YKY'den Kütüphanelerinize Katkı
Bu ay Yapı Kredi Yayınları (YKY), "Dağdan Cezveye Türk Kahvesi" (Türk kahvesinin dünü ve bugünü), "Arşimed'in Hamamı" (Bir bilim söylenceleri kitabı), Jean-Louis Fournier'den "Dul", "Ekmeğimiz", "Yalos" ve "Güzel Eşya Alelade Dünya" ile kütüphanelerinize katkıda bulunmayı sürdürüyor.
Dağdan Cezveye Türk Kahvesi (Türk kahvesinin dünü ve bugünü), M. Sabri Koz ve Kemalettin Kuzucu’nun iki ana bölüm halinde, tarih ve folklor eksenli bir el kitabı olarak tasarladıkları Yapı Kredi Yayınları ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin ortaklaşa çıkardığı Türk Kahvesi kitabı, Mary Priscilla Işın tarafından Turkish Coffee adıyla İngilizce’ye çevrildi.
Yazarları kitabı tanıtırken;“Türkler kahve ile 16. yüzyılın ilk çeyreğinde tanıştı denilebilirse de bu yüzyılın ortaları ile sonları kişi, kurum ve olaylar bakımından kahvenin artık belli bir mesafe katettiğini, 17. yüzyılda ise yayılmanın boyut ve coğrafyasının bir hayli genişlediğini söyleyebiliriz. Kahve ve kahvehane kavramı toplumsal, siyasî, dinî ve ekonomik anlamda artık geri dönülemez bir yola girmişse bunda çok farklı etmenler rol oynamıştır. Bu da bir yeni içecek olan kahvenin muhafazakârlık karşısında kazandığı bir zafer olarak yorumlanabilir. 16. yüzyıldan öncesi ise kesinlikten uzak bir söylenceler denizi gibidir.
Kahvenin sevilip tüketilmesinde ya da kötülenip yasaklanmasında din her zaman ön plandadır ama siyasal kaygıları da ihmal etmemek gerekir. Belki de siyasal sebepler dinî sebeplerle örtülerek öne çıkarılmıştır. Sonraki yüzyıllarda ise her zaman ticarî bir meta ve vazgeçilmesi güç bir alışkanlık olmuştur” diyorlar.
Dul
Jean-Louis Fournier, eşinden önce ölmek istiyordu. Ama eşi ondan önce davrandı. 40 yıllık evliliğinin ardından dul kalan Fournier, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan, Can Belge’nin çevirdiği Dul kitabında kendisi teselli etmek, belki de intikam almak için karısından söz ediyor. Ama onu anlatırken aslında bize kendisini anlatıyor.
Jean-Louis Fournier 1938 yılında Fransa’nın kuzeyindeki Arras şehrinde doğdu. Yazarlığının yanı sıra televizyon programları da hazırladı. Nereye Gidiyoruz Baba? adlı kitabıyla 2008 Femina ödülünü aldı. Üretken bir yazar olan Fournier’nin yapıtlarından bazıla-rı şunlardır: Le curriculum vitae de Dieu, 1995; Il a jamais tué personne mon papa, 1999 (Asla Kimseyi Öldürmedi Benim Babam, Çev. Zafer Demez, YKY 2009); J’irai pas en enfer, 2001; Mouc-hons nos morveux, 2002; Mon dernier cheveu noir, 2006 (Son Siyah Saçım, Çev. Billur Köker, YKY 2012); A ma dernière cigarette, 2007; Où on va, papa ?, 2008 (Nereye Gidiyoruz Baba? Çev. Aslı Genç, YKY 2009); Veuf, 2011 (Dul, Çev. Can Belge, YKY 1013); Ça m’agace !, 2012.
Ekmeğimiz
Predrag Matvejević’in yazdığı, Meryem Mine Çilingiroğlu’nun çevirdiği, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Ekmeğimiz kitabında buğdayın muhteşem gezintisini, nesilden nesile aktarılan bilgileri derlemekle kalmıyor; ekmeğin bilgelik, şiir, sanat ve inanca dair tarihini de yazıyor. Yazar, ekmeğin destanını anlatırken Tanrı’dan ve insanlardan, tarihten ve antropolojiden, açlıktan ve zenginlikten, savaştan ve barıştan, şiddetten ve aşktan da söz ediyor.
Yalos
Başkalarının Fotoğrafı ve Öyküler Unutmaz ile adını duyuran Semra Aktunç, yeni öykülerini Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Yalos’ta bir araya getiriyor. “Yalos” (driftwood), akarsularla denizlere ulaşıp dalgalarla kıyılara vuran odun parçalarına deniyor... Aktunç’un, doğanın ve zamanın yarattığı bu ağaçtan heykellerin adını kitabına koyması boşuna değil: Kaybolmaya yüz tutmuş incelikler Yalos’ta ustalıkla öyküleşiyor.
Güzel Eşya, Alelade Dünya
Tuncer Erdem’in yazdığı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Güzel Eşya, Alelade Dünya” da, bir kenara atılmış eşyayı, dünyanın alelade hallerini göstermeyi iş edinmiş, çekingen ama cüretkâr bir anlatıcının öykülerine kulak veriyoruz. İzleyip anlattığı, çizerek de işaret ettiği şeylerin kendisini fark edip etmediğini içten içe merak eden, zaman zaman da anlattığı öykünün içine girip olayın seyrine müdahale etmeye kalkan bir anlatıcı var karşımızda.
Arşimed’in Hamamı (Bir bilim söylenceleri kitabı)
Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Sven Ortoli ve Nicolas Witkowski’nin ortaklaşa yazdığı, Ömer Aygün’ün çevirdiği Arşimed’in Hamamı kitabında Arşimed’in sesi hamamın dışında da o kadar hoş mudur? Şu ufolar neden hep Amerika’ya iner? Newton’un elmasının da arkasında bir Havva olmasın? İnsanla maymun arasında kaç halka eksik, kaç halka fazla? Bing bang dedikleri bir kuru gürültü mü? gibi eğlenceli ve merak uyandıran soruları cevaplandırıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!