Yunanlar yeniden sokakta

Yunanistan parlamentosu 229 “Evet” oyuyla kurtarma paketini kabul etti. Antikapitalist Cephe üyeleri oylama gecesi AB anlaşmasını protesto etti.

Yayınlanma: 16.07.2015 - 23:45
Abone Ol google-news

Yunanistan parlamentosu, kreditörlerin kurtarma paketi için ön koşul olarak ileri sürdükleri kemer sıkma önlemlerine onay verdi. 86 milyar Avro’luk üçüncü kurtarma paketi, hükümet ve muhalefet partilerinden 229 milletvekilinin “Evet” oyu ile kabul edildi.

300 sandalyeli parlamentoda 299 milletvekilinin hazır bulunduğu oturumda gece yarısından sonra oylama yapıldı. Oylamada aralarında koalisyon hükümetinin büyük ortağı SYRIZA’dan 38 milletvekilinin bulunduğu 64 milletvekili “Hayır” oyu kullandı, 6 milletvekili ise çekimser kaldı.

İçişleri Bakanı Nikos Voutsis, SYRIZA içinden gelen muhalefet üzerine, önümüzdeki günlerdeki gelişmelere bağlı olarak, eylül ya da ekim ayında erken seçime gidilebileceğini söyledi.

Paketin oylandığı önceki gece parlamento yakınında çıkan olaylar sırasında da 50 kişi gözaltına alındı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi ise Yunan bankalarına sağlanan acil yardım fonunu bir hafta için 900 milyon Avro arttırdıklarını duyurdu.

 

Vergiler artacak

Kurtarma paketinin onaylanmasıyla Yunanistan’da KDV dahil vergiler artırılacak, emeklilik sisteminde, kamu ve savunma harcamalarında kesintilere gidilecek, emeklilik yaşı aşamalı olarak 67’ye yükseltilecek ve özelleştirmeler yapılacak. AB, AMB ve IMF, Yunan kurumlarını ve özelleştirme uygulamalarını, yerinde denetleyecek.

Troyka temsilcilerinin bakanlıklara girişi güvence altına alınacak, ilgili yasa tasarıları parlamentoda tartışılmadan önce temsilcilerin onayına sunulacak.

Devlet varlıklarının satışıyla 50 milyar Avro’luk bir fon yaratılacak, bunun yarısı bankaların sermaye yapısının düzeltilmesine, 12.5’er milyonluk iki kalem de borçların geri ödenmesine ve doğrudan yatırımlara ayrılacak.

Paketin en az 8 Avrupa Birliği ülkesinin parlamentosu tarafından da oylanması gerekiyor. Fransa, kurtarma paketini Ulusal Meclis ve Senato’da oylayarak kabul etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler