Yunanistan Avro'da kararlı

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, mali kriz nedeniyle Yunanistan'ın Avrupa ortak para birimi Avro'dan çıkmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 21.08.2011 - 09:49
Abone Ol google-news

Papandreu, Atina'da yayımlanan haftalık RealNews gazetesindeki demecinde Yunanistan'daki ekonomik sorunla ilgili olarak, ''Ülkenin kalkınmasının, bürokrasinin azalmasına, yolsuzlukların ortadan kalkmasına, yatırımcıların istikrarlı ve kalıcı bir vergi sistemine güvenmelerine, yasal düzene ve ağırılıklarla zenginliklerin eşit bir şekilde paylaşımına bağlı olduğunu'' söyledi.

Hükümetin, AB'nin de desteğiyle bu konuda almış olduğu önlemlerle, bu doğrultuda önemli mesafe kat edildiğini belirten Papandreu, ''Onlarca yıllık mali cinayetlere rağmen, koşulları sürekli iyileştirerek, ülkenin kesintisiz kredi almasını sağladık. Görülmedik tarihi bir destek paketi çerçevesinde daha iyi faiz ile borcun ödenme süresini uzattık. Toplam borcu hafifleterek, ülkemizin kalkınma çabalarına da destek sağladık. Bizim başardığımız, Yunan vatandaşının sırtındaki ağırlığı hafifletecek bu çözümleri bazı kontrolsüz değerlendirme kuruluşları nasıl vaftiz eder, beni az ilgilendirir'' dedi.

Başbakan Papandreu, bundan sonra devlet dairelerine alınacak olanların bunu gerçekten hak etmiş olacağına ve hizmet edeceğini belirterek, Yunanistan'da kısa zamanda gerçek iş olanakları sağlanacağını ve dört yılın sonunda ülkeyi terk etmeyi tercih edenlerin de ikna olup tekrar geri döneceğini söyledi.

Yunanistan'daki yüksek işsizlik oranının ve uygulanan yüksek vergilerin ülkenin bir ''geçiş döneminde'' bulunmasından kaynaklandığını savunan Papandreu, ''Verilerle her şeyi dümdüz etmeyelim. Önlem alınmamış olsaydı, bugün durum daha da kötü olacaktı'' dedi.

Papandreu, erken seçim konusuyla ilgili bir soru üzerine, böyle bir şeyi düşünmediğini, çünkü bunun için bir neden bulunmadığını belirtti.

Avro'da ısrar

Yunanistan'ın, içerisinde bulunduğu mali kriz nedeniyle Avro'dan çıkarılacağına ilişkin iddialarla ilgili bir soruyu yanıtlayan Papandreu, ''Böyle bir olasılığın söz konusu olmadığını'' söyledi.

Başbakan Papandreu, ''Yunanistan'da olan kötü şeylerde Yunanistan'ın da kendi sorumluluğu bulunduğunu ancak, bunun daha geniş çapta Avro kuşağının sistemik bir sorunu olduğunu'' ifade ederek, ''İşte bakın, haklı çıktık. Avrupa bunu kabul ederek, krizle ilgili güçlü mekanizmalar oluşturdu. Bu yüzden, herhangi bir ülkenin Avro'dan çıkması AB'nin kendisine daha küçük değil, daha büyük kriz yaratacaktır. Dolayısıyla, Avro'dan çıkmak sözkonusu olmadığı gibi, Avro daha güçlendirilecektir'' dedi.


''Türkiye ile anlaşma yok''

Demecinde, eski Büyükelçi Deniz Bölükbaşı'nın ''Dışişleri İskelesi'' adlı kitabında, Yunanistan'ın, karasularını bazı bölgelerde 6 deniz mili olarak sınırlamayı kabul ettiğine ilişkin anlattıklarıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Papandreu, ''Türkiye ile bu konuda hiçbir anlaşma olmadığını'' ileri sürdü.
Papandreu şöyle dedi:

''Dikkatimi çekiyor, herhangi bir Türk yetkilinin yaptığı herhangi bir açıklama Yunanistan'da bazı çevreler tarafından sistemli bir şekilde tartışılamaz gerçekler olarak sunuluyor. Bunlar, en aşırı Türk yanlısı iddiaların vaizlerine dönüştüklerini anlamıyorlar mı? Hiçbir Yunan hükümeti böyle bir anlaşma yapmış değil. Bilim kurgu senaryoları yeter artık.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler