Yunanistan'da genel seçimlere doğru

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, ''Yunanistan'ın, Türkiye'nin tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda AB'ye tam üyeliğini desteklediğini'' söyledi.

Yayınlanma: 23.09.2009 - 06:28
Abone Ol google-news

Yunanistan'da 4 Ekim'de yapılacak genel seçimlere iktidar adayı olarak giden Yeni Demokrasi Partisi (YDP) ile PASOK'un liderleri Karamanlis ile Yorgo Papandreu, bu gece tüm televizyon kanallarından canlı yayınlanan açık oturumda, iç ve dış konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 2 saat süren açık oturumun büyük bölümününe ekonomi alanındaki tartışma hakim olurken, dış politika konusunda Türkiye-Yunanistan ve Türkiye-AB ilişkileri de gündeme geldi.

Karamanlis, Yunanistan'ın tezlerini uluslararası hukuk temelinde sürekli şekilde desteklediğini, bunda da başarılı olunduğunu belirtti.

''Türkiye'nin tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda AB'ye tam üyeliğini destekliyoruz'' diye konuşan Karamanlis, hükümetin, AB'nin Türkiye'nin yerine getirmesini istediği şart ve ön koşulların güçlendirilmesini desteklediğini belirtti.

Dış politikada iki temel çizgi olduğunu belirten Karamanlis bunlardan ilkinin Yunanistan'ın stratejik tercihi doğrultusunda, tüm konularda AB'nin merkezinde bulunmak olduğunu, bunun ise iktidar olduğu dönem süresince gerçekleştirildiğini söyledi.

İkinci çizginin ise Bulgaristan ve Romanya gibi komşu bölge ülkelerinin başarılı biçimde AB perspektiflerinin desteklenmesi olduğunu belirten Karamanlis, Makedonya konusunda ise açık bir politika izlendiğini ve geri adım atılmayan net bir kırmızı çizgi bulunduğunu ifade etti. Karamanlis, Makedonya yönetiminin anlaşma yolunun bulunmasını anlaması gerektiğini savundu.

Hükümetinin zor kararlar almakta başarılı olduğunu söyleyen Karamanlis, Kıbrıs (Rum) halkının referandumda oyunu istediği yönde kullanması hakkının güvence altına alındığını, oysa PASOK'un tutumunun Kıbrıslılara olumlu oy kullanmaları yönünde baskı yapmak biçiminde olduğunu söyledi.

PASOK'u Annan planı sürecinde yanlış tutum izlemekle suçlayan Karamanlis, ''Kardak'da amatör tutumlar sergilendiğinde, Madrid Paktı imzalandığında ve (terör örgütü başı Abdullah) Öcalan fiyaskosu olduğunda hükümet olan taraf YDP değildi'' dedi.
Öte yandan, enerji boru hatları konusuna da değinen Karamanlis, ''Bu alanda başarılı olunduğuna kimsenin şüphe duyamayacağını'' belirtti.

Papandreu

Yorgo Papandreu ise hükümeti yanlış bir dış politika izlemekle ve bu alanda fırsatlar kaçırmakla suçladı.
''Karamanlis hükümeti tarihi fırsatlar kaçırdı. Tezlerde tutarsız davranıldı. Karamanlis CNN'e verdiği demeçte AB sürecinde Türkiye'ye karşı veto kullanmayacağını söyledi'' diyen Papandreu, önümüzdeki aralık ayında kendisinin ''silahları teslim etmeyeceğini'' savundu.

Papandreu, ''Egemenlik haklarımız alanında rahatsızlık yaratan uzun süreli sorunlarımızı artık çözmeliyiz. Son yıllarda başarılı değiliz. Türkiye'nin Ege'deki ihlalleri ve kışkırtıcı tavrı sürüyor'' diye konuştu.

PASOK iktidarken Kıbrıs'ın (Rum Kesimi) AB üyesi olduğuna dikkati çeken Papandreu,''PASOK Helsinki'de çözümden bağımsız olarak Kıbrıs'a AB üyeliği güvencesi verdi'' dedi.

Burgaz-Dedeağaç (Aleksandrupoli) petrol boru hattı konusuna da sorular üzerine değinen Papandreu, ''Bizim zamanımızda başlamıştı, umarız bizim zamanımızda sonuçlandırılacak'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler