Yeni kimlikler ne zaman kullanılacak?
İçişleri Bakanı Muammer Güler, uluslararası standartlara uygun çipli ve çok gelişmiş güvenlik ögelerini içeren kimlik kartlarının yılbaşından itibaren 3 yıl içerisinde bütün vatandaşlara dağıtılacağını, yeni sürücü belgelerinin de Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğünde bir baskı merkezinden basılarak, kişilerin adreslerine gönderileceğini söyledi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, uluslararası standartlara uygun çipli ve çok gelişmiş güvenlik ögelerini içeren kimlik kartlarının yılbaşından itibaren 3 yıl içerisinde bütün vatandaşlara dağıtılacağını, yeni sürücü belgelerinin de Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğünde bir baskı merkezinden basılarak, kişilerin adreslerine gönderileceğini söyledi.
Bakan Güler, AA muhabirine, Bakanlığının yürüttüğü önemli projeler arasında yer alan çipli nüfus cüzdanının, uluslararası standartlara uygun ve çok gelişmiş güvenlik ögelerini içeren kimlik kartları olduğunu söyledi.
Türkiye'deki bütün nüfus kimlik kartlarını 3 yılda değiştirmeyi planladıklarını anlatan Güler, "2014'ten itibaren başlayacak, 3'te biri 2014, 3'te biri 2015 ve 2016 olmak üzere her yıl 25-30 milyon aralığında, yeni ürettiğimiz nüfus cüzdanlarını dağıtmış olacağız" dedi.
Güler, Nüfus Kanunu'nda uluslararası standartları öngören bir değişikliğe gidilmesinin planlandığını dile getirerek, çalışmaları en kısa zamanda tamamlayıp, Bakanlar Kuruluna sunmayı amaçladıklarını ifade etti.
Yeni sürücü belgeleri
Bakan Güler, sürücü belgelerinin de şekil, içerik ve güvenlik unsurları açısından AB kriterlerine uygun hale getirildiğini anlattı.
Sürücü belgelerinin tek merkezden basımı için Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü tesislerinde bir baskı merkezi oluşturulduğunu dile getiren Güler, "Bastırılan hüviyetler, aynı zamanda barkod niteliği de taşıyacak, bunlarda çip yok, barkod var. Bunlar kimliklendirilerek şahısların adreslerine gönderilecek" diye konuştu.
-"Emniyet kendi alanı içine çekilsin gayreti içindeyiz"
Güler, uzun süredir bürokrasideki iş ve işlemlerin azaltılması ve bununla ilgili mevzuatın düzeltilmesi çalışmalarının yapıldığını bildirdi.
Pasaport verme işleminin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredileceğini, bununla ilgili tesislerin hazırlandığını ifade eden Bakan Güler, "Önümüzdeki günlerde yapacağımız bir idari düzenlemeyle pasaportların verilmesini de Nufüs ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne vermiş olacağız. 2014'te başlayabileceğimizi umuyorum" dedi.
Emniyet Genel Müdürlüğünün yükünü bu şekilde azaltmayı amaçladıklarını belirten Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Trafikle ilgili bazı belgeleri de azaltıyoruz. Trafik tescil belgesi, araç muayene belgesi gibi, 2'li işlemleri tek belgeye indirme durumu var. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yabancılarla ilgili bütün işlemleri artık Emniyet'ten alıyor. Emniyet'te yürütülen sendikalarla, siyasi partilerle ilgili iş ve işlemleri de Emniyet'in üzerinden alarak valiliklere aktarıyoruz. RTÜK'le ilgili birtakım yayınların izlenmesiyle ilgili faaliyetler var, onları da bırakıyoruz. Artık her şey, kendi ihtisas kuruluşları içerisinde değerlendirilsin, Emniyet kendi görev alanı içerisine çekilsin gayreti içerisindeyiz."
Koruma memurluğu
Bakan Güler, hassas yerlerin, binaların, tesislerin, kişilerin korunmasıyla ilgili emniyet hizmetleri sınıfı içerisinde "koruma memurluğu" adı altında yeni bir sınıf oluşturduklarını hatırlattı. Bu konudaki çalışmalarını tamamladıklarını belirten Güler, Bakanlar Kurulu'na sunmayı planladıklarını bildirdi.
Koruma memurlarında fiziki niteliklerin ön plana çıktığını, polisi koruma işiyle meşgul etmek istemediklerini vurgulayan Güler, "Bunlar statlarda korunacak görevleri de üstlenecek. Bugün polisimizin değişik ihtisas alanları var, 253 bin kişilik bir teşkilatın 30 bine yakın bölümünü biz binalarla, tesislerle, kişilerle veya özel güvenliğin yapamadığı yerlerdeki alınan tedbirlerle meşgül ediyoruz. Halbuki polisin başka ihtisas alanları var" diye konuştu.
En az lise mezunu, 172 metre boyundaki erkeklerle, 165 metre boyundaki kadınların koruma memurluğuna başvurabileceğini ifade eden Güler, sınav tarihinin belirlenmesi için ilgili kanunun çıkmasını beklediklerini söyledi.
Güler, "Bizim niyetimiz yıl sonuna kadar, tabii bütçe görüşmelerindeki takvimi de dikkate alarak en kısa zamanda, Bakanlar Kuruluna sunarak, kanunlaştırmak istiyoruz. Hemen 2014'ün başından ilk fırsatta 4 aylık bir eğitim, 2 aylık da tatbiki bir eğitim olmak üzere ilk planda 10 bin kişiyi bir yıl içinde düşünüyoruz. Maaşları polislerden çok az farklı olacak. Arkadaşlarımız 6 yıllık başarılı görev sürelerini bitirirlerse polis de olabilecekler" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama