Yunanistan Başbakanı Papandreu Washington'da (09.03.2010)
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile KKTC Devlet Başkanı Mehmet Ali Talat'a, birlikte yürüttükleri sıkı çalışmalar ve kaydettikleri ilerlemelere övgülerini sunduğunu söyledi.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ABD'nin başkenti Washington'da yürüttüğü temaslar çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Clinton, görüşmede Papandreu'nun, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini güçlendirme çabalarını de ele aldıklarını belirterek, "Papandreu, kendi kişisel diplomasisinin örneğiyle bu alanda büyük bir liderlik gösterdi" dedi.
Konuşmasında, Türkiye ve Yunanistan'ın NATO müttefikleri ve ABD'nin iki yakın dostu olduğuna işaret eden Clinton, yapıcı bir ilişkinin her iki tarafın da çıkarına olduğunu kaydetti. Clinton, Kıbrıs konusunda da, BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu himayesinde sürdürülen müzakerelere ABD'nin desteğini yeniden teyit ettiğini vurgulayarak, ''Adadaki iki lidere de, bu görüşmelerde sıkı biçimde çalışmaları ve kaydetmekte oldukları ilerlemeden ötürü övgülerimi sunuyorum'' dedi.
Papandreu'nun konuşması
Papandreu da basın toplantısında, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs'ın, eski düşmanların da en iyi birer ortak olabileceklerini dünyaya gösteren, barış ve istikrarın bir modeli olmasını arzuladıklarını söyledi. Türkiye'nin AB üyeliğinin güçlü destekçisi olduklarını kaydeden Papandreu, ''Ancak aynı zamanda AB üyeliğine giden bu yolda ele alınması gereken belli değişimler ve sorunların olduğuna inanıyoruz'' dedi. Türkiye'deki Fener Rum Patrikhanesi konusuna değinen Papandreu, bunun ikili ilişkilerin ötesinde, '' bir din ve insan hakları'' konusu olduğunu belirtti.
Papandreu, Kıbrıs konusuna ilişkin olarak da, ''Kıbrıs, ülkelerimizi bölen bir konu, çünkü Türk tarafı çok sayıda 'işgalci askerin' bulunduğu bir ada. Bu adayı, bu tip faaliyetlerden ve bu tip bir durumdan kurtarmamız, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklere, kendi yollarını ve kendi geleceklerini yaratmaları olanağını sağlamamız gerekiyor'' diye konuştu. Güney Kıbrıs'ın AB üyesi olduğuna işaret eden Papandreu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a ve yürüttüğü çalışmaya, (Kıbrıs meselesine) BM kararlarına uygun olarak, iki bölgeli ve iki toplumlu federe bir çözümü içerecek adil bir çözüm bulunması yolunda ilerleme kaydedilmesi, barış ve müzakere sürecine devam edilmesi yönünde tam destek verdiğini söyledi. Çözüm ne kadar erken sağlanırsa o kadar iyi olacağına işaret eden Papandreu, ancak adil bir çözümün AB müktesebatı, AB yasaları ve mevzuatı çerçevesinde olması gerektiğinin altını çizdi.
Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile önümüzdeki birkaç ay içinde görüşeceğini, tarihin henüz kararlaştırılmadığını ancak, yakın bir dönemde bu görüşmenin yapılacağını bildirdi. Bu görüşmenin, iki ülke arasında kıta sahanlığı gibi konuların ele alınmasında birkaç yıl önce başlayan yakınlaşmanın yeniden canlandırılmasının bir göstergesi olmasını umduğunu belirten Papandreu, sözlerini şöyle tamamladı: ''Dolayısıyla Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs'ın istikrar ve barışın bir modeli olduğunu görmeyi istiyoruz. Bu modelin, birlikte çalışabileceğimiz ve dünyaya eski düşmanların, ele almamız gereken çok sayıda konunun bulunduğu bu küreselleşen dünyada en iyi ortaklar olabileceğini göstereceğimiz bir model olmasını arzuluyoruz. Birlikte çalışmamız, birbirimizle kavgalı biçimde çalışmamıza oranla çok daha fazla potansiyeli içinde barındırıyor''.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi