Yeni Mısır Anayasası 10 Eylül'de tamamlanacak
Mısır Anayasa Hazırlık Komisyonu Başkanı Amr Derrac, Mısır anayasasının referanduma sunulmadan önce 10 Eylül'e kadar Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye arz edileceğini açıkladı.
Amr Derrac, "Anayasa Hazırlık Komisyonu'na bağlı 5 alt komiteden 3'ü hazırlıklarını tamamladı" dedi.
Geri kalan komitelerin de önümüzdeki hafta sonu hazırlıklarını tamamlamış olacağını ifade eden Derrac, Ramazan Bayramı'nın ardından maddelerin oylanmasına başlanacağını ifade etti.
Askeri kurumların durumu, Şura Meclisi'nin kalıp kalmayacağı, Şura Meclisi'nde bulunacak işçi ve çiftçilerin oranının belirlenmesi konularında henüz anlaşma sağlanamadığını belirten Derrac, "Anayasa taslağındaki tartışmalı maddeler oylama işlemi sırasında kesin bir karara bağlanacaktır" diye konuştu.
Yeni anayasa orduya üstünlük tanımayacak
Askeri kurumların devletin diğer kurumlarına olan üstünlüğünü reddeden Derrac, "Askeri kurumların bütçesini denetleyecek ve aynı zamanda bu kurumların çalışma gizliliği konusunda dengeyi sağlayacak bir formül üzerinde çalışıyoruz" dedi.
Anayasa Hukuku Profesörü ve Anayasa Hazırlık Komisyonu Yönetim Sistemini Belirleme Komitesi üyesi Cemal Cibril, komitenin bu hafta içinde görevini tamamlayacağını ifade etti. Cibril, "Cumhurbaşkanının yetkileri belirlendi, yargı ve yasama yetkileri ise kısa sürede tamamlanacak" dedi.
Şura Meclisi'nin çalışma alanlarını belirlediklerini de ifade eden Cibril, Meclis'te üst düzey devlet yetkililerinin ve müsteşarların atamaları için tekliflerin sunulduğu bir danışma kurulu oluşturulacağını kaydetti
Teklifler Komitesi raportörü Muhammed Baltacı ise kendi komitesinin çalışmalarını bitirdiğini ifade etti. Halkın yeni anayasanın oluşturulmasına büyük ilgi gösterdiğini belirten Baltacı, "Komite, sivil toplum örgütleri, öğrenci federasyonları, sendikalar gibi bir çok kuruluşun katıldığı toplam 91 oturum gerçekleştirdi. Bu oturumlara halk büyük ilgi gösterdi. Bunun yanısıra komite, 'Anayasanı Yaz' kampanyasını da denetliyor. Şu ana kadar bu kampanya kapsamında elektronik posta aracılığı ile 17 binden fazla öneri geldi" diye konuştu.
İkinci Anayasa Hazırlık Komisyonu, birinci komisyonun Anayasa Mahkemesi tarafından feshedilmesinin ardından 18 Haziran'da görevine başlamıştı. İkinci Anayasa Hazırlık Komisyonu hakkında da fesih davaları açılmıştı.
Mısır Yüksek İdare Mahkamesi, birleştirilen dava dosyalarıyla ilgili nihai kararını 24 Eylül'de verecek. Buna karşılık Anayasa Hazırlık Komisyonu bu tarihten önce anayasa referandumunu tamamlamak istiyor.
Cumhurbaşkanı Mursi'nin aldığı kararlar
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Yüksek Askeri Konsey'in (YAK) anayasaya eklediği maddelerin iptali, Savunma Bakanı ve YAK Başkanı Hüseyin Tantavi ile Genelkurmay Başkanı Sami Annan'ı emekliye ayırma gibi önemli kararlara imza attı.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Yasir Ali tarafından duyurulan kararlar şöyle:
1- Cumhurbaşkanı Muhammmed Mursi, 17 Haziran 2012'de Yüksek Askeri Konsey tarafından anayasaya eklenen maddeleri iptal kararı almıştır.
2- 30 Mart 2011 tarihli geçici anayasanın 25. maddesinin 2. fıkrası, ''Cumhurbaşkanı göreve gelir gelmez, 56. maddede belirtilen yetkilerin tümünü kullanacaktır'' şeklinde değiştirilmiştir.
3- Anayasayı hazırlamakla görevli kurucu meclisin çalışmaları engellendiği takdirde, Cumhurbaşkanı ülkedeki ulusal güçler ile görüş alışverişinde bulunarak Mısır'ın bütün renklerini içinde barındıran yeni bir kurucu meclis oluşturabilecek, bu meclis 3 ay içinde yeni bir anayasa hazırlamak ile görevlendirilecektir. Bu kurucu meclis tarafından oluşturulan anayasa taslağı 30 gün içinde referanduma götürülecek. Referandumda halkın yeni anayasayı onaylaması halinde, 2 ay içinde milletvekilliği seçim çalışmaları başlatılacaktır.
4- Bu anayasal kararlar resmi gazetede yayımlanarak yarından itibaren yürürlüğe girecektir.
5- Cumhurbaşkanı yardımcılığına danışman Mahmud Muhammed Mekki atandı.
6- Savunma Bakanı ve YAK Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi emekliye sevk edildi.
7- Muhammed Hüseyin Tantavi'ye üstün hizmetlerinden dolayı Nil nişanı takdim edildi ve cumhurbaşkanlığı danışmanlığına atandı.
8- Genelkurmay Başkanı Sami Annan'la birlikte, Tümgeneral Hüseyin Memiş, Tümgeneral Abdulaziz Muhammed Seyfeddin, Tümgeneral Muhammed Abdulmucib emekliye sevk edildi.
9- Sami Annan'a Cumhuriyet nişanı verilerek, cumhurbaşkanlığı danışmanlığı görevine getirildi.
10- General Hüseyin Sisi orgeneral rütbesine terfi ettirildi.
11- Orgeneral rütbesine yükselen Hüseyin Sisi, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı olarak atandı.
12- General Said Assar Savunma Bakanı Yardımcısı olarak atandı.
13- Hafız Abdulmecid, Askeri Üretimden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı. Muhammed Hüseyin Memiş, Süveyş Kanalı Yönetim Kurulu Başkanı; Muhammed Seyfeddin ise, Arap Sanayiciler Konseyi Başkanlığı görevlerine getirildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'