Yurtdışına hayvan sahiplendiriyorlar
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde belediye hayvan barınağından bugüne kadar 700'ün üzerinde sahipsiz hayvan, başta Almanya olmak üzere birçok ülkede sahiplendirildi.
İlçedeki sokak köpeklerinin barınma, tedavi ve rehabilitesi için kurulan Alanya Belediyesi Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi ile Demirtaş Sahipsiz Hayvan Barınağı, Avrupa'da hizmet veren Hayvan Sevgisi Derneği ile yaptığı protokol ile yurt dışında da hayvan sahiplendiriyor. Alanya'da yerleşik yaşayanlar başta olmak üzere derneğin internet üzerinden yaptığı sahiplendirme sistemiyle Almanya, Avusturya, ABD, İrlanda, İsviçre, Finlandiya ve Ukrayna gibi birçok ülkede hayvanlar sahiplendiriliyor. Bürokratik işlemlerin Alanya Belediyesi Veterinerlik Müdürlüğü tarafından yürütülen yurt dışı sahiplendirmesi için yasal prosedür 4 ayda tamamlanıyor. Prosedürün ardından, çoğunluğunu köpeklerin oluşturduğu hayvanlar ya dernek gönüllüleri tarafından götürülüyor, ya da yurtdışından gelen yeni sahipleri teslim alınıyor.
HİZMETE 2004 YILINDA BAŞLADI
Alanya Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali Yavuz, barınağın hizmet vermeye başladığı 2004 yılından bu yana 1392 hayvan sahiplendirdiklerini, bunun 700'ünü yurt dışına gönderilenlerin oluşturduğunu söyledi. Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne ilişkin yükümlülükleri yerine getirenlere hayvanları sahiplendirdiklerini kaydeden Ali Yavuz, "2004 yılında 80 hayvanla başladığımız gönüllü sahiplendirme bugün 1392 sayısına ulaştı. Bu rakamın 711'i yurtdışına gerçekleşti. Son 3 yılda ise yurtdışına gönüllü sahiplendirme sayımız 69'u buldu. Bu yılın ilk 6 ayında ise bu sayı 11" dedi.
GÖNÜLLÜLER KÖPRÜ OLUYOR
Alanya Belediyesi veteriner hekimi Hasan Eşit, yurtdışı hayvan sahiplendirilmesinde tüm yasal prosedürün belediye tarafından yapıldığını aktararak, "Kuduz aşısı yapılıp 30 gün bekletiliyor. Ardından Türkiye Veteriner Merkez Laboratuvarı'nda 'kuduz titrasyon testi' yapılıyor. Bu testlerin ardından 3 ay bekleme süresi geliyor. Sonrasında gereken belgeler ve pasaportun hazırlanmasının ardından gönüllüler aracılığıyla veya bizzat hayvan severin gelmesiyle yurtdışındaki yeni yuvalarına gönderilmektedir" diye konuştu.
ÖNCELİK HAYVAN HAKKI
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar da yurt dışına hayvan sahiplendirmenin çok sıkı denetimlerle yapıldığını anlattı. Bu denetimlerin müdürlükleri tarafından gerçekleştirildiğini, büyük titizlikle uluslararası tüm gerekliliklerin yerine getirildiğini belirten Rüzgar, önceliğin hayvanın sağlığı, hakları ve en iyi şartlarda barınmasını sağlamak olduğunu vurguladı.
"HAYVANLAR SOKAKTA KALMIYOR"
Almanya'dan gelerek Alanya Belediyesi Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evi'nden köpek sahiplenen Petra Will, "Ben Hayvan Sevgisi Derneği'nin Almanya'da üyesiyim. Buradan hayvan sahiplendim. Şimdi de Almanya'dan bir hayvanseverin köpeğini ulaştırmak için buradayım. Böyle bir projenin olmasından ve hayvanların sahiplendirilmesinden mutluyum. Bu ülkeler arası proje sayesinde birçok ülkede hayvanlar sokakta kalmıyor ve gönüllüler sayesinde daha kaliteli bir hayata kavuşuyorlar" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı