"Yerel basın güçlendikçe demokrasi güçlenir"

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, yerel basın güçlendikçe ülkede demokrasinin güçleneceğini, renklerin artacağını ve ülkede özgürlüklerin çoğalacağını söyledi.

Yayınlanma: 09.05.2011 - 14:13
Abone Ol google-news

Atilla Sertel, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Öğrenci Merkezi'nde düzenlenen ''Anadolu Basını ve Gazete Tirajları'' panelinde, ülkede 1270 yerel gazetenin bulunduğunu ve bunların Basın İlan Kurumundan ilan aldıklarını kaydetti.

Yerel gazetelerin, yaygın medyaya göre, daha özgür, daha duru, daha temiz ve daha nitelikli habercilik yaptığını ifade eden Sertel, şöyle konuştu:

''Çünkü, bu gazete patronlarının büyük bir bölümünün devletle ihale işlerine girmediğinden özgür bir bağımsız gazetecilik yapıyor. Yerli basın daha temiz, kendi manşeti ve köşe yazarlarını kendi ölçeğinde denetler ve hangi haberin girip girmeyeceğini karar verir. Kent halkı haberleri kendi çevresinde olup bitenleri yerel gazetelerden öğreniyor. Yerel basın kentle ilgili haberleri en etkin biçimde veriyor. Türkiye'de yerel yayın yapan 938 radyo ve 341 televizyon var. Bunların çoğu uyduya çıkarak yaygın medya statüsünü de elde etti. Yerel basının önemi bir an için yerel basının olmadığını ve yerelden haber almadığınızı düşündüğünüzde ortaya çıkacaktır. Yerel basın güçlendikçe ülkede demokrasi güçlenir, renkler artar ve ülkede özgürlükler çoğalır.''



''Toplumun değerleri dikkate alınmalıdır"

Anadolu Spor Gazetecileri Derneği (ASGD) Genel Başkanı İbrahim Erdoğan da yayın politikalarının tiraja endekslendiğini belirterek, tiraj endeksli yayın politikasının, medyanın sosyal sorumluluklarını yerine getirmesinin önündeki engellerden biri olduğunu bildirdi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Görsel medya için de sadece reytingin dikkate alındığını, yayın politikasını reytinge endekslendiğini takip ediyoruz. Bu da medyanın tartışılır olmasını beraberinde getirir. Reyting ve tiraj çok önemli bir nokta ancak, nitelikli bir gazete ve televizyon için, içinde bulunan toplumun değerleri dikkate alınmalıdır. Gazetecilik dışarıdan bakıldığında keyif ve heyecanlı bir meslektir. Ancak, içine girildiğinde kahırlı, çileli ve sorunlarla dolu bir meslektir. Gazetecilik, mesai kavramının olmadığı, gelir anlamından tatmin edici olmayan bir meslektir.''

AÜ İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejdet Atabek AÜ ve yerel medya ilişkilerini güçlendirmek için çeşitli girişimler yaptıklarını belirterek, ''Bu ilişkilerin sürdürülmesi kurumsal düzeye indirildi. AÜ'de de bu görevi fakültemiz görevlendirildi. Yerel medya çalışanları da işbirliğimizi güçlendiriyor'' dedi.

Sakarya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hakkı Sağlam, Sakarya gazetesinin kentin en eski ve etkin gazetesi olduğunu belirterek, Sakarya gazetesinin ülkenin de en çok satan yerel gazeteleri arasında bulunduğunu ifade etti.

Panele, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Erdoğan Kahya, AÜ İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Birsen ve öğrenciler katıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler