"Yunanistan'ın şikayeti gerekli değil"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB'nin teknik olmayan nedenlerle enerji faslını görüşmeye açmadığı bir ortamda, nükleer santrallerle ilgili kriterler getirmesini çok anlamlı bulmadığını bildirdi.
Rekabet Kurumunun 14. yıl dönümü kapsamında düzenlenen ''Türkiye Ekonomisi, Mikro Reformlar ve Rekabet Politikası'' konulu sempozyumun girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, AB'nin nükleer santraller konusunda AB kriterlerinin uygulanması yönünde gönderdiği yazı ile ilgili olarak AB Komisyonunun enerjiden sorumlu Üyesi Günther Öttinger ile görüşeceğini söyledi.
Yunanistan'ın Akkuyu'da kurulacak nükleer santral konusunda AB'ye bir şikayette bulunduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, bu şikayeti gerçekçi bulmadığını belirterek, Akkuyu'nun Yunanistan'a 900 kilometre uzaklıkta olduğunu, ancak Yunanistan'a 500-600 kilometre uzaklıkta, AB üyesi ülkelerde nükleer santraller bulunduğunu söyledi.
AB'nin Türkiye'ye yapılacak nükleer santrallerin AB kriterlerine uygun olması yönünde bir yazı gönderdiğinin belirtilmesi üzerine Enerji Bakanı, AB Komisyonunun enerjiden sorumlu Üyesi Günther Öttinger ile bu konuda görüşeceğini vurguladı.
Türkiye'nin nükleer santral yapımında Uluslararası Atom enerjisi Kurumunun bütün kriterlerini uygulayacağını ifade eden Taner Yıldız, şunları kaydetti:
''Ama AB'nin özellikle enerji başlığını görüşmelere açmadığı bir ortamda böyle bir kriterden bahsetmiş olması siyasi olarak anlaşılabilir bir şey değil. Herhalde bunun izahını mutlaka bize yapacaklardır. AB üyesi olma yolunda müzakerelerin sürdürüldüğü bu süreçte teknik olmayan nedenlerle enerji başlığı açılmamış durumda, buna rağmen enerji ile ilgili yorumlar, fikirler yürütülmektedir. Biz de bunu çok gerçekçi bulamıyoruz.''
Güney akım projesi
Bakan Yıldız, Rusya'nın ''Türkiye'nin Güney Akım projesine izin vermemesi halinde alternatifimiz var'' şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı, Başbakanı ve Enerji Bakanı ile görüştüklerini hatırlatarak, bu iznin prosedürünün net bir ifade ile altının çizildiğini ve bunun yeni bir gelişme olmadığını söyledi.
Rusya Federasyonu Başbakanı Putin'in Ağustos ayında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, bu iznin, güzergah seçimi, çevre şartları ve ÇED'le alakalı fizibilite raporları oluşturulduktan sonra tamamlanacağının açıklandığını bakan Yıldız, ''Şu anda yeni bir şart ortaya konmuş değil. Rusya Federasyonu tarafından bu şartlar yerine getirildikten sonra inşaat izniyle alakalı bir engel kalmamış olacak. Bizim açımızdan Rusya Federasyonu ile geliştirdiğimiz ilişkilerin herhangi bir problemli yanı yok'' diye konuştu.
Nükleer santral
TÜSİAD'ın ''nükleer santralin kurulması konusunda toplumsal konsensüs sağlanması'' yönündeki görüşünün hatırlatılması üzerine Taner Yıldız, bu işin toplumsal uzlaşı ve konsensüs ile yapılabilecek bir konu olduğunu vurguladı.
Enerji Bakanı, bu işin sorumluluğunun siyasi iktidarlar tarafından 40 yıldan beri şu veya bu şekilde alınamadığını, AKP'nin ise bu sorumluluğu aldığını belirterek, şöyle konuştu:
''Ülkenin idaresine güçlü bir şekilde iradesini koyan yapı nükleer santrallerin altında tabii ki kalmaz. Güvenlikli, sağlam, halkın refahına sunacak şekilde bunu kanalize eder. Japonya felaketinden çıkartılacak dersler olduğunu söylemiştik. Güvenlikle alakalı Rusya ve Japonya ile yapılacak çalışmalar olduğunu söylemiştim. Bununla alakalı bu bilgileri kamuoyu ile paylaşıp sağlıklı bir şekilde idame ettireceğiz. Bunda bir sıkıntı yok.''
Japonya ile nükleer santral konusundaki görüşmelerin Mart sonuna kadar belli bir noktaya getirilmesi hedefinin hatırlatılması üzerine Yıldız, süre uzatımı konusunda Japonya'dan bir talep gelmediğini, fakat kendilerinin yazılı ve sözlü olarak süre uzatımı konusunda yardımcı olabileceklerini bildirdiklerini söyledi.
Üçüncü nükleer santralin seçiminin tamamen teknik donelerin dikkate alınacağını, siyasi etki olmayacağını vurgulayan Yıldız, 11 başlıkta 88 argümanın değerlendirileceğini belirterek, ''Bizler bunu Türkiye'nin en sağlam yapısı olacak şekilde inşa etmek durumundayız. iktidarı ile muhalefeti ile Türkiye'nin nükleer santral yapımıyla ilgili kararlıkta bir değişme görmüyoruz'' dedi.
Enerji Bakanı Yıldız, Türkiye'nin enerji sektörü ile ilgili liberal politikaların oluşturulması açısından bu toplantıların Rekabet Kurumunun bugün düzenlediği toplantının önemli olduğunu ve bu toplantıdan yararlanacaklarını sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı