Yeryüzü Derneği

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar

Yayınlanma: 12.05.2017 - 16:26
Abone Ol google-news

 

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “olağanüstü kişilerin sıra dışı öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının sekizinci sezonunun 15’inci  Fark Yaratan’ı daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmalar yürüten Yeryüzü Derneği oldu.
 
Küresel iklim krizini insanlığın önündeki en büyük tehdit olarak gören yedi arkadaş, 2009 yılında Yeryüzü Derneği’ni kurdu. Sürdürülebilir bir yaşam için çalışmalar yapan dernekte başkan ya da hiyerarşik bir yapı bulunmuyor. Tüm çalışmalar gönüllülük esasına göre yürütülüyor.
 
Dernek, şehirde yaşayan insanların betonlaşma ve kentleşme sebebiyle topraktan kopmasına, sağlıklı gıdaya ulaşmanın zorlaşmasına çözüm olarak Kent Bahçeleri projesini geliştirdi. Bu proje sayesinde İstanbul’un farklı yerlerinde tarımsal üretim yapan irili ufaklı 1350 tane kent bahçesi oluştu.

Derneğin çalışmalardan bir başkası, Yeryüzü Ekoköyü. Dernek gönüllüleri tarafından sürdürülebilir yaşamı deneyimlemek için Sakarya’da kuruldu.

 
Dernek, “Atma, dönüştür. Onar, yeniden kullan” felsefesiyle, 2016 yılında bir de onarım atölyesi kurdu. Adı, Repair Cafe. Onarım yapan gönüllüler ve tamir edilecek eşyası olan katılımcılar, her ayın ilk pazar günü, derneğin Kadıköy’deki ofisinde buluşuyor. Böylelikle hem bozuk eşyalarımız yeniden hayat kazanıyor, hem de dayanışma ortamı yaratılıyor.
 
Derneğin ayrıca kent kovanları, hasat zamanı, topluluk destekli tarım ve takas şenliği gibi çalışmaları da bulunuyor. Yeryüzü Derneği’nin tüm faaliyetleri ücretsiz ve bu etkinliklerden faydalanmak için derneğe üye olmak gerekmiyor.
 
Yeryüzü Derneği sürdürülebilir bir dünya için yola çıktı. Bugüne kadar benzer kaygılar taşıyan binlerce insanın, ekolojik yaşama bir adım daha yaklaşmasına rehberlik etti. Gönüllülüğü ve dayanışmayı temel aldı. Toprağa özlem duyan binlerce insanın hayatında, nesiller boyu sürecek kocaman bir fark yarattı.

 

Link: https://www.youtube.com/watch?v=K2PrwNAJ6Ac


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler