Yunanistan 9 Türk okulunu kapattı

Yunanistan'da öğrenci sayısının yetersizliğini gerekçe gösterilerek 60 azınlık okulunun kapısına kilit vuruldu, kapatılanlar arasında 9 Türk okulu var. Ayrıca azınlık liselerinde Türkçe ders saatleri azaltıldı.

Yunanistan 9 Türk okulunu kapattı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.09.2016 - 18:04
İskeçe ve Gümülcine'de 2 lisede bu yıl Yunanistan Eğitim Bakanlığı'nın kararıyla Türkçe ders saatlerinin azaltılmasının yanı sıra 2010'da başlatılan uygulama çerçevesinde öğrenci sayısının yetersiz olması gerekçesiyle 9 azınlık okulunun daha kapatılması Türklerin tepkisine neden oldu.

Sputnik'in haberine göre, çeşitli kurum ve kuruluşlar yayınladıkları bildirilerde hükümetin, azınlıklara yönelik eğitim konusundaki kararlarında Türk azınlığın görüşünü dikkate almadığını belirterek, azınlık okullarının kapatılmasına ve 240 İmam Yasası'na karşı itirazlarını dile getirdi.
 
'OKULLARIN KAPATILMASI YANLIŞ VE ANLAMSIZ'
 
Rodop-Meriç illeri SÖPA mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, azınlık okullarının kapatılması veya birleştirilmesi konusunda ailelere ve velilere danışılmadığını belirterek, okulların bu şekilde kapatılmasının yanlış ve anlamsız olduğunu söyledi. Azınlıktaki vatandaşların ve eğitim camiasının, yeni eğitim-öğretim yılına mutlu başlamadığını ifade eden Ahmet, "Yeni öğretim yılına 9 okulumuzu daha kaybetmiş olarak giriyoruz. Devlet okulları için uygulanan ve öğrenci sayısı 9'u tutmayan okulların kapatılmasını öngören yasanın, farklı statüye sahip azınlık okulları için de uygulanmasıyla okullarımızın kapatılması hepimizi derinden üzmüştür" ifadesini kullandı.
 
Ahmet, okulların kapatılmasının, azınlıkların eğitim sorunlarına çare olmadığını, aksine yeni sıkıntılar yarattığını belirterek, "Bizi biz yapan ve ayakta tutan en önemli unsurları, yani dilimizin ve dinimizin öğretildiği azınlık okullarını korumak toplum olarak hepimizin görevidir. Tabii ki arzumuz ve hedefimiz çocuklarımızın daha iyi ve daha kaliteli eğitim alabilmelerini sağlayacak ortamların oluşturulmasıdır. Ancak eğitim açısından bakıldığında, şimdiye kadar kapatılan ve birleştirilen okullar, azınlığın eğitim sorunlarına çare olmamış, eğitimin kalitesini artırmamıştır.Ekonomik ve diğer sebeplerle okulların kapatılması yanlış ve anlamsızdır. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi toplumun huzuru açısından yararlı olacaktır" diye konuştu.
 
Türk azınlığın eğitim alanında karşılaştığı başka sıkıntıların da bulunduğuna, bunların bir rapor halinde Yunanistan Eğitim Bakanlığına iletildiğine dikkat çeken Ahmet, azınlık okullarında okutulan Yunanca ve Türkçe ders kitaplarının çağdaş eğitim ihtiyacını karşılamadığını, öğrencilerin Yunancayı öğrenmelerine yeterince yardımcı olmadığını kaydetti. Ahmet, azınlık okullarındaki ders kitaplarının bir an önce yenileriyle değiştirilmesi çağrısında da bulundu.
 
TÜRKÇE DERS SAATLERİ AZALTILDI
Önemli sorunlardan birinin de Türkçe öğretmeni eksikliği olduğunu belirten Azınlık Lisesi Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Saadettin Şakir Hüseyin, bazı derslerin branş öğretmenleri olmadığından açığı, diğer öğretmenlerin fazla mesai yaparak kapatmak zorunda kaldığını söyledi.
 
Hüseyin, Yunanistan ve Türkiye arasındaki eğitim anlaşması kapsamında Türkiye'den gönderilen öğretmelere İskeçe'de çalışma izni verilmediğinden bölgede sadece soydaş öğretmenlerin görev yaptığını belirterek, "20 saat ders vermesi gereken bir öğretmen 30 saat ders yapmak zorunda kalıyor. Ayrıca, bu yıl Türkçe resim dersinin de kaldırıldığını öğrendik. Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi'nde resim dersi için branş öğretmeni bulunmasına rağmen kaldırıldı. Resim dersinin kaldırılmasıyla Türkçe ders saatleri azaltılmış oldu. Tüm bunlara eğitim camiası olarak acilen çözüm bekliyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler