"Yol haritasında eksiklik olmasın"

Devlet Bakanı Faruk Çelik, son Alevi çalıştayında oluşturulacak yol haritasında herhangi bir görüşün eksik kalmaması daha önce tüm tarafların görüşlerini almak istediklerini söyledi.

Yayınlanma: 14.01.2010 - 10:42
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi ve Bektaşi inanç rehberleriyle Swiss Otel'de çalışma yemeğinde bir araya geldi. Çelik, yaptığı konuşmada, bugüne kadar Alevilerin talep ve beklentilerinin öğrenilmesi amacıyla altı çalıştay gerçekleştirildiğini hatırlatarak, toplumun birlik ve beraberliğinin önündeki engellerin nasıl kaldırılacağı konusunda çalıştaya katılanlarla istişarede bulunduklarını söyledi.

İlk çalıştayın 3 Haziran'da gerçekleştirildiğini anımsatan Çelik, üç gün sürecek olan son çalıştayın da 28 Ocak'ta tüm çalıştaylara katılanlar arasından oluşturulacak karma bir heyetle Kızılcahamam'da yapılacağını belirtti.

Son çalıştayda ortaya çıkacak raporun bir yol haritası niteliğinde olacağına işaret eden Çelik, raporun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağını, Alevilerin taleplerinin cevabını bu raporda bulacağını kaydetti.

Bugünkü çalışma yemeğinin bir çalıştay toplantısı olmadığına dikkati çeken Çelik, ''Son çalıştay öncesinde eksiğimiz gediğimiz kalmasın. Tüm tarafların görüşünü alalım, çıkacak olan yol haritasında herhangi bir görüş eksik kalmasın istedik. Sizlerle bir araya geldiğimiz gibi 28 Ocak tarihine kadar gerek bireysel olarak gerek gruplar halinde temaslarımızı sürdüreceğiz'' diye konuştu.

Bakan Çelik, iyi niyet ve ciddiyetle sürdürülen bu çalışmalara her kesimden katkı beklediklerini kaydetti.
 

Yemekte ABD'deki Bektaşiler de temsil edildi

ABD Detroit ve Arnavutluk Tiran Bektaşilerinin temsilcisi olarak yemeğe katılan Hüseyin Başar da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. HÜkümetin girişimini ''gecikmiş bir çalışma olarak gördüğünü'' ifade eden Başar, Alevi açılımı kapsamında olumlu bir sonuç çıkacağına inandığını söyledi.

İslamın ''sağduyu ve düşünme sanatı olduğunu'' dile getiren Başar, tartışmaların samimi ve candan bir şekilde gerçekleştirilmesini temenni etti. Başar, toplumun yararına olacak konularda muhalefet ve iktidarın ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Hüseyin Başar, ''Bekletiniz nedir?'' sorusunu da ''Türkiye Cumhuriyeti'nde dede ve babaların bir kimliği olmalıdır. İkincisi cemevlerinin açılması lazım. Aynı zamanda eğitim programlarında da Aleviliğin işlenmesi gerekir. Özgür eğitim görsünler, pedagoglar tarafından bunlar hazırlansın'' diye yanıtladı.

"Alevi ve Bektaşilerin devlet yönetiminde yeterince temsil edildiğine inanıyor musunuz'' sorusu üzerine Başar, ''Bektaşiler şaşalı bir görkem istemiyor. Biz demokratik haklarımızı istiyoruz'' dedi.

 

''Alevi dedelerinin bir araya getirilmesi bize şevk verdi'

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, Alevi ve Bektaşi inanç rehberlerine verdiği çalışma yemeğine katılan Alevi dedelerinden bazıları gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yemeğe İstanbul'dan katılan Muharrem Ercan, çalıştay sürecinin uzamasının toplumda endişe yarattığını belirterek, Alevilerin ''ahım şahım'' istekleri olmadığını, gerçekleştirilebilecek taleplerde bulunduklarını söyledi.

Alevi toplumunun sabretmeyi bildiğini belirten Ercan, çalıştay sürecinin başarılı bir şekilde sona ermesini umduklarını söyledi. Ercan, ''Alevi dedelerinin bir araya getirilmesi bize şevk verdi'' değerlendirmesinde bulundu.

Erzincan'dan gelen Ahmet Uğurlu da toplantıyı ve çalıştay sürecini olumlu karşıladığını dile getirerek, ''Sayın Bakan devlet adamına yakışır adımlar atıyor. Alevi açılımının memleketimiz için iyi sonuçlar doğuracağına inanıyorum'' diye konuştu.

İzmir'den yemeğe katılan Veli Güler ise sürecin başından beri umutlu olduğunu vurgulayarak, herkesin bu süreci siyasete alet etmeden ülkenin birlik ve beraberliğine katkıda bulunması gerektiğini kaydetti.

Alevilerin ve Sünnilerin birbiri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını öne süren Çelik, ''Yeterli bilgiye sahip olmaları geçmişte birbirini kaybeden kardeşlerin buluşmasına benzer'' görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler