Yer fıstığıyla her bütçeye baklava
Tadıyla dünya çapında tanınırlığı hızla artan baklava, yer fıstığıyla her bütçeye hitap eder hale gelecek. Osmaniye'de üretilen yer fıstığıyla yeni baklava çeşitlerinin üretimi konusunda Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği çalışma başlattı.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, baklavanın dünya çapında tüketimini artırmak için çalışma yaptıklarını, diğer yandan da bu ürünü çeşitlendirecek Ar-Ge girişimlerinde bulunduklarını ifade etti. Bu kapsamda Osmaniye Valiliği ile yer fıstığının baklavada kullanımı konusunda bir proje başlattıklarını söyleyen Yıldırım, yer fıstığının maliyetinin düşük olması nedeniyle hali hazırda bazı baklava üreticileri tarafından cevize karıştırılarak kullanıldığını belirtti.
Yer fıstığının daha düşük fiyatlı olmasına rağmen bunun kalitesiz bir baklava üretildiği anlamına gelmediğini, bunun kamuoyuna doğru anlatılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, şu bilgileri verdi: ''Yer fıstığının baklavada kullanılmasının hiçbir mahsuru yok. Fakat tüketicide ucuz olduğu için sanki baklavanın maliyetini düşürmek için kasti olarak kullanılıyor ve kalitesi düşüyormuş gibi bir algı var. Bu çok yanlış. Bu algı satıcıyı da etkiliyor. Halbuki ucuz baklavalarda kullanılan ceviz en düşük kaliteli esmer cevizdir. Bu hem renk olarak iç açıcı değil hem çok fazla kullanıldığında acılık verir. Bu işin ustası olarak bana göre yer fıstığı kullanımı baklavada kaliteyi artırır. Fiyat baskısıyla kötü malzemeli baklava üretmek yerine iyi kaliteli yer fıstığıyla çok lezzetli baklavalar üretilebilir. Yer fıstığının insan sağlığına olan faydalarını göz önüne alırsak tüketiciye bunlar iyi bir şekilde anlatıldığında tüketimin kısa sürede artacağına inanıyorum.''
Yıldırım, baklava ustalarının yer fıstığı kullanarak çok çeşitli baklavalar üretmeye başladığını, bunların Haziran ayında düzenlenecek toplantıyla kamuoyuna duyurulacağını ifade etti. Cevizli baklavanın kilogram fiyatının ortalama 25 lira olduğunu, yer fıstığıyla üretilen baklavanın ise 18-20 liradan satılabileceğini ifade eden Yıldırım, ''Yer fıstığı baklavaya çok yakışıyor. İyi şekilde tanıtılması ve fiyat avantajıyla birlikte kısa sürede tüketiminin cevizli baklavayı yakalayacağına inanıyoruz'' dedi.
Fıstık: yöresel lezzet
Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah ise Osmaniye ekonomisinin önemli girdilerinden olan yer fıstığında katma değerin ve tüketimin artırılması amacıyla çeşitli sektörlerden gıda sanayicileriyle ortak çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Vali Cerrah, daha çok çerez olarak tüketilen yer fıstığının kullanım alanını genişleterek sade ve çikolatalı yer fıstığı kreması, çikolata kaplamalı yer fıstığı drajeleri, sade ve çikolata kaplamalı yer fıstığı ezmesi gibi ürünler yaptırdıklarını, bu ürünlerin İl Özel İdaresi tarafından açılan mağazalarda satılmaya başlandığını ifade etti. Bu ürünlerin tüketicilerin büyük ilgisini kazandığına işaret eden Cerrah, katıldıkları fuarlarda Osmaniye'nin yöresel lezzeti olarak sunulan bu ürünlere gösterilen ilginin kendilerine yeni ürünler için çalışma yapma konusunda moral verdiğini dile getirdi.
Cerrah, bu ürünlere yer fıstığından yapılmış baklavayı da eklemek istediklerini belirterek yer fıstığından yapılmış baklavanın, Türk halkının baklavaya olan bakışını değiştireceğini kaydetti. Yer fıstığının baklavada kullanılan ceviz ve Antep fıstığından daha ucuz olduğunu söyleyen Vali Cerrah, ''Eğer yer fıstıklı baklava piyasada yer edinirse alım gücü az olan tüketici bu baklavaya rahatça alabilecektir. Baklava tüketimindeki bu artış yer fıstığı üretimini de tetikleyecek, Osmaniye ve bölge ekonomisi tüketicinin bu tercihiyle daha iyi bir konuma gelecektir. Bu konuda iyi bir tanıtım çalışması yapmayı planlıyoruz'' dedi.
'5 yıllık hedef'
Osmaniye Ticaret Odası Başkanı Arif Taşkaya, Türkiye'de 80 bin tonluk yer fıstığı üretiminin 35 bin tonunun Osmaniye'de yapıldığını, işleme ve pazarlamanın da yüzde 90'ının bu kentte yapıldığını kaydetti. 200 bin tonluk iç tüketimin büyük bölümünün ithalat yoluyla karşılandığını, ancak bazı ithal ürünlerinde aflatoksin sorununun bulunduğunu iddia eden Taşkaya, Osmaniye fıstığının çoğu Çin'den ithal edilen yer fıstığına göre çok daha kaliteli ve lezzetli olduğuna işaret etti.
Yer fıstığının baklavada kullanılması projesine heyecanla yaklaştıklarını dile getiren Taşkaya, şöyle konuştu: ''Türkiye'de yıllık 500 ton baklava üretiliyor. Bunun büyük kısmı Antep fıstıklı, bir bölümü de cevizlidir. Bu pazar içinde Osmaniye fıstığının en kadar kullanılabileceğini yönelik bir tahmin çalışmamız oldu. Maliyet avantajıyla birlikte tüketimin kısa sürede artacağını ve ilk etapta 5 yıllık periyotta toplam üretimin 5'te birinin Osmaniye fıstığıyla üretilebileceğini tahmin ediyoruz.''
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi