'YGS-LGS sistemi dershanelere yaradı'
DES Genel Başkan Yardımcısı Mine Kıvrak, LYS ve YGS'nin hayatın her sahasında gençlerin kaderine hükmeder hale geldiğini belirterek, yeni sisteminin öğrencileri dershaneye gitmek zorunda bırakmaya devam ettiğini savundu.
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Yardımcısı Mine Kıvrak yaptığı yazılı açıklamada, LYS ve YGS formülünün de eğitimin temel sorunlarını çözüme ulaştırmada, sistem anarşisini ve çarpıklığını giderme de yetersiz kaldığını söyledi. Eski üniversite giriş sınav sisteminin, öğrencileri gece, gündüz, hafta sonları dershane kapılarında perişan hale getirdiğini, yeni sınav sisteminin de dershanelere hizmet ettiğini vurgulayan Kıvrak, dershanelerin ezberciliği teşvik eden, bilgi, kültür ve donanım yerine sınavları geçme taktiklerini öğreten, sorun çözme, düşünme, düşündüğünü ifade etme ve hayata geçirme yerine ABC. şıklarından birini işaretleten reaktif bir bakış açısı öğrettiğini belirtti. "YGS-LYS hayatın her sahasında gençlerin kaderine hükmeder hale gelmiştir" diyen Kıvrak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan müfredat ve YÖK tarafından yapılan reformların, YGS-LYS sınav sisteminin değişmemesi durumunda yeterli anlamı olmayacağını ileri sürdü.
Yeni YGS ve LYS sınav sisteminin kamuoyuna dershanelerin önünü keseceği şeklinde sunulduğunu oysa yeni sistemin, eğitimin en önemli sorunlarından birisi olan dershane zorunluluğunu kaldırmaya dönük yeterli niteliği taşımadığını savunan Kıvrak, "Çocuklarımızı LYS-YGS endeksli yaşam tarzından kurtarmamız ve yaratıcılığı, üretimi, niteliği esas alan bir ölçme ve değerlendirme sistemiyle muhatap kılmamız gerekiyor. Öğrencinin okul başarısı ve notları liseye ve üniversiteye girişte esas haline getirilmelidir. Ülkemizdeki eğitim bileşenleri dikkatlice incelenirse, bunun dışında eğitimi dershanelere bağımlı kılmaktan kurtarabilecek bir çıkış yolu mümkün görünmemektedir" dedi.
'Yeni sınav sistemi öğrencileri dershaneye gitmek zorunda bırakıyor'
Üniversite sınavına giren gençlerin 10'da 8'inin dershaneye gittiğini ve anne babalarının hemen hemen tamamının çocuklarının sınavı kazanması için dershaneye gitmesini zorunluluk olarak gördüğünü belirten Kıvrak, yeni sisteminin mesleki eğitimdeki çarpık tabloyu değiştirmekte yeterli olamadığını, öğrencileri dershaneye gitmek zorunda bırakmaya devam ettiğini savundu. Kıvrak, Bu durumun gençler üzerindeki mevcut başarı beklentisi stresini büyüterek onların bu konudaki çözümsüzlük duygularını çoğalttığını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama