YÖK'ten "AB" ayarı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerdeki bölümlerin taşıması gereken standartları belirleyecek. Bu amaçla üniversitelerden seçilecek uzmanlardan oluşacak komisyonlar kurulacak.

Yayınlanma: 16.10.2009 - 08:59
Abone Ol google-news

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, Avrupa Birliğine (AB) uyum çerçevesinde lisans ve lisansüstü eğitim alanında ''Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi'' hazırlandığını belirtti.

Eriş, tüm yükseköğretim programları için geçerli olacak genel kavramsal çerçevede, her bir eğitim kademesinden mezun olanların bilgilerinin, becerilerinin, kişisel ve mesleki yetkinliklerinin neler olması gerektiğinin yer aldığını anlattı.

Bu aşamadan sonra sıranın ''alan'' bazında yeterlilik belirlemeye geldiğini ifade eden Eriş, her bir bölümün taşıması gereken yeterliliklerin tek tek saptanacağını bildirdi.

Eriş, bu çerçevede, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü başkanlığında ''Sanatta Yeterlilikler Komisyonu'' ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay başkanlığında ''Mesleki Yeterlilikler Komisyonu'' oluşturulduğunu kaydetti.

Eriş, bu komisyonların dışında üniversitelerdeki her bir bölüm için ayrı ayrı komisyon oluşturulacağını bildirdi. Üniversitelerde 100'ün üzerinde bölüm bulunduğunu ifade eden Eriş, ''İnşaat mühendisliği bölümünden veterinerliğe, ziraat mühendisliğinden eğitime kadar her bölüm için alanında başarılı isimlerden, uzmanlardan oluşacak komisyonlar kurulacak ve bu komisyonlar bölümlerin yeterliliğini belirleyecek'' dedi.

Üniversitelerin bu konudaki görüşlerine önem verdiklerini belirten Eriş, bu konuda rektörlerle de toplantı yapacaklarını kaydetti.


''Akreditasyon kuruluşu denetlenecek"

Bölümlerin, belirlenen yeterliliklerini taşıyıp taşımadığını denetlemenin de önemli olduğunu dile getiren Eriş, denetlemenin akreditasyon kuruluşu tarafından yapılacağını anlattı.

Halen Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu (YÖDEK) bulunduğunu belirten Eriş, bu kuruluşun ''bağımsız'' olmasını istediklerini ifade etti.

Bu konuda ya yeni bir akreditasyon kuruluşu oluşturulması ya da YÖDEK'in bağımsız bir kuruluş haline getirilmesi yönünde görüşler bulunduğunu anlatan Eriş, buna karar vermek üzere YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Ali Doğramacı'nın da katılacağı bir toplantı yapacaklarını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler