"Yozgat'ın Çiçekleri"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Yozgat Belediyesi’nin son 4 yılda yaptığı 4 ayrı çiçek ihalesiyle ilgili açıklamlarda bulundu. Belediyenin yaptığı 4 ayrı çiçek ihalesinin de aynı firmaya verildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, Yozgatlı yurttaşların çiçekler için 4 yılda 2 milyon 492 bin 869 YTL ödediğini açıkladı.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 12:04
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’te düzenlediği “Yozgat’ın çiçekleri” konulu basın toplantısında, Yozgat Belediyesi’nin çiçek alım ihaleleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıda ihalelere ilişkin belgeleri de dağıtan Kılıçdaroğlu, Yozgat Belediyesi’nin 1 Ocak 2005- 31 Ekim 2008 tarihleri arasında 4 kez çiçek ve ağaç alımı ihalesine çıktığını bildirdi. İlk ihalenin tutarının 52 bin 799 YTL olduğunu ve ihaleye ilansız çıkıldığı için bitki ve malzemelerin dökümüne ulaşılamadığını söyleyen Kılıçdaroğlu’nun verdiği bilgilere göre Yozgat Belediyesi ikinci ihaleye 2006 yılında çıktı ve ihale tutarı 317 bin 900 YTL oldu. 2007 yılında yapılan üçüncü ihalenin tutarı 158 bin 350 YTL olurken, ilk iki ihalenin aksine bu kez üç firma katıldı. 2008 yılında yapılan dördüncü ihalenin tutarı 128 bin 250 YTL olurken yine üç firma ihaleye katıldı.

 

"İhaleleri aynı firma aldı"

Kılıçdaroğlu, 4 ihale ile toplam 657 bin 299 YTL tutarında alım yapıldığını belirterek şu bilgileri verdi: “4 ihalenin tümünü aynı firma kazandı. Set Çevre İnşaat Araştırma ve Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi. Ayrıca 2005 yılında De-Tay Turizm İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’ne de Yeşil alanların düzenlenmesi, ağaç dikimi ve bakımı işi için KDV hariç 57 bin 454 YTL para ödeniyor. İlk ihale hariç, Yozgat Belediyesi’nin aldığı, 369 bin 295 adet, çiçek, ağaç, bitkidan 330 bini menekşe, petunya, top kadife ve lale soğanından oluşmaktadır. Bu çiçek ve soğanlar poşetlerde ya da saksılarda meyve kasaları ile nakledilmektedir. Yozgatlılar acaba binlerce ağaç ve çiçeğin dikildiği alanları gördüler mi? Kaç kamyonla bunlar taşındı? Ne oldu acaba bu milyarlarca liralık çiçek ve ağaçlara?”

“Yozgat'ın yemyeşil olması gerekirdi"

Yozgat Belediye Başkanı’na sorular da yönelten Kılıçdaroğlu, sadece 2007 yılında satın alınan menekşe, lale soğanı, petunya ve top kadife için 7 dönümün üzerinde bir alanın çiçeklendirilmesi gerektiğini belirterek yine aynı yıl satın alınan binlerce ağacın da dikilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Sorduk soruşturduk Yozgat’ta böylesine bir alan göremedik. Yozgat Belediyesi ayrıca bu firmaya; çiçek ve ağaç alımı dışında, park, refüj ve yeşil alan bakımı için 681 bin 630 YTL ihale vermiştir. Belediye 2008 yılında başka bir firmaya –Ezgi İnşaat ve Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi- yine park, bahçe ve refüjlerin bakımı için 438 bin 412 YTL’lik ödeme yapmıştır. Bu arada Kent Park yapım işi için de 11 Temmuz 2006 tarihinde Vizyon Peyzaj Seracılık Şirketine 540 bin YTL ödenmiştir. Bu rakamlara KDV dahil değildir.”
 

“Yolsuzluğun hesabını soracağız"

CHP’nin Yozgat Milletvekilinin ve belediye meclis üyesinin olmadığını ancak bunun Yozgat’taki yolsuzlukları görmezden gelmeleri anlamına gelemeyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “CHP dürüst, ilkeli, tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyan Yozgatlılar adına, yolsuzluk yapanları teşhir edecek ve hesap soracaktır.” dedi.

 

“Yozgat Belediyesi'nde de imar değişikliğiyle rant sağlandı"

Yozgat Belediyesi’ndeki yolsuzluğun sadece çiçek alımlarında olmadığını, diğer birçok AKP’li belediyede olduğu gibi imar değişikliğiyle yandaşlara ciddi rantlar sağlandığını da kaydeden Kılıçdaroğlu, bu konuda Yozgat Savcılığında bulunan dosyanın ise uzun süredir sonuçlandırılmadığını söyledi.
 

“2.5 milyon YTL'nin hesabını başkalarına sorsunlar"

Kılıçdaroğlu, Yozgatlı yuttaşların her adımı çiçeklenmiş, ağaçlandırılmış yemyeşil bir Yozgat dileği için 4 yılda 2 milyon 492 bin 869 YTL para ödediklerini belirterek “Yozgat Belediyesinin ödediği bu paranın karşılığında gerçekten de umdukları her adımı yeşillenmiş, çiçeklenmiş Yozgat’ı yarattılar mı? Ellerini vicdanlarına koyup, Belediye Başkanlarına sorsunlar. Çünkü Yozgat için de Türkiye için de 2.5 trilyon az para değildir” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine ihaleleri alan firmanın sahipleri hakkında araştırma yaptığını ancak beklediği gibi bir sonuca ulaşamadığını söylerken, ihalelerle ilgili ciddi kuşkular taşıdıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Bu çiçekler ekildiğinde Yozgat’tan yeşil bir kent olmaması lazım. Ancak sadece küçük öbeklere ekilmiş çiçekler var. Yozgatlının ne oldu ağaçlar, çiçekler diye sorması lazım” dedi.
 

“Yozgatın Çiçekleri" Çiçek'i de meraklandırdı

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin “Yozgat’ın çiçekleri” olması nedeniyle basın toplantısının ilgi çektiğini söylemesi üzerine ise AKP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek’in kendisini arayarak “bu ne çiçeği?” diye sorduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon