"YSK denetiminde oy kullanılması onur kırıcı"

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, HSYK'ye seçilecek üyeler için, YSK denetimde oylama yapılacak olmasını, "yanlış ve ayıp" bulduğunu ifade ederek, bunun Anayasa'ya da aykırı olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 25.09.2010 - 09:36
Abone Ol google-news

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, anayasa değişikliğinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) seçilmesi öngörülen üyeler için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) nezaretinde bir seçim hazırlığı başladığını belirterek, yargıç ve savcıların il ve ilçe seçim kurullarının denetimi altında böyle bir seçime zorlandıklarını ifade etti. Şu anda seçilmek isteyen adaylar arasında, savcılar ve yargıçlar arasında bağımsız yargıyı zora sokacak bir propaganda süreci başladığını söyleyen Cindoruk, "Buna fevkalade üzülüyorum. Buradan çıkacak sonuçların Türkiye'de bağımsız yargıyı temsil eden bir Yüksek Hâkimler ve Savcılar Kurulu oluşturacağından da bir takım kuşkularım var" dedi.

YSK'nin bir yargı organı değil, idari bir kurul olduğunu vurgulayan Cindoruk, şöyle devam etti:
"O nedenle yüksek yargıçların yapacağı seçimleri denetleyemez. Bu yargının itibarına ve saygınlığına sıkıntı verir. Anayasa Mahkemesi bunu resen iptal etmeliydi. Şu an yapılanların hepsi bence geçersiz. Düşünün ki; biz siyasi partiler yargıç denetiminde seçimlerimizi yapmak isteriz, çünkü yargıcın ve seçim kurulunun adli seçim düzenine ihtiyacımız vardır. Ama yüksek yargının mensupları, değerli yargıçlarımızı, savcılarımızı böyle bir cendereye sokmak, onların itibarlarını kırıcı, intibalarını kırıcıdır. Yargıçlardan kurulu bir seçmen kitlesinin seçim kurulu tarafından denetlemesini ben hem yanlış, hem ayıp buluyorum, bu Anayasa'ya da aykırıdır. Yapılacak iş her ilde adalet encümenleri vardır. Onların düzenleyeceği biçimde bugüne kadar olduğu gibi yargıçlar ve savcılar kendi adaylarını oylarlar. Bu yöntemin HSYK'yı denetim altına almak için düşünüldüğü biraz daha ortaya çıkıyor. Adalet Bakanlığı'nın bürokratları da aday olmaya başladılar. O nedenle bu konuda yargıçlarımızın ve savcılarımızın daha dikkatli olmasını diliyorum. Bölgesel ve biraz da düşünsel birliktelikleri ortaya koyan listeler yapmalarını, engellemenin yollarını aramalarını rica ediyorum. Çünkü, yargı bu sonuçlardan sonra, bugünü arayacak bir Yüksek Hâkimler ve Savcılar kurulu ile karşı karşıya kalabilir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler