Yüksekdağ ifade verdi: Erdoğan ve Davutoğlu da benimle yargılansın
Kocaeli F Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan HDP Eş genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Şanlıurfa'da yargılandığı davanın duruşmasında Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifade verdi. Yüksekdağ hükümetin YPG ile pazarlık yaptığını belirterek, kendisiyle birlikte dönemin Başbakanı Davutoğlu, müsteşarlar ve Cumhurbaşkanının da yargılanması gerektiğini söyledi.
Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 20 Temmuz 2015 tarihinde PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin 19 Temmuz 2012'de Kobani'deki kontrolü ele geçirmesinin 3'üncü yıldönümü nedeniyle Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde düzenlenen kutlamalara katıldı. Yüksekdağ, burada yaptığı konuşmada, "Biz sırtımızı Rojava'ya, Kobani'ye, IŞİD vahşetine karşı direnen halklara, insanlık mücadelesi yürüten YPG-YPJ'ye dayıyoruz. Bunu söylemekte hiçbir sakınca görmüyoruz. Bakın sırtımızı kime dayadığımızı çok net söylüyoruz ve bundan sonrada sırtımızı buraya dayamaya devam edeceğiz" dedi.
Bu konuşma üzerine Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yüksekdağ hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, Yüksekdağ hakkında, 'Terör örgütü propagandası yapmak ve silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde davanın bugün yapılan HDP Gaziantep milletvekili Mahmut Toğrul'un da takip ettiği duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılarak ifade veren Yüksekdağ, kendisiyle birlikte dönemin Başbakanı Davutoğlu, müsteşarlar ve Cumhurbaşkanının da yargılanması gerektiğini söyledi.
"ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU DA YARGILANMALIDIR"
Söylediği sözleri savunduğunu ve doğruluğunu düşündüğünü kaydeden Yüksekdağ, o dönem hükümetin YPG ve PYD ile pazarlık ve anlaşmalar yaptığını öne sürerek, şöyle dedi:
"Süleyman Şah Türbesi saldırı tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Bizde HDP olarak devreye girdik. PYD ve YPG Süleyman Şah Türbesi’nin alınıp Eşme'ye getirilmesinde rol oynadı. Bizler o dönemde buna 'Eşme ruhu' dedik. Aradan ne kadar zaman geçti. O dönemde PYD'ye 'terör' demiyorlardı. O zamana kadar YPG'ye 'terörist' demiyorlardı. PYD ve hükümet arasında pazarlıklar yapıldı. ‘Terör örgütü’ dedikleri siyasi gücün başkanı Salih Müslim İstanbul'da ağırlandı. Bu durumda benim yaptığım konuşma ne ki? 'Terör örgütü' lideri ile görüşüldü. İstanbul'da ona protokol uygulandı. 19-20 Temmuz'da ben o konuşmayı yaptığımda ne olmuştu? 7 Haziran'da HDP seçimlerde başarı elde etmişti. Bundan dolayı bizi terörize etmek istediler. Benin hakkımda bu iddianameyi hazırlayan savcı bu suçun yüz mislini konuşan kişilere de hazırlayacak mı? Eğer bu suçtan yargılanıyorsam dönemin Başbakanı Davutoğlu, müsteşarlar ve Cumhurbaşkanı ile birlikte yargılanmam lazım. Burada iktidarın tutarsızlığı vardır. Burada alınacak en doğru karar beraattır."
Duruşmada söz alan Yüksekdağ'ın avukatları YPG ve PYD'nin hangi tarihten itibaren terör örgütü olarak kabul edildiğini öğrenmek istediklerini ifade etti. Mahkeme heyeti avukatların talebini reddederek duruşmayı erteledi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Hatay’da yaşayan alevi yurttaşlar kaygılı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!