Yoksa başka bir cehennem, yaşıyorsunuz işte*
Sivas ’ta 25 yıl önce gericilerin Madımak Oteli’ni yakarak katlettikleri 33 aydın ve sanatçı, binlerce kişinin katılımıyla anıldı.
Sanatçı, aydın ve çocukların da aralarında yer aldığı 33 kişinin yakılan Madımak Oteli’nde katledilmesinin üzerinden 25 yıl geçti. Çeyrek asırdır, yakılan yurttaşlar için Türkiye’nin dört bir yanında mücadele eden Alevi örgütleri ve yurtdışı dernekleri bu yıl da Sivas’ta anma programı için bir araya geldi. Anmaya, Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Konfederasyonu, Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Dernekleri Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu ile sol örgütler, sivil toplum kuruluşları ile binlerce yurttaş 25 yıldır ulaşılamayan adalet için ellerinde yaşamını yitirenlerin resimleri ile yürüdü.
İlk anma valilikten
Kitlesel anma programı öncesinde ilk olarak Sivas Valisi Davut Gül, AKP Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan heyet, eski Madımak Oteli bugünkü il Özel İdaresi Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne geldi. Heyet, bina içinde, yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı. Sabah saatlerinden itibaren de ülkenin birçok şehrinden gelen yurttaşlar Alevi örgütlerinin öncülüğünde Sivas Alibaba mahallesindeki cemevi önünde toplandı. Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin en önde 33 aydının fotoğrafları ile yürüdüğü kortej buradan Madımak Oteli önüne yürüdü. Türküler eşliğinde yürüyen binlerce yurttaş, “Katil devlet hesap verecek”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Karanlığa teslim olmayacağız” sloganları ve “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Madımak Utanç Müzesi olsun”, “Bizim alnımızda kara leke yok, başını dik tut. Varsın Madımak bize Kerbela olsun” dövizleri ile yürüdü.
Otele barikat
Yürüyüşün ardından binlerce yurttaş yoğun güvenlik önlemleri altında Madımak Oteli önünde hazırlanan alana geldi. Dış cephesi kaplanarak Bilim Merkezi’ne dönüştürülen otel alanının polis barikatı, kalkanları ve yüze yakın çevik kuvvet polisi ile korunması dikkat çekti. Otel önüne sadece milletvekilleri ve yaşamını yitirenlerin yakınları alındı. Ellerindeki fotoğrafları otel alanının dışına bırakan aileler, karanfil ve gülleri de buraya bırakarak yitirdiklerini andı. 25 yıldır adalet mücadelesi veren aileler gözyaşlarını tutamazken, yaşları katliamdan daha genç olan çocukları ve yakınları ise onları teselli etti.
‘İsimlerini oradan silin’
Ailelerle birlikte Madımak Oteli önüne gelen Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, “Sivas Katliamı’nın üzerinden 25 yıl geçti. Hiçbir şehit ailemiz yangından sonra içeriye girmedi. Burası yıllardır lokanta olarak kullanıldı. Sonra özel idare burasını bilim müzesi haline getirdi. Ancak buna rağmen ne ailelerimiz ne de Alevi temsilcileri içeriye bir adım atmadı. Bunun nedeni içeride 2 tane katilin ismi vardır. Katillerin isimleri burada olduğu sürece hiçbir aile ziyaret etmeyecek” dedi. Buna ilişkin hükümetten talepleri de olduğunu belirten Kaplan, “Hükümetten, iktidardan acil talebimiz bir an önce buradaki 2 katilin ismi kaldırılsın. Nasıl ki Ankara Garı Katliamı’nda katillerin isimleri yazılmıyorsa, nasıl ki 15 Temmuz’daki şehitlerin isimlerinin yanında katillerin ismi yoksa burada da bir an önce bu isimleri kaldırsınlar. Burayı Alevi kurumlarına teslim etsinler. Biz de en kısa zamanda Sivas Şehitleri Utanç Müzemizi buraya yapalım” diye konuştu.
25 yıl önceki katliamın acısı hâlâ taze
‘Canımızın ateşi hâlâ yanıyor’
Anmaya katılan Alevi örgütleri adına ortak metni ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül okudu. Güzelgül, “Aradan geçen 25 yıla rağmen burada bu sokakta yaşanan Sivas katliamında yitirdiğimiz 33. canımızın ateşi hâlâ yanıyor. Dün Sivas’ta katliam yaptıranlar bugün Suruç’ta, Ankara’da katliam yaptıranlarla aynı kişiler, aynı güç odaklarıdır. Gerici güruhun ağızlarından salya aka aka ellerinde ateşlerle oteli yaktıkları anlarda ‘kahrolsun laiklik’ diye bağırmaları hâlâ kulaklarımızda çınlıyor. 25 yıl önce yapılan Sivas katliamı, bilime, sanata, gençliğe ve geleceğimize yapılan bir saldırı niteliği taşımakta olduğu bilinmelidir. Aradan geçen bunca zamana rağmen mevcut iktidarların tutumunun değişmediğini, asimilasyoncu ve ötekileştirici politikalara devam ederek bu saldırıyı her alanda ve her boyutta devam ettirdiğini gördük” dedi. Güzelgül şunları söyledi: “Tarihimiz yok ediliyor. İnancımız yok ediliyor. Alevi kaynakları yok ediliyor. Gözümüzün içine baka baka yalanlar söyleniyor. Ve Yezidin istediği bellek, bir Alevi belleği olarak yerleştiriliyor. Artık çocuklarımıza Sünnilik öğretilmekle yetinilmiyor! Çocuklarımızın, yani geleceğimizin kimliği, belleği değiştirilmeye çalışılıyor. Aleviler, zaten yeterince yer almadıkları kamudan tümüyle tasfiye ediliyor. Devlet resmi olarak özür dilemelidir. Sorumlular yargılanmalıdır. Madımak utanç müzesi yapılmadan biz her gün yanmaya devam edeceğiz.”
‘Suçlular cirit atıyor’
Madımak Katliamı’nda iki çocuğunu birden, 14 yaşındaki Menekşe ve 12 yaşındaki Koray’ı kaybeden anne Hüsne Kaya, “Ne söyleyebilirim ki. O kadar çok canım yanıyor ki. Katiller cirit atıyor Meclis’te. Susuz itfaiye gönderen Temel Karamollaoğlu, belediye başkanı, şimdi cumhurbaşkanı adayı. Lanet olsun. Katiller yurtdışına gittiler, iş kurdular, evlendiler. Adalet bu mu” dedi. Katliamdan bir yıl sonra doğan ve bugün 24 yaşında olan, kendisine hiç görmediği ablasının ismi verilen Menekşe Kaya, “Annem o dönem kültür merkezindeki saldırıdan kurtuldu. Orayı yaşadı. Onunla asla aynı olamam. Ben Cumhuriyet Üniversitesi mezunuyum. Yıllar sonra buraya okumaya geldiğimde gördüm ki hiçbir şey değişmemiş. Zihniyet aynı. Hatta daha da kötüye gimeye devam ediyor” dedi.
Gençler “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” yazılı tişörtler giyip semah döndüler.
‘Katiller mağdur değil’
Anmaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın başkanlığındaki heyet ile milletvekilleri Ali Keven, Kadim Durmaz, Özgür Karabağ, Orhan Sarıbal, Ali Şeker, Ulaş Karasu, Mehmet Tüm ve Ali Akyıldız’ın yanı sıra geçmiş dönem milletvekili Necati Yılmaz, Şenal Sarıhan katıldı. Heyet adına konuşan Ağbaba, “Türkiye tarihinin en barbarca işlenmiş katliamı ile karşı karşıyayız. 25 yıldan beri insan olan herkesin yüreği yanıyor. Gerçek suçlular hesap vermediği sürece o yüreklerde yanan ateşler sönmeyecek. Hesap vermedikleri gibi son dönemde bu cinayeti işleyen katillerin mağdur gösterilmeye çalışıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Hükümet tarafından, bizzat AKP Genel Başkanı tarafından cezaevinde yatan bu katliamın katillerinin mağdur edildiğini söylüyor. Mağdur varsa burada 18- 19 yaşında yanan çocuklarımız, mağdur varsa yanan ailelerdir, Türkiye’dir. Maalesef avukatlar ve bu katilleri koruyanların milletvekili, bakan yapıldığı bir dönemde bu acıyı yaşıyoruz” dedi. TBMM’de katliamın aydınlatılması için birçok önerge verdiklerini hatırlatan Ağbaba, “CHP milletvekilleri olarak bu acının arkasındaki karanlık güçler ortaya çıkıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. Maalesef Türkiye katliamlar tarihi ve her gün yeni bir katliam yaşıyor. Dün Suruç’ta yaşandı bir katliam, Ankara Gar Meydanı’nda yaşandı. Merasim Sokak’ta yaşandı. Beşiktaş Meydanı’nda yaşandı. Kayseri’de yaşandı. Bu katliamlarla yüzleşmediğimiz ve hesaplaşmadığımız sürece ve arkasındaki güçleri bulmadığımız sürece bu cinayetler aydınlanmaz” ifadelerini kullandı. Anmaya katılan HDP heyetinde de Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları, milletvekili adayları Ferhat Tunç ve Veli Saçılık yer aldı. Bilgen, “1993 yılında yaşanan bu vahşetle yüzleşebilseydik, hesaplaşabilseydik, etkin bir yargılama ve ciddi bir idari soruşturma yapabilseydik bunu toplum vicdanında mahkûm ederdik. Hem de bu 25 yıl içinde yaşanan hiçbir başka karanlık olaya, vahşete, insan yakma, infaz etme vakalarına tanıklık etmezdik” dedi.
3 bin polis görev yaptı
Katliamın 25 yıl anması, emniyet güçlerinin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Kente giriş için kullanılan Ankara, Erzincan ve Malatya güzargâhlarında arama noktaları kuran polis ekipleri otobüsleri tek tek aradı. Özel harekât polisleri, TOMA ve zırlı araçların da katıldığı güvenlik uygulamasında çevre illerden de çok sayıda polis anma programı için Sivas’a sevk edildi. Şehirde birçok yol anma boyunca trafiğe kapatılırken anma programı kapsamında valiliğin destek ekiplerle birlikte toplam 3 bine yakın polis görevlendirdiği öğrenildi.
*Madımak’ta can veren Behçet Aysan’ın şiiri.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı