Yeni havalimanı İstanbul'un akciğerlerine yapılıyor

İstanbul'da Karadeniz ve Terkos Gölü kıyısında yüzde 85'i ormanlık alana yapılmak istenen 3. havalimanı çevrecilerin de tepkisini çekiyor. Çevre Mühendisleri Odası, havalimanının kentin akciğerlerine, karbon yutak alanlarına yapılmak istendiğini, başlayacak inşaatın büyük bir ekolojik yıkımı da tetikleyeceğini vurguladı.

Yayınlanma: 15.11.2012 - 14:03
Abone Ol google-news

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada 3. havalimanının yapılacağı bölgenin; çarpık kentleşmenin henüz ulaşmadığı, bölgenin biyolojik çeşitliliğinin ve ekolojik dengesinin var olmaya çalıştığı İstanbul’daki tek yer olduğuna vurgu yapıldı. Arazinin İstanbul’u ayakta tutan, canlı kalan son alan olduğunun altı çizilerek “92 milyon metrekarelik alanı kapsayacak bu devasa proje, bu alandaki ormanlık alanların, orman vasfını yitirmemiş toprağı bölgeye has doğal dokuyu ve ekosistemleri olumsuz yönde etkileyecek. Biyolojik çeşitliliği oluşturan canlıların tahribatına yol açacak” denildi. Maden ocakları yüzünden zarar görmüş bölgede geri dönülemez bir tahribat yaratılacağı belirtilen açıklamada bilinen ve bilinmeyen su rezervlerinin olumsuz yönde etkileneceği kaydedildi. Proje ile devasa bir ormanlık alan yok edileceği için karbon yutak alanlarının tahrip edileceği ve hava kalitesinin bozulacağı ifade edildi. Açıklamada projenin yaratacağı diğer olumsuzluklar şöyle sıralandı:

“Hava, toprak, su kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine yol açacak olan proje ile bölge halkının yaşam kalitesi ciddi şekilde etkilenecek. Bölgede yaşayan tüm canlılar için gürültü problemi de olacak. Kuşların doğal yaşam alanları ve göç yollarını bozulacak. Ekosistem için faydalı toprağın üst katmanlarda olduğu 1 cm kalınlığında toprağın yüzlerce yılda oluşuyor. Hafriyatla yerinden sökülen toprağın canlı yapısının tahrip olacak. Orman yok olursa yaşam rezervleri canlılar ve insanlar da yok olur. Daha fazla boş alana, betona değil ormana ihtiyacımız var”
 

Endemik türlere dikkat

İBB Meclisi’nde 3. havalanı projesiyle ilgili yazılı önerge sunan Meclis Üyesi Osman Güdü ise Terkos bölgesinin mutlaka korunması gereken bir alan olduğuna dikkat çekti. Terkos’un İstanbul’un en önemli su kaynağı olduğunu kaydeden Güdü “Terkos, kentin su ihtiyacının yüzde 30’unu sağlıyor. Avrupa ile Afrika arasında göç eden kuş popülasyonlarının konaklama ve beslenme alanıdır. Dünyada sadece bu bölgede yetişen 17 bitki çeşidi ile toplam 73 bitki türü bu alanda bulunmaktadır. Toplam 575 bitki çeşidi kayıtlı olup, 8’i küresel, 12’si de Avrupa ölçeğinde nesli tehlike altında bulunan bitkilerdendir. Ayrıca bu bölge, bitki örtüsü ve hayvan varlığı açısından 27 çeşit balık türüne sahiptir” dedi.
 

Endemikler hangileri?

İstanbul’un kuzeyindeki ormanları İstanbul kekiği, Riva sığırkuyruğu, Kilyos moru, Kumul çivitotu, Sahil sarmaşığı, İstanbul nazendesi’nin de aralarında bulunduğu 17 endemik türe ev sahipliği yapıyor. Geyik, tilki, baykuş, yılan türleri, ağaçkakan, sincap ve su kaynakları da bu ormanlarda barınıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler