'Yeni bir tüzük ihtiyacı vardır'
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, daha etkin yasama ve denetim süreci için yeni bir içtüzük ihtiyacının herkes tarafından kabul edildiğini söyledi.
TBMM'nin 2011 Yılı Bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumunu, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) toplantısı için Trabzon'da bulunması nedeniyle Nevzat Pakdil yaptı. TBMM'nin millet adına yasama, denetim ve temsil görevini yerine getirdiğini anımsatan Pakdil, ''Milletimizin iradesinin hayat bulduğu en yüce kurum olarak bu hizmetlerin etkin bir şekilde yapılması en asli görevimizdir. Kurucu iradeden ilham ve güç alan Meclisimiz, ülkemizin gelişmesi, demokrasimizin güçlenmesi, insan hak ve özgürlükleri standartlarının yükseltilmesi için iktidarıyla muhalefetiyle yeni düzenlemeler yapmaya azimle devam etmektedir'' diye konuştu.
Pakdil, sunumunda yasama ve denetim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Pakdil, 23. Dönemin başından 1 Kasım 2010'a kadar TBMM Başkanlığı'na 706 kanun tasarısı geldiğini, bunlardan 308'inin kanunlaştırıldığını, 15'inin Hükümetçe geri alındığını, 118 kanun tasarısının Genel Kurul gündeminde, 265'inin ise ilgili komisyonlarda bulunduğunu bildirdi. Yine aynı süre içerisinde 777 kanun teklifi geldiğini, bunlardan 170'inin kanunlaştırıldığını, 1'inin karar olduğunu, 5'inin ise üyelerce geri çekildiğini kaydeden Pakdil, halen 25 kanun teklifinin Genel Kurul gündeminde, 576'sının ise ilgili komisyonlarda görüşülmeyi beklediğini söyledi. Pakdil, 23. Dönemde bugüne kadar bazı tasarı ve tekliflerin birleştirilerek TBMM Genel Kurulu tarafından 332 kanun ve 83 TBMM kararının kabul edildiğini ifade etti.
Pakdil, dönem başından bugüne kadar toplam 2 bin 216 sözlü soru önergesinin işleme alındığını, sorulardan bin 534'ünün cevaplandırıldığını, 156'sının ise önerge sahipleri tarafından geri alındığını, 11'inin 3 birleşim içinde cevaplandırılmadığı için yazılı soruya çevrildiğini, 502'sinin Genel Kurul gündeminde olduğunu, 13'ünün ise işlemde olduğunu ifade etti. Toplam 16 bin 661 yazılı soru önergesinin işleme alındığını, 8 bin 420'sinin süresi içinde cevaplandırıldığını, 5 bin 904'ünün sonradan cevaplandırıldığını, bin 419'una ise cevap gelmediğini vurgulayan Pakdil, yazılı soru önergelerinden 1'inin işlemden kaldırıldığını, 13'ünün önerge sahiplerince geri alındığını, 904'ünün ise halen işlemde olduğunu belirtti. Pakdil, sözlü soru önergelerinin yüzde 70, yazılı soru önergelerinin ise yüzde 86'sının cevaplandırıldığını kaydetti.
'Yeni iç tüzük ihtiyacı'
Pakdil, 1 Kasım 2010 tarihi itibariyle 896 Meclis Araştırma önergesinin işleme alındığını, önergelerden 2'sinin reddedildiğini, 135'inin kabul edilerek 13 Meclis Araştırması komisyonu kurulduğunu söyledi. Pakdil, bu dönemde 3 Meclis Soruşturması ve 12 gensoru önergesi verildiğini, işlemden kaldırılan 1 gensoru hariç diğerlerinin Genel Kurulda reddedildiğini vurguladı. Bu dönem içerisinde kurulan İçtüzük Uzlaşma Komisyonunun raporunun, siyasi parti gruplarının bilgisine sunulduğunu belirten Pakdil, ''Daha etkin bir yasama ve denetim süreci için yeni bir içtüzük ihtiyacını herkes kabul etmektedir'' dedi. Pakdil, içtüzükle, Genel Kurul gündeminin ilk sıralarında yer alan Türk Ticaret ve Türk Borçlar Kanun tasarılarının bu dönemde sonuçlandırılması için siyasi parti gruplarının uzlaşmasını temenni etti.
TBMM'nin ziyaretçileri
Pakdil, kanunların güncel metinlerine, gerekçelerine, görüşme tutanaklarına ulaşılabilmesine imkan sağlayacak olan Mevzuat Bilgi Sisteminin kısa süre içinde internet üzerinden hem milletvekillerinin hem de dış kullanıcıların hizmetine sunulacağını kaydetti.
Nevzat Pakdil, 23. Dönemde 2 milyon 222 bin 459 kişinin TBMM'yi ziyaret ettiğini, tanıtım ve gezi amacıyla 237 bin 166 öğrencinin geldiğini bildirdi. TBMM'de elektronik belge yönetimine geçiş yapabilmek amacıyla kurumun standart dosya ve arşiv planı çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Pakdil, arşivdeki Osmanlıca belgelerin tespitinin yapıldığını, bugünkü harflere çevrilmesinin başlatıldığını vurguladı. Pakdil, ulusal ve uluslararası arşivlerle işbirliği artırılarak arşivdeki bilimsel teknik ve metodların, TBMM arşivinde uygulanabilmesini sağlamak için çalışmaların yapıldığını ifade etti.
Pakdil, TBMM'nin dış ilişkilerde aktif parlamentolardan biri haline geldiğini dile getirerek, 102 ülkeyle parlamentolararası dostluk grubunun faaliyetlerini yürüttüğünü anlattı.
Rakamlarla bütçe
TBMM Başkanvekili Pakdil, 2009 bütçe ödeneğinin kullanılabilir bütçe ödeneği açısından 427,3 milyon lira olduğunu, yıl sonu itibariyle harcamaların 374,6 milyon lira olarak gerçekleştiğini kaydetti. Pakdil, bu yılki bütçenin ise 468,7 milyon lira olarak kanunlaştığını, yıl içinde 21,4 milyon lira özel ödenek kaydıyla birlikte TBMM bütçesinin 490,1 milyon lira olduğunu bildirdi. Pakdil, bu ödeneklerden parlamenter çalışma birimleri hizmet binası kompleksi için ayrılan 20 milyon liranın bu yıl içerisinde kullanılamayacağının anlaşılması üzerinde Maliye Bakanlığına iade edildiğini kaydetti. Pakdil, 30 Eylül 2010 tarihi itibariyle kullanılabilir bütçe ödeneğinin 470,1 milyon liraya indiğini, 30 Eylül itibariyle bu ödeneğin yüzde 64,9'unun harcandığını söyledi.
'Gazete koleksiyonunu elektronik ortama aktarma'
Pakdil, Meclisin teknolojinin imkanlarından en iyi şekilde yararlanarak daha etkin, verimli ve hızlı hizmet üretebilmesi için bu alandaki çalışmalara büyük önem verdiklerini dile getirdi. TBMM'deki ana komisyon toplantı salonlarının tefrişatının yenilenerek, teknolojik donanımla desteklendiğini belirten Pakdil, Meclisin ana giriş kapılarında çevre güvenliği, araç alt tarama, plaka tanımlama gibi güvenlik sistemi kurma çalışmalarının, bu yıl içerisinde tamamlandığını söyledi. Pakdil, Meclis kütüphanesinin gazete koleksiyonunu elektronik ortama aktarma çalışmalarının halen devam ettiğini vurgulayarak, ''Meclisimizin tüm birimlerinin iş ve işlemlerinin 2013'e kadar tamamen elektronik ortamda yürütülmesini amaçlayan Bilgi İşlem Altyapı Projesi üzerindeki çalışmalar Maliye Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumu ile işbirliği halinde yürütülmektedir'' diye konuştu.
İhale gelecek yıla
TBMM Başkanvekili Pakdil, parlamenterler çalışma birimi hizmet binasının yapılacağı alanın boşaltıldığını, binaların yıkımının tamamlandığını, bu alanda halen hafriyat ve fore kazık işleminin devam ettiğini anlattı. Pakdil, 520 milletvekilinin çalışma şartları bakımından büyük önem taşıyan ve teknolojinin imkanlarından en iyi şekilde yararlanmak üzere, içinde çalışma ofisleri, toplantı salonları, sosyal donatı alanları da bulunan parlamenterler çalışma birimleri binası ihalesinin 2011 yılı içinde yapılacağını bildirdi.
18 yılı aşkın bir süredir kullanılan mobilyaların iskeletlerinin ekonomik ömrünü doldurduğu için milletvekillerinden gelen yoğun talep üzerine kulislerdeki mobilyaların yenilendiğini anımsatan Pakdil, yapılan çalışmaları şöyle anlattı: ''Ana binadaki merdivenlerle zemini mermer olan bazı koridorlardaki halılar, kullanım ömrünü doldurduğundan yenilenmektedir. Bu çalışmalar bu ay sonu itibariyle tamamlanacaktır. Grup Başkanvekilleri makamlarında bulunan eskimiş durumdaki mevcut koltuk ve sehpaların yerine yenilerinin yaptırılması, 2010 Aralık ayı sonu itibariyle tamamlanmış olacaktır. 65 yıl önceki teknolojiyle yapılarak, yaklaşık 50 yıldır hizmette bulunan ve ekonomik ömrünü dolduran D Blok klima santrali ve Plan ve Bütçe Komisyon Toplantı Salonu'nun havalandırma sistemleri bu ayın sonu itibariyle yenilenmiş olacaktır. TBMM Ana Bina ve Halkla İlişkiler binalarındaki bodrum katlar dışında yangın algılama ve uyarı sistemleri mevcut değildi. Bu nedenle, ilgili yönetmeliğe uygun olarak Ana Bina ve Halkla ilişkiler binalarının tamamına yangın algılama ve uyarı sistemi yaptırılmaktadır.'' Pakdil, restorasyonu tamamlanan Aynalıkavak Kasrı ile saat müzesinin 5 Kasım'da hizmete açılacağını, Beykoz Kasrı, Yalova ve Florya Atatürk Köşkü'nde süren restorasyon çalışmalarının ise halen sürdüğünü kaydetti.
2 özürlü asansörü
Yatırım bütçelerinin en önemli kalemini, parlamenterler çalışma birimleri hizmet binasının oluşturduğunu belirten Pakdil, binanın yapım sürecinin ihalenin sonuçlanmasının ardından 18 ay olarak öngörüldüğü için 2011'de 30 milyon, 2012'de 65 milyon ve 2013'de 5 milyon ödenek teklif edildiğini belirtti. Pakdil, bu durumda, kabul aşamaları ve binanın tefrişi de gözönüne alındığında yeni parlamenter hizmet binasının kullanıma açılmasının, 2013 ortasında gerçekleşebileceğini kaydetti. Küçük grup salonuna robot kamera sisteminin kurulacağını, halkla ilişkiler binasına 2 adet özürlü asansörü yapılacağını, çeşitli hizmetler için 15 taşıt alınacağını ifade eden Pakdil, 2011 yılı bütçe tekliflerinin 2010 yılı kullanılabilir bütçe ödeneğine göre yüzde 9,1 artışla 512 milyon 935 bin lira olarak önerildiğini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu