Yunanistan, 'kirletme hakkını' da satışa çıkardı
Tarihinin en büyük borç kriziyle boğuşan Yunanistan, Atina Borsası'nda 139 milyon Avro'ya karbondioksit salınım kotasını (EUA) sattı.
Yunanistan'ın yeni Çevre Bakanı Yorgo Papakostandinu düzenlediği basın toplantısında, söz konusu satışın, yenilenebilir enerji ve kalkınmadaki yeni seçeneklerle yeşil ekonominin gelişmesi için finansman yaratmak konusunda katkı sağlayacağını belirtti. Papakostandinu, hükümetin satışı, karbon ticareti yapan yabancı bir borsa yerine Atina Borsasına emanet ettiğini belirtti. Hisse başına 12,20 avro değerinde toplam 1,1 milyon hisse satışı gerçekleştirildi. Atina Borsası, bu yıl toplam 10 milyon avro değerinde satış yapmayı hedefliyor.
Avrupa Birliğinin (AB) emisyon ticareti sistemi, 12 binden fazla fabrika ve termik santrali kapsıyor. Sistem dahilinde emisyon ticareti yapmak, izin kotalarına tabii tutuluyor. AB, Kyoto Protokolünden kendine ayrılan ayrıştırılmış miktar birimleri çerçevesinde çıkaracağı izin kotaları ile hangi sektöre ne kadar kota koyacağını, AB'ye üye ülkelerinin ulusal dağıtım planlarına bağlı olarak belirliyor ve izin kotalarını çıkartıyor. İzin kotaları açık artırma yoluyla veya birlik tarafından ücretsiz dağıtılabiliyor.
Her EUA sahibine 1 ton karbon salma hakkı veriliyor. Hedefinin üzerinde azaltım gerçekleştiren şirketler ellerinde kalan EUA'ları piyasada diğer şirketlere satma hakkına sahip bulunuyor. Karbon piyasası, karbon emisyonlarını sınırlama kararı almış ülkeler ya da gönüllü olarak bu kararı almış özel sektör grupları içinde kendisine tanınan haktan daha fazlasına ihtiyaç duyanla, kendisine tanınmış haktan daha azını salan şirket ya da ülkeler arasındaki ticarete imkan sağlıyor.
Bazen belirli ülkeler ülke olarak bunu satın alıp kota olarak dağıtabiliyor. Diğerleri ise karbon emisyonuna ihtiyaç duyan ülkelerin salım kredisini bu şekilde bir piyasadan satın almak yerine gelişmekte olan bir ülkede ağaç dikmek gibi emisyon azaltıcı bir projeyi finanse ediyor. Kısacası Karbon ticareti ''kirletme hakkı'' olarak özetlenebilir. Karbon ticareti aslında atmosferde yayılan karbon miktarını azaltmadığı için eleştiriliyor.
Yunanistan, tarihinin en büyük ekonomik kriziyle boğuşuyor
Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle mücadele eden Yunanistan, dünya gündeminde son dönemde ağır borç yükü, finansal dış yardım, borç yeniden yapılandırma, yapısal reform paketleri, protestolar ve grevlerle yer alıyor. Yunanistan, geçen yıl Mayıs ayında tarihin en büyük dış yardım anlaşmasını imzaladığında dış borcu, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 142'sine denk geliyordu. Yaklaşık bir yıl sonra bu oran yüzde 152'ye yükseldi. Zaman zaman Avro Bölgesi'nden çıkacağı iddia edilen Yunanistan için Avro Bölgesi yetkilileri, Avro'nun 11 milyonluk ülkenin getirdiği yüke dayanacak kadar güçlü bir para birimi olduğu şeklinde karşılık veriyor.
Yunanistan'ın kredi ödemesinde yeni kolaylıklar gündeme gelirken, borcunun yeniden yapılandırılması konusunda Avrupa'da yeni bir tartışma yaşanıyor. Gönüllülük temelinde olsa da borç yeniden yapılandırmaya özel sektörün de katılması bekleniyor. Ülkenin ayrıca 110 milyar avro değerinde yeni bir yardım paketinden yararlanacağı belirtiliyor. Henüz acı ilacın etkisini gösteremediği Yunanistan için geçen yıl Mayıs ayında finansal dış yardım anlaşması yaptığında belirgin iyileşme tarihi olarak 2012 öngörülüyordu ancak bu tarihin gittikçe öteleneceği görülüyor.
Borcunun yaklaşık 345 milyar Avro olduğu ifade edilen Yunanistan, 110 milyar Avro'luk AB-IMF kurtarma paketinden yararlanmaya devam etmek için 5 yılda 28,4 milyar Avro tasarruf ve 50 milyar Avro özelleştirme yapmayı taahhüt ediyor. Parlamento, dün yapılan oylamada 5 yıllık 28,4 milyar Avro tutarındaki tasarruf paketi ile ilgili uygulama yasasını kabul etti. Yunanistan böylece AB ve IMF'nin 110 milyar avroluk kurtarma paketinin 5'inci dilimi olan 12 milyar Avro'yu almanın önündeki engelleri kaldırmış oldu.
Avro Bölgesi Maliye Bakanları 3 Temmuz'da olağanüstü toplantı düzenleyecek. Yunanistan hükümeti, temmuz ayı ortasına kadar 12 milyar Avro'luk dilimi alamazsa vadesi gelmiş borçlarını ödeyemeyeceğini açıklamıştı. Yunan hükümeti, 15 Temmuz'da 2,4 milyar Avro, 22 Temmuz'da 2 milyar Avro ve 20 Ağustos'ta 5,9 milyar Avro borç ödemesi yapacak.
Yunanistan'ın ekonomik verileri
IMF ve Eurostat verilerinden derlenen bilgilere göre, ülke ekonomisi geçen yıl yüzde 4,5 oranında daraldı. Yunanistan ekonomisinin bu yıl da yüzde 3,5 oranında daralacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl 305 milyar 415 milyon dolar olan gayri safi yurtiçi hasılasının bu yıl 310 milyar 365 milyon dolara yükselmesi bekleniyor.
Ülkede kişi başına düşen milli gelirin de bu yıl 27 bin 301,5'den 27 bin 716,3 dolara çıkacağı öngörülüyor. Geçen yıl yüzde 14,6 olan yatırımların gayri safi yurtiçi hasılaya oranının ise bu yıl yüzde 11,7'ye gerileyeceği belirtiliyor.
İşsizlik oranın bu yıl yüzde 12,5'ten yüzde 14,8'e ulaşacağı, enflasyon oranın ise yüzde 4,7'den yüzde 2,5'e gerileceği tahmin ediliyor. Ülkenin en önemli sorunlarından kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının da bu yıl yüzde 142'den yüzde 152'ye çıkacağı öngörülüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması