Yeni hedef Yargıtay
YARSAV'ın Kurucu Başkanı Eminağaoğlu, istinaf mahkemelerinin faaliyete geçirilmesiyle "siyasi beklentilere uygun kararlar alınması için ortam yaratılacağını", bu yolla Yargıtay'ın "devre dışı" bırakılacağını öne sürdü. Eminağaoğlu, Yargıtay'ın üye sayısının arttırılmasıyla da burada "etkili olunmaya" çalışılacağını söyledi.
YARSAV Kurucu Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, istinaf mahkemelerinin (bölge adliye mahkemeleri) faaliyete geçirilmesiyle “siyasi beklentilere uygun karar alınması için ortam yaratılacağını” söyledi. Bu yolla Yargıtay’ın “devre dışı” bırakılacağını belirten Eminağoğlu, Yargıtay’ın üye sayısının arttırılmasıyla da burada “etkili olunmaya” çalışılacağını söyledi.
Eminağaoğlu, istinaf mahkemeleri faaliyete geçirildiğinde, buralara Yargıtay’dan da görevlendirmeler yapılabileceğine işaret ederken “İstinaflara yeni atamalar yapılacak. Diğer yerlerden de atamalar yapılacak. Her istinaf mahkemesinde yeni daireler, başkanlıklar oluşturulacak. Yargı yeniden yapılandırılacak, kurgulanacak” dedi. Bunun Yargıtay’a etkisi olacağını belirten Eminağaoğlu, istinaflar kurulduğunda yaklaşık yüzde 80 oranında işin Yargıtay’a gelmeyeceğini kaydetti. Böylece Yargıtay’ın hukuksal denetim ayağının istinaflarda sona ereceğini dile getiren Eminağaoğlu, “Yargıtay’ın hukuksal denetimi giderek azalacak. İstinaflarda bağımsızlık istenilen düzeyde sağlanamayacağı için HSYK karşısında yeterince kendilerini güvencede hissedemeyecekler. Bu nedenle siyasi beklentilere uygun kararlar alınması ortamı yaratılacak” diye konuştu.
‘Siyasal bir operasyon’
Bunun, Yargıtay’a yönelik bir “iş yükü maskesi” altında “siyasal bir operasyon” olduğunu kaydeden Eminağaoğlu, istinafların Avrupa’da da kurulduğunu, ancak bunların “Yargıtay’ın hukuksal denetimini engelleyen, Yargıtay’a daha az dosya gitmesine yönelik bir sistem” olmadığını vurguladı. Avrupa’daki mahkemelerin Yargıtay’a daha dolu ve eksiksiz dosya gitmesini sağladığını söyleyen Eminağoğlu, bunların sadece maddi denetim yaptığını, hukuksal denetimi Yargıtay’ın uyguladığını vurguladı.
‘Ön hazırlıkları’
Yargıtay’ın daire veya üye sayısının arttırılmasının yasa değişikliğiyle olacağını vurgulayan Eminağaoğlu, “Örneğin 250 olan üye sayısını 350’ye çıkarabilir. Her daire iki değil, üç heyetle çalışabilir. Heyetteki çalışan sayısı arttırılabilir. Bunu da Yargıtay Yasası değiştirilerek yapabilir. Yeni üyeler de yapısı değişen HSYK tarafından seçilecek” görüşünü ifade etti. Yargıtay’da başkanlık seçiminin de yaklaştığına dikkat çeken Eminağoğlu, “Yargıtay’da üye sayısı arttırılsa yeni başkanlık seçiminde yeni üyelerle etkin olunacak bir durumun ön hazırlıkları yapılıyor” dedi.
Yasası 2005’te çıkmıştı
Bölge adliye mahkemelerinin yasası 2004 yılında çıkarılmış, 2005’te de yürürlüğe girmişti. Yasa, yürürlük tarihinden itibaren 2 yıl içinde mahkemelerin Adalet Bakanlığı tarafından kurulmasını öngörüyordu. Mahkemelerin de 9 büyük ilde kurulması kararlaştırılmıştı. Bakanlık tarafından mahkemeler için bu illerde binalar da yaptırıldı. Bu süreçte Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, istinaf mahkemelerinin bir an önce kurulmasını istemişti. Ancak mahkemelerin faaliyete geçmesi, HSYK’nin yapısını değiştiren anayasa değişikliği sonrasına bırakıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması