ilk kez tanımlanan yeni bir alabalık türü keşfettik. Bu yeni türe Dicle'nin Latince adı olan 'Tigris'den esinlenilerek 'Salmo Tigridis' adını verdik'' dedi.

Yeni keşfettikleri alabalık türünün, ''dünyada bilinen diğer alabalık türlerinden yağ yüzgeci ile yanal çizgileri arasında ve dorsal yüzgeç ile yanal yüzgeçleri arasında daha fazla pul sırası bulunması, aynı zamanda derin ve kalın bir kuyruk yapısı ile ayırt edilebildiğini'' dile getiren Davut Turan, ''Bu tür sadece Dicle Nehri'nde yaşıyor. Başka bir yerde yaşadığına dair bir bulgu elde edemedik. Nehrin özellikle Çatak ilçesi bölümünde bu balık türünden bolca gözlemledik. Yeni keşfettiğimiz alabalık türü ile ilgili Amerika'daki bilim dergisi Zootaxa'da makalemiz yayımlandı'' diye konuştu.

Doç. Dr. Turan, önceki yıllarda da yine ekibi ile yaptığı çalışmalar sonucunda 2 yeni balık türü daha keşfettiğini anımsatarak, şunları söyledi:

''Türkiye oldukça bakir bir ülke. Balık çeşitliliği yönünden de oldukça zengin bir ülke. Pek çok keşfedilmemiş balık türürün bulunduğunu sanıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. Yakın zamanda yeni keşiflerim olacaktır. Ancak bu konuda TÜBİTAK'ın daha fazla destek vermesini bekliyoruz. Bugüne kadar yeterli desteği bulabildiğimizi söyleyemem. Yeterli destek verildiği takdirde çok daha fazla yeni keşifler yapılacağına inanıyorum.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler