Yunanistan'da yeni hükümet açıklandı

Geçen ay yapılan erken genel seçimlerin ardından hükümet kurulamaması üzerine 17 Haziran'da yeniden sandık başına giden Yunanistan'da, üç partiden oluşan bir koalisyon hükümeti kuruldu.

Yayınlanma: 21.06.2012 - 14:17
Abone Ol google-news

Seçimlerin galibi muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) ile merkez soldaki Panhelenistik Sosyalist Hareket (PASOK) ve Demokratik Sol Parti'nin (DIMAR) aralarında koalisyon kurmak üzere anlaşmaya varması ve ND lideri Antonis Samaras'ın Çarşamba başbakan olarak yemin etmesinin ardından, bugün de yeni kabine açıklandı.

Pazar günü yapılan seçimlerde ND yüzde 29.7 oranında oy alarak, 129 milletvekili çıkarmış, Evangelos Venizelos'un başkanı olduğu PASOK ise yüzde 12.3 oranında oy alarak 33 milletvekili çıkarmıştı. Fotis Kouvelis'in lideri olduğu DIMAR ise, meclise giren 7 parti arasından, altıncı sırada yer almış ve yüzde 6.3 oranında oy alarak, 300 üyeli parlamentoda 17 milletvekili çıkarmıştı. Avro bölgesi ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) sağlanan krediler ve kurtarma paketleri çerçevesinde imzalanmış olan "memorandum" anlaşmasının iptalini savunan, Alexis Tsipras'ın liderliğindeki Radikal Sol İttifakı (SYRIZA) ise yüzde 26.9 oranında oy alarak ikinci sırada yer almış ve 71 milletvekili çıkarmıştı. PASOK ve ND, seçim propagandalarında, "memorandum" anlaşmasının değiştirilerek sürdürülmesini savunmuşlardı. DIMAR ise, anlaşmanın aşamalı olarak iptalini istemiş, ancak Yunanistan'ın Avro bölgesinde kalması gerektiğini savunmuştu. SYRIZA'nın koalisyon içinde yer almayacağını açıklamasının ardından, ND, PASOK ve DIMAR liderleri arasında hükümet kurulmasına ilişkin görüşmeler başlamıştı.

Samaras başkanlığındaki hükümette PASOK ve DIMAR partilerinden bakan bulunmuyor, ancak her iki partinin önerdiği bazı teknokratlar da yer alıyor. PASOK ve DIMAR, Samaras başkanlığındaki hükümeti güvenoyu ile destekleyecek. PASOK ve DIMAR'ın, ayrıca, Yunanistan'ın, memorandum anlaşmasında yapılmasını istediği değişikliklerin belirlenmesine katkıda bulunmaları bekleniyor.

Yeni kabinede ekonomi bakanlığı görevine, 2006'da Finansbank'ı satın alan National Bank of Greece (NBG)'nin (icradan sorumlu olmayan) başkanı Vasilios Rapanos getirildi. Dimitris Avramopoulos ise Dışişleri Bakanı oldu. Avramopoulos, teknokrat Lukas Papadimos başkanlığında PASOK, ND ve Halkçı Ortodoks Hareketi (LAOS) partisinin desteğiyle, Kasım 2011-Mayıs 2012 arasında görev alan geçici işbirliği hükümetinde savunma bakanlığı yapmıştı.

Gazeteci ve avukat olan Panos Panagiotopoulos ise savunma bakanlığı görevine atandı. Panagiotopoulos, eski başbakanlardan Kostas Karamanlis'in 2004'de kurduğu hükümette Çalışma Bakanlığı görevinde bulunmuştu.

Kabinede yer alacak olan diğer isimlerden bazıları ve görevleri şöyle: Evripidis Stylianidis, İçişleri Bakanıü, Konstantinos Hatzidakis, Kalkınma ve Rekabet Bakanı, Evangelos Livieratos, Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı, Yiannis Vroutsis, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Olga Kefaloyianni ise Turizm Bakanı.

Yeni kabineyi, Hükümet Sözcüsü olarak atanan, eski gazeteci Simos Kedikoglou, Yunan devlet televizyon kanalı NET'de yayınlanan açıklamasında duyurdu. Yeni kabine için bugün saat 19:00'da yemin töreni yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler