‘Yerel değerlerimizle ilerleyeceğiz’
Didim Belediye Başkanı Atabay, ilçenin özelliklerini öne çıkaracaklarını vurguladı.
Didim’de kurulan seralarda tıbbi aromatik bitkiler ve çiçek üretiliyor. Heykel atölyesinde çalışan kadınların hazırladığı anı eşyaları internetten satılacak. Vegan Festivali’nde hayvansal gıda içermeyen gıdalar, içecek ve tatlı çeşitleriyle beğeniye sunuluyor. Bununla birlikte enginar, kabak çiçeği dolması gibi zeytinyağlı lezzetler de görücüye çıkıyor.
Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, sosyal demokrat belediyeciliğin gereği olarak halka dokunan, halkı da içine alan, ön açan bir yerel siyaset anlayışıyla çalıştıklarını söyledi. Buna örnek olarak yaşama geçirdikleri seracılık tesislerini gösteren Atabay, “Tıbbi aromatik bitkilerle seralar kurduk. Eskiden köy olup şimdi mahalleye dönüşen yerlerdeki köy kadınlarına seracılığı öğrettik. Hem bir meslek öğreniyorlar, hem de istihdam ediliyorlar. Bu seralarda 1 milyon adet çiçek ürettik. Bunları parklarımızda, bahçelerimizde değerlendiriyoruz. Amacımız onların kendi seralarını kurmalarını sağlamak. Yakın gelecekte ürünlerini satın alıp, bütçelerine katkı da bulunacağız” dedi. Atabay, 74 dönümlük tıbbi aromatik bitkiler bölümünde de sıkım tesisi kurduklarını, doğal kantoran yağı, zeytinyağı, kekik, biberiye, nane, lavanta yağları üretimi gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Kuem ve seramik atölyesi
Geçen 4 yıllık süreçte Kadın Uygulama ve Eğitim Merkezi’ni (KUEM) yaşama geçirdiklerini belirten Atabay, “Doğuş Grubu’yla işbirliği yaptığımız merkezimizde kadınlar, oteller için bileklik, masa örtüsü, fular, çanta, önlük gibi çok çeşitli ürünler üretiyor. Bunların büyük bölümünü Doğuş Grubu satın alıyor. Dikiş dikmesini bile bilmeyen kadınlar meslek sahibi oldular. Farklı zamanlarda yapılan 10 eğitimden 446 kadınımız yararlandı” dedi.
Heykel atölyesinde istihdam edilen güzel sanatlar fakültesi mezunu kadınların da anı eşyaları hazırladıklarına dikkat çeken Atabay, bunların yakın zamanda internet sitesi ve mobil araçlarla satışa sunulacağını vurguladı. Atölyede yapılan eserler, Didim’in çeşitli alanlarında sergileniyor. Heykel, rölyef, duvar resmi, park-bahçe tasarımları, kent giriş kapıları gibi estetik ürünlerin tasarlanıp uygulanıyor. Ayrıca ödül heykeli, plaket gibi hediyelik ürünler tasarlanıp, üretimleri gerçekleştiriliyor.
Vegan dostu kent
Atabay, Didim’e 2 yıldır yüz binlerce kişiyi çeken Vegan Festivali’nin öyküsünü de paylaştı ve yörenin lezzet kültürüne dikkat çekti. Ege’nin ot zenginliğinin herkesçe bilindiğini, göreve gelir gelmez görevlendirdikleri 3 uzmanın yöreyi karış karış dolaşarak bu kültürün izlerini aradığını vurguladı.
Atabay, “Benim iki kızım var. İkisi de vejeteryan. Didim’de, Türkiye’de olmayan, farklı bir etkinlik düzenlemek istiyorduk. Eski Rum köylerinde, yöre kadınlarıyla konuşularak hazırlanan “Mübadil Lezzetler” kitabının çok ilgi görmesi üzerine, ‘Vejeteryan festivali yapalım, kitaptaki yemekleri sunalım’ dedik. İlk yıl ‘vejeteryan’ olan festivalimizin adını, bir felsefeyi ortaya koyması için ‘vegan’ olarak değiştirdik. Bu yılki festivalimiz yoğun ilgi gördü. Yaklaşık 200 bin kişiyi ağırladık. Tüm otellerimiz doldu, esnaf çok iyi iş yaptı. Almanya’dan vegan yemekler yapan TIR’lar bile geldi. Türkiye’nin ilk vegan dostu kentiyiz. Avrupa’nın da Barselona’dan sonra ikinciyiz” dedi.
Didim gözde olacak
Didim’in 27 bin nitelikli yatak kapasitesine sahip olduğunu belirten Atabay, yüksek yapılaşmaya izin vermeden bunu artırmaya çalıştıklarını söyledi. 90 kilometrelik kıyı şerine yönelik, kullanım ve koruma dengesini gözeten planlanlar hazırladıklarını, 3. Koy, Fevzipaşa bölgelerin de özel projeler yürüttüklerini söyledi. Birçok noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tahsisini beklediklerini anlattı. Bu yıl ilçede turizm sektörünün hareketli geçtiğini belirten Atabay, şöyle konuştu:
“Temel amacımız sezonu uzatmaya çalışmak. Örneğin geçen haftalarda fırtına nedeniyle yapamadığımız triatlonu pazar günü yapıyoruz. 2 bin 500 yıllık antik tiyatroda Tales Festivali düzenledik. Didim şimdiye kadar kendini yeterince gösteremedi. Turizmde hak ettiği konuma ulaşamadı. Benim esas mesleğim turizmcilik, bu nedenle Didim’i yeniden Ege’nin gözde turizm beldelerinden biri yapmaya niyetliyiz. Didim, İzmir ve Bodrum havalimanlarının ortasında, ulaşımı çok kolay bir noktada. Burada esas mesele, insanları ana yoldan 22 km içeriye Didim’e uğramaları, Didim’i merak etmeleri için cazibe ve altyapı oluşturmak, biz de bunu yapmaya çalışıyoruz.”
Sağlık çiftlikleri kuracağız
Didim’in hava kalitesinin temizliğini onaylatmak için İzmir’den Dokuz Eylül Üniversitesi’yle ortak çalışma yürüttüklerini de bildiren Atabay, “İlçenin çeşitli noktalarına kurulan istasyonlar aracılığıyla 3.5 yıl ölçüm yapıldı. Çünkü havamız inanılmaz derecede temiz ve kirlilik oranları OECD ortalamalarının çok çok altında. Bu da bizi doğal olarak sağlık turizmine yönlendirdi. Önümüzdeki dönemde sağlık turizmiyle ilgili tüm fuarları takip edeceğiz. Bunun için yeni bir ekip oluşturduk. Didim, parası olup da iklim koşulları nedeniyle hastalanan Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanların öncelikli adresi olabilir. Biz kuracağımız sağlık çiftlikleriyle bu insanların tercih noktası olmak istiyoruz. Temiz havamızı, sağlıklı gıdalarımızla birlikte konuklara sunacağız” dedi.
Yeniden adayım
Bu yıl ilk dönemlerinde kazandığı bilgi birikimini 2. döneminde değerlendirmek istediğini söyleyen Atabay, yeniden adaylığıyla ilgili soruyu, “İlçenin önünü açmak için de yeni yol haritaları belirledik. Şimdi bu 5 yılda edindiğimiz birikimi, turizmi çeşitlendirme noktasından harekete geçirmek istiyoruz. Türkiye’nin en çok göç alan ilçelerinden biri olan Didim’de, sosyal demokrat belediyecilik anlayışını tam olarak uygulamak istiyoruz. CHP burada hep güçlü idi. Önümüzdeki seçimlerde daha güçlü olarak, iyi bir oranla kazanacağımıza inanıyorum” diye yanıtladı.
Sodem ödülü
Altınkum Sağlıklaştırma ve Güzelleştirme Projesi’ni 3.5 ayda tamamlayarak 100’ün üzerinde irili ufaklı yıkım yapan belediye, buradaki tessilere de modern bir görünüm kazandırdı. Atabay, Yalı Caddesi Sağlıklaştırma ve Güzelleştirme Projesi’yle kazandıkları “Sosyal Demokrat Yerel Yönetimler Proje (SODEM) Ödülü”nü de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinden aldı. Atabay, “Göreve gelir gelmez bu proje için düğmeye bastık ve hiçbir taviz vermeden uyguladık. Halkımızın desteği ile Didim’in ‘Marka’ değerini artıracak bir çalışma ortaya çıktı”
3. Koy olarak bilinen bölge için de özel çalışma yaptıklarını belirterek “Restoran, kafe ve butik otellerin yer alacağı alan, Apollon Tapınağı içindeki tarihi evlerin bire bir aynısını yansıtacak. Tek tip tabela, taş bina yüzeyleri, Ege mavisi söveler kullanılacak. Plaj da 3 kat büyütülerek ihtiyaca daha iyi cevap verecek” diye konuştu
Kaçağa geçit yok
Atabay, Didim Belediyesi’nin “sözde haciz” iddialarıyla gündeme gelmesinin ise kaçak yapılara göz yummamasından kaynaklandığını şu sözlerle aktardı: “Nehirsan şirketine ait kaçak yapı hakkında mahkeme yıkım kararı verilmiş, Danıştay da bunu onamıştır. Ancak şirket ‘imar barışı’ başvurusu yapmıştır. Sonuçta şirket hem yapının yıkılmasını engellemek için uğraşmakta, hem de yıkılması halinde ödenecek parayı Didim Belediyesi’nden tahsil etmeye çalışmaktadır. Bu kaçak yapıdan kaynaklanan kesinleşmiş idari para cezalarının toplamı yaklaşık 1.5 milyon liradır. Didim Belediye Başkanlığı, bu yapıyı inşaat devam ettiği için mühürlemiştir. Ayrıca Didim Belediye Encümeni’nce 1.4 milyon lira para cezası kesilmiştir. Şirket tarafından Didim Belediyesi’nin haczedilmeyeceği çok açık olan hesapları, araçları haczedilmeye çalışılmıştır. Şirketin bu taciz denemelerinin ilk nedeni yıllardır yürüttüğümüz hizmetlerin ifasını engellemektir. 2 Ekim 2018 tarihi ile yapılan işlem sadece bir “Kıymet Takdiri” işlemidir, usulen yapılmış bir işlem niteliğindedir. Amacı alacak tahsili değil, tacizdir.”
Ahmet Deniz Atabay (sağda), Yusuf Özkan’ın sorularını yanıtladı. Çevre eğitimine ödül -Didim Orman Kampı’nın işletim hakkı, ilgili bakanlık tarafından düzenlenen ihale sonucunda Didim Belediyesi’nin oldu. Söz konusu kamp yeri yaklaşık 155 dönüm ve sahil boyunca uzanan çam ağaçlarıyla kaplı. Tavşanburnu Kamp Alanı, karavan ve çadır kampçılarının da gözdesi oldu. -Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Didim Akbük Mahallesi altyapısı için, 42 milyonluk yatırım yapıldı. -Didim’in Fevzipaşa Mahallesi’nde 11 yıldır devam eden imar çilesi sona erdi. -TURÇEV tarafından koordine değerlendirme toplantısında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bölgesel Çevre Merkezi-REC Türkiye, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri bölümü, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü öğretim üyelerinden oluşan jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucunda Plaj Kategorisinde Didim Belediyesi ‘En İyi Çevre Eğitim Etkinlikleri’ ödülünü alan 3 belediyeden biri oldu. -Didim’de düzenlenen engelsiz festivali renkli görüntülere sahne oluyor. Etkinlikte halkoyunları gösterileri ve çeşitli aktivitelerin yanı sıra farkındalık bilinci önem kazanıyor. |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'