Yunus Aran Konferansları'nda Erhan Karaesmen

42.Yunus Aran Konferansları dizisinin bu yıl ilk konuğu olan Prof.Dr. Erhan Karaesmen MSGSÜ'nde 'Yapıda İşlevsellik, Görsel Doyuruculuk ve Güvenli Davranış' başlıklı bir konuşma yapacak.

Yunus Aran Konferansları'nda Erhan Karaesmen
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.10.2011 - 11:13

Yunus Aran Konferansları, Mimar Sinan Üniversitesi 1999 Mimarlık Bölümü mezunu mimar Yunus Aran’ın anısını yaşatmak, mimarlık fakültesi öğrencilerinin birikimlerine katkıda bulunmak  için mesleki kariyerlerini mimarlık alanıyla kesiştiren farklı disiplinlerden konuşmacıların katılımıyla 2001 yılından bu yana her yıl düzenli olarak yapılıyor. Geçen yıllarda olduğu gibi Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) işbirliğiyle gerçekleştirilen Karaesmen’in konuk olacağı  42.Konferans Fındıklı’da bulunan MSGSÜ Sedat Hakkı Eldem Oditoryumu’nda 18 Ekim Salı günü saat 14:30’da gerçekleşecek.

Prof.Dr. Erhan Karaesmen

1959’da İTÜ’den mezuniyetinden  bu yana, İnşaat Mühendisliği mesleğini icra etmekte olup, ilk dönemlerinde uzun yıllar İsviçre, Fransa ve ABD’de araştırma ve proje mühendisi olarak çalışmıştır. Paris Sorbonne Üniversitesi Fen Fakültesinde yürüttüğü bilim doktorası, kendisine yabancı ülkelerdeki akademik ortamlarda çalışma olanağı vermiştir. Türkiye’ye dönüşünde ODTÜ ağırlıklı olmak üzere çeşitli eğitim kurumlarında tam ve yarı zamanlı hocalık yapma şansı bulmuştur. ODTÜ’de küçük bazı kesintiler dışında 42 seneyi dolduran bir hocalık kariyeri sürdürmüştür.

Bir dönem kamu yöneticiliği yapmış olup, Yerel Yönetim Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürütmüştür. Deprem mühendisliği, köprü mühendisliği ve uygulamasındaki ileri yapım teknolojileri, prefabrikasyon, uluslararası inşaat sektörü ilişkileri, yapıda kalite kontrolü, tarihi kültür mirasının korunmasında inşaat mühendisliğinin yeri, metro projelendirme ve yapım teknikleri gibi farklı konularda  çalışmaları olmuştur.

Onaltısı kitap boyutunda olmak üzere teknik ve bilimsel alanlarda  pek çok  yayının müellifidir. Ayrıca sanat ve kültür alanları ile sosyo-politik konuların incelenmesi doğrultusunda sürekli yan faaliyetlerde  bulunmuş ve buralarda da  değişik  yayına imza atmıştır. Emeklilik sürecinde eğiticiliğini yarı zamanlı olarak ODTÜ’nün yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi’nde de sürdürmektedir.

Yunus Aran Konferansları’nın tarihçesi

2000-2001akademik yılında başlayan etkinliklerin ilkinde Mehmet Konuralp "Tasarım Kaliteleri", ikincisinde ise Prof.Dr. Aydan Balamir "Mimaride Esinlenmeler" adlı konuşmaları yapmışlardır. Yunus Aran Konferanslarının üçüncü konuşmacısı "Kentsel Doku ve Mimarlık" adlı konuşması ile Doç.Dr. Semra Teber olmuştur.

2001-2002 akademik yılında Prof.Dr. Kemal Ahmet Aru-"Bir Öğretim Üyesinin Yaşamının 80 Yılı"; Büyük Sinan Ödüllü mimarlardan Y.Mim. Turgut Cansever-"Gelecek için bir Mimari"; yine Büyük Sinan Ödüllü mimarlardan Dr. Şevki Vanlı "Her Nesil Kendi Çevresini Oluşturmalıdır"; ve V. V. Popov (Rusya)-“St. Petersburg'un 300 yıllık mimari mirası, günümüz planlama eğilimleri ve geleceğe bir bakış" başlıklı konuşmalar ile konuk olmuşlardır.

Yunus Aran Konferansları Eylül 2002’de gerçekleşen Artİstanbul etkinlikleri kapsamında   Roland Augustine’in “Günümüzde Sanat Galerilerinin Çağdaş Sanat Dünyasındaki Rolleri” adlı konuşması ve Eylül 2003’te aynı kapsamda Hani Rashid-“Flux Sanal ve Gerçek Arasındaki Mimari” ile devam etmiştir.

2002-2003 Yunus Aran Konferanslarında sırasıyla Prof.Dr. Erdal Inönü-“Bilim ve Kültür”; Y.Müh.Mim. Doğan Tekeli-“Değişim ve Mimarlık”; Prof.Dr. Constantin Spiridonidis (Yunanistan)-“From Function to Fiction”; Y.Müh.Mim. Güngör Kaftancı- ”Kültür, Kimlik ve Kent”; Doç.Dr. Özen Eyüce-“İzmir’de Mimarlık”; ve Juha Leiviska (Finlandiya)-“Süreklilik” başlıklı konuşmalarıyla yer almışlardır.

2003-2004 yılı Yunus Aran Konferanslarına, Büyük Sinan Ödüllü Prof. Maruf Önal-“Mimarlıkta Geçen Altmış Yılın Ardından”; Prof. Nezih Eldem-“Yaşamsal Mekan Kurgusu”; Y.Mim. Cengiz Bektaş-“Geleneğe Eklenmek”; ve Prof.Dr. Enis Kortan-“Kaybolan İstanbul’um” başlıklı konuşmalarıyla konuk olmuşlardır.

2004-2005 yılı Yunus Aran Konferansları Prof.Dr. İoanna Kuçuradi tarafından sunulan “Felsefe ve Etik” ile başladı.; Prof.Dr. Alexandra Yerolympos’un (Yunanistan) “Ege Adalarında Geleneksel Mimari ve Yeni Kentsel Gelişimler” ve Prof.Dr. İlhan Tekeli’nin “Kent Planlaması Düşüncesinin Gelişmesi” adlı konuşmalarıyla sürdü.
UIA 2005 Istanbul etkinlikleri kapsamında Zaha Hadid, “Cities: Grandbazaar of Architects” adlı konuşmasını mimar Yunus Aran anısına sunmuştur.

2005-2006 Yunus Aran Konferanslarında Prof.Dr. Hande Suher-“Ülkemizde Kentsel Planlama, Kentsel Yenileme, Kentsel Dönüşüm Çalışmalarında, ‘Kentsel ve Çevresel Koruma’ Öncelikli Hedef Olmalıdır” ve İlhan Selçuk-“Şeriat, Aydınlanma, Türkiye Cumhuriyeti” başlıklı konuşmalarıyla yer almışlardır. Y.Mim. Ayşe Hasol Erktin, Y.Mim. Emre Arolat ve Mim. Murat Tabanlıoğlu ise “Türk Mimarlığının Geleceği” konulu panelle konuk olmuşlardır.

2006-2007 yılı Yunus Aran Konferanslarının konukları “Halit Refiğ filmlerindeki kentsel ve mimari mekan: “Aşk ve Ölüm Mekanları” başlıklı konuşmasıyla Halit Refiğ, ve “Kültürler Arası Tasarım” adlı konuşmasıyla Defne Koz olmuşlardır.

2007-2008 yılı Yunus Aran Konferanslarında sırasıyla Y.Müh.Mim. Mete Arat-“Spor Kompleksleri ve Aktüel Projeler”; Prof. Doğan Kuban-“Osmanlı Anıtsal Mimarisinin Evrensel Konumu”; Ayşe Birsel-“Bu Fincanı Tasarlayan Biri Olduğunu Biliyor musun, ve Başka Tasarım Hikayeleri” başlıklı konuşmalarıyla konuk olmuşlardır.

2008-2009 yılı Yunus Aran Konferanslarında Prof.Dr. Attilio Petruccioli (İtalya)-“İslam Kent Dokusunda Tipolojik Biçimlenmeler”; Prof.Dr. Füsun Alioğlu-“Mardin Konut Dokusu Üzerine Araştırmalar”; Prof.Dr. Ahmet İnam-“Gönülden Felsefeye Yol Var mı?”; Mim. Tan Oral-“Büyük Kentler İnsanı Özgür Kılar”; ve Semih Poroy-“Kentleşme ile Karikatür Arasındaki Çizgi” başlıklı sunumlarıyla  yer almışlardır. 2009-2010 yılı Yunus Aran Konferansları Sarkis’in sunduğu “İşlerimde Mimari Mekan” adlı konuşmasyla başlayıp, Dr. Doğan Hasol’un  “Mimarlık Yolunda Elli Yıl” ve Prof. Ataman Demir’in “Güzel Sanatlar Akademisi’nde Yabancı Hocalar” başlıklı konuşmalarıyla sürmüştür.

2010-2011 yılı Yunus Aran Konferansları  Y.Müh.Mim. Yaşar Marulyalı ve Y.Müh.Mim. Levent Aksüt’ün sunduğu “55 Yıllık Mesleki Deneyim” adlı konuşmayla açılmış, Prof.Dr. Cevat Erder’in “Uluslararası Koruma İlkelerinin Yan Etkileri, 1964 Venedik Tüzüğü” başlıklı konuşmasıyla devam etmiştir. Bu akademik yılın son konuşmacısı “Sanatsal Cömertlik, Alçakgönüllülük ve İfade: Mimarlıkta Gerçeklik Duygusu ve İdealleştirme” konulu konuşması ile Prof. Juhani Pallasmaa olmuştur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler