Yetişkin çalışan oranı AB'nin gerisinde
Türkiye'de 5 yetişkinden 2'si çalışırken, Avrupa Birliği'nde (AB) bu sayı 3'ün üzerine çıkıyor.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasının (MESS) işçi ve işverenlere yönelik olarak yayımlanan ''Biz Bize'' dergisinin son sayısında işsizlik sorunu ve istihdamın artırılmasına yönelik girişimler değerlendirildi.
''İşsizlik Sorunu Çözüm Bekliyor'' başlıklı yazıda, ekonominin iyi işleyip işlemediğinin en önemli kanıtlarından birinin istihdam ve işsizlik oranları olduğu ifade edildi.
İstenildiği kadar ihracat yapılsın, enflasyon ve faizler düşürülsün, üretim artırılsın, milli gelir yükseltilsin, yeni yatırımlar yapılıp bankacılık sistemi sağlamlaştırılsın tüm bu olumlu gelişmelerin neticesinde istihdam yeterince artmıyorsa ekonominin iyi olduğundan söz edilemeyeceği belirtilen yazıda, ''Zira ekonomi karnesindeki en önemli not işsizliktir. İnsanlar iş bulamıyorsa veya her an işlerini kaybetme korkusu yaşıyorsa ekonomide büyük aksaklıklar var demektir'' denildi.
Türkiye'nin nüfusunun 71 milyonun üzerinde olduğu anımsatılan yazıda, bunun 52 milyonunu 15 yaşın üzerinde çalışabilir yaştakilerin oluşturduğuna işaret edildi.
Yazıda, ''Bunların 21 milyonu çalışıyor ve neredeyse yarısı da kayıt dışı. İstihdam oranımız yüzde 40. AB'nin istihdam oranı ise yüzde 65. Türkiye'de 5 yetişkinden 2'si çalışırken, AB'de bu sayı 3'ün üstünde. Aradaki fark refah seviyesindeki farkı ortaya çıkarıyor'' değerlendirmesine yer verildi.
''İstihdam maliyetini artıran, devletin aldıkları"
Yazıda, istihdamı artırmak için ''sadece günü kurtaracak çalışmalardan'' vazgeçilmesi gerektiği belirtildi. Uzun vadeli planlar yapılarak istihdam stratejisi oluşturulmasına ihtiyaç olduğu vurgulanan yazıda, oluşturulacak strateji için ilk önce istihdam maliyetlerini düzeltecek adımlar atılmasının önemine değinildi.
İstihdam maliyetlerinin yüksek olmasının işçinin eline geçen paradan değil, devletin yaptığı kesintilerden kaynaklandığı görüşüne yer verilen yazıda, şunlar kaydedildi:
''İşçinin eline geçen ücretin yarısına yakın bir tutar devlet tarafından prim ve vergi olarak alınıyor. Kesinti oranının düşürülmesi istihdam artışını teşvik edecek en önemli unsurdur.
Ekonomiler bir açıdan sanayideki makinalara benzer. Makinenin bakımını düzgün yaparsanız en mükemmel ürünü alırsınız. Bazı parçaların bakımını yeterince iyi yapmazsanız küçük bir dişli bile tüm makinayı çalışamaz hale getirebilir. Çıkan ürün istediğiniz gibi olmaz. Ülke nüfusu için yeterli istihdamı yaratmak birçok farklı konunun tümünde başarı sağlamayı gerektirir. Bunun için de dengeyi kuracak planların yapılması ve istihdam dostu büyüme sağlanması gerekir.
Türkiye'nin sorunu krizlerde işsizliğin artmasından çok ekonominin iyi olduğu dönemlerde işsizliğin azalmamasıdır. Son krizde de işsizlik 3-4 puanlık bir sıçrama yaptı ve bu seviyesini koruyor. Şimdi yapılması gereken el ele verip istihdamı hızla artırmanın yollarının bulunması ve uygulanmasıdır.''
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza