Yüksek yargıda AKP koridorlarında liste pazarlığı

Yargıtay kulislerinde cemaate yakın bazı üyelerin listeye girmek için AKP’nin ağır toplarını araya soktuğu konuşuluyor.

Yayınlanma: 14.07.2016 - 20:57
Abone Ol google-news

Danıştay ve Yargıtay’ı iktidar lehine sil baştan dizayn eden yasa, TBMM’de kabul edildikten ancak 15 gün sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önüne onay için gönderildi. Meclis teamüllerine aykırı olarak yasanın uzun süre gönderilmemesinin altında, liste krizi yaşandığı öğrenildi. Bazı cemaate yakın üyelerin, bir dönem tanıdıkları AKP’nin önemli isimlerini araya sokarak yeniden atanmak için listeye girmeye çalıştıkları belirtildi. Bu nedenle listelerde sürekli oynama yaşanması, HSYK içindeki sosyal demokrat, milliyetçi ve muhafazarların uzlaşamamasına neden oldu.

İktidar, yüksek yargı yasasını özellikle Danıştay ve Yargıtay’daki cemaatçi yapılanmayı tasfiye etmek amacıyla çıkardığını iddia ediyordu. Ancak yasa yüksek yargının iktidarın tam kontrolüne girmesine neden olacak. Yargıtay’da 166, Danıştay’da ise 60 isim yeniden seçilemeyecek. Yargıtay’da tasfiye edilecek 133 kişinin cemaate yakın üyeler olduğu belirtiliyor. Ancak bu üyelerden bir kısmının, AKP’nin bazı ağır toplarını araya soktuğu Yargıtay kulislerinde konuşuluyor. Bir dönem iktidarla olan yakın ilişkilerini kullanan bu üyelerin, yeniden seçilecekler listesine girmek için çaba harcadıkları belirtildi. Bu isimlerden birinin listeye girmesi de milliyetçi- sosyal demokrat ve muhafazakar kadrolardan eksilme anlamına geliyor. Bu da gruplar arasında krize ve anlaşmazlığa neden oluyor.

Uzlaşma sağlanamadı

Diğer yandan Yargıtay’ın üye sayısı 516’dan 310’a düşecek. Bu durum, cemaate yakın 133 üyenin dışında farklı gruplardan 30 kadar üyenin de tasfiye olması anlamına geliyor. 30 kişinin belirlenmesinde yine HSYK içinde pazarlıkların sürdüğü, uzlaşma sağlanamaması nedeniyle yasanın Erdoğan’ın önüne geç gönderildiği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler