Yurtta 1 Mayıs coşkulu kutlandı

1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı tüm yurtta kutlandı.

Yayınlanma: 01.05.2013 - 10:29
Abone Ol google-news

1 Mayıs ve Emek Dayanışma Günü kutlamaları İstanbul dışında olaysız geçti.

Ankara'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü onbinlerce emekçinin katılımıyla kutlandı. Kutlamalar Ankara'da her ne kadar iki farklı meydanda yapılsa da talepler birdi. Emekçiler, taşeronlaşmaya, örgütsüz, güvencesiz ve geleceksiz çalıştırılma koşullarına karşı meydanlardan taleplerini dile getirdi.

DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu platformun düzenlediği Ankara 1 Mayıs mitingi, Tren Garı önünde başladı. Gar önünde bir araya gelen on binlerce sendika, sivil toplum, siyasi parti ve dernek üyesi emekçiler, mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı'na kadar yürüdü. Ardından gruplar halinde meydana giriş yapan emekçiler, sahne platformundan tek tek "hoş geldiniz" denilerek karşılandı. Sıhhiye Meydanı'ndan emekçiler taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla hükümete yönelik tepkilerini dile getirirken, İstanbul'da polisin emekçilere uyguladığı şiddette kınandı.

Mitingde ilk olarak tertip komitesi adına ortak açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platform Dönem Sözcüsü ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Dengiz Sönmez okudu. Eşit, özgür, barış dolu bir dünya özlemini haykırmak için alanlarda olduklarını belirten Sönmez, karanlık ve sıkıntılı günler yaşayan emekçilerin her gün yeni bir sorunla yüz yüze kaldığını söyledi. İşçilerin güvencesiz, örgütsüz çalışmaya mahkum edilmeye çalışıldığını ifade eden Sönmez, "Taşeron cehennemine dönen ülkede her gün yeni dramlar yaşanıyor. İşçiler, emekçiler, iş kazası adı altında tersanelerde, maden ocaklarında, merdiven altı atölyelerde ve inşaatlarda katlediliyorlar. Kölelik düzeni yaşıyoruz dostlar. Mevsimlik tarım işçisi adı altında emekçiler, yerlerini yurtlarını bırakarak karın tokluğuna çalışmak için sağlıksız, kirli, insan onuruna yakışmayan ortamlarda yaşamak durumunda kalıyorlar" diye konuştu.

"Barışı sonuna kadar savunacağız"

30 yıldır süren savaşın sonucunda barışın daha çok konuşulduğu bir dönemde olduklarını da ifade eden Sönmez, "Ortadoğu'nun yeniden tasarlandığı bir dönemde emperyalizmin halkları kendi girdabında çırpındırma hesaplarının ortasında halkların barış özlemi, bir arada yaşama isteği, çözümün gerçek temelidir. Bizler AKP'nin bu süreci kendi iktidar stratejisinin ve bu doğrultudaki sivil diktatörlük arayışının ve bölgesel planda emperyalizm güdümlü savaşçı politikalarının bir parçası haline getirme kurgusunu göz ardı etmeden barışı tereddütsüz savunmaya devam ediyoruz. Bu uğurda pek çok bedeller ödedik. Bugün de akan kanın durması için her türlü gelişmeyi desteklemeye, barışı savunmaya devam edeceğiz" dedi.

1 Mayıs Tandoğan'da da coşkuyla kutlandı


Birleşik Kamu-İş ve beraberindeki örgütlerin "Vatan, Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği" başlığı adı altında Tandoğan Meydanı'nda gerçekleştirdiği 1 Mayıs kutlamaları da coşku içerisinde gerçekleştirildi. Yapılan kutlamaların ardından gruplar olaysız şekilde meydanları boşaltırken, emniyet güçleri de meydanlardan çekilmeye başladı. Trafiğe kapalı olan yollar ise, alanın temizlenmesinin ardından trafiğe yeniden açılacak.

 

İzmir

İzmir'de 1 Mayıs ilk kez iki farklı alanda kutlanıyor. Sendikalar Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda toplanırken; İP, Cumhuriyet için Güçbirliği Platformu ve Tabip Odası çözüm süreci ve kutlamalarda İstiklal Marşı okunmayacak gerekçesiyle Bornova Meydanı’nda alternatif kutlama yaptı. İzmir'de İstanbul'da yaşanan olaylar nedeniyle şenlikler ve Suavi konseri iptal edildi. Suavi şarkılar yerine marş söyledi.

DİSK, KESK, Türk-İş ve TMMOB tarafından Gündoğdu Meydanında yapılacak kutlama öncesi grupların alana girişleri tamamlandı. Bazı sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve yurttaşların da katıldığı etkinlikler öncesi polis çevrede önlem aldı.

Aralarında İşçi Partisi ve DSP'nin yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşların da yer aldığı başka bir grup, Bornova'da düzenlenen etkinliğe katıldı. Buradaki Metro İstasyonunda toplanıp Bornova Meydanına kadar slogan atarak yürüyen grup zaman zaman trafikte aksamalara neden oldu.

Polis tarafından üst araması yapıldıktan sonra alana alınan gruptakiler, müzik eşliğinde halay çekti.

 

Antalya

 

Antalya'da, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.

Türk-İş ve Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş) sendikalarının temsilcileri, bazı parti ve dernek üyeleri ile Beşiktaş ve Antalyasporlu taraftarlar, kutlamalar için Tonguç Caddesi'nde toplandı.

Davul ve zurna eşliğinde başlayan kutlamalara yoğun katılım gözlendi. Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan vatandaşlar, Anafartalar ve Güllük Caddesi'nden yürüdükten sonra Yavuz Özcan Parkı'nda kutlamalara devam etti. Kutlama etkinliğine, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da katıldı.

Etkinlik, Türk-İş İl Temsilcisi Hacı Mevlüt Ünal ve Birleşik Kamu-İş İl Temsilcisi Mehmet Balık'ın açıklamalarının ardından olaysız sona erdi.

 

Eskişehir

 

Eskişehir'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında kutlama yapıldı. Kutlamalarda, temizlik işçilerinin iş malzemelerini kullanarak verdiği konser ilgi çekti.

Aşağı Söğütönü Mahallesi'ndeki bir film çekimi için kurulan platoda inşa edilen ve Taksim Meydanı adı verilen alandaki kutlama programı, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Türk-İş, KESK, DİSK'e bağlı sendikaların, TMMOB ve çeşitli partilerin temsilcileri, Tepebaşı Belediyesi çalışanları ve işçilerin kortej yürüyüşüyle başladı.

Grup, yürüyüş sırasında "Yaşasın 1 Mayıs" ve "Özgür Taksim, özgür meydan" şeklinde slogan attı.

Yürüyüşün ardından Büyükerşen, Ataç, parti ve sendika temsilcileri meydandaki temsili anıta çelenk bıraktı. 1 Mayıs 1977'de İstanbul'daki Taksim Meydanı'nda kutlamalar sırası çıkan olaylarda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç, yaptığı konuşmada, geçen yıl yönetmen Levent Semerci'nin "Ayhan Hanım" filmi için kurulan film platosunda bir benzeri inşa edilen Taksim Meydanı'nı kendilerine ilk buluşma alanı olarak seçtiklerini belirterek, "Böyle özellikli bir anıtın Eskişehir'de bulunması bize onur veriyor. 1 Mayıs'lar bundan sonra hep burada özgürce, bağımsızca kutlanacak" dedi.

Konuşmaların ardından Tepebaşı Belediyesi'nin temizlik işçilerinden oluşan ritim grubunun, temizlik malzemelerini kullanarak konser vermesi ilgi gördü.

Tepebaşı Belediyesi'nin katılımcılara simit, ayran ve şapka dağıttığı programda, sendika temsilcileri ve işçiler birlikte çiftetelli oynadı.

Etkinliğe, CHP Meclis Üyesi Gaye Usluer ve İl Başkanı Erman Gölet de katıldı.



Kars

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Kars'ta Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde kutlandı.

Türk Eğitim-Sen İl Temsilciliği önünde toplanan Şeker İş Sendikası, Devrimci İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (DİSK), Türkiye Kooperatif, Ticaret ve Büro İşçileri Sendikası ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve CHP il başkanlıkları üyeleri, sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Türk Eğitim-Sen İl Temsilcisi Çetin Koçyiğit, bugün dünyanın dört bir yanında işçiler, emekçiler, yoksul köylüler, ezilen halklar, yüreği emekten yana atan tüm toplumsal kesimlerin mücadeleyi, dayanışmayı ve birliği alanlara taşıdığını söyledi.

Koçyiğit, "Bugün 1 Mayıs, mücadelenin ateşiyle, coşkusuyla hep bir ağızdan çığlığa dönüşüyor. Mücadelesini verdiğimiz Türkiye, eşit, özgür, demokratik ve bağımsız bir Türkiye'dir. Yaşam şartları, fabrikalarda, madenlerde çalışan işçileri ölümle yaşam arasındaki ince çizgide çalışmak zorunda bırakıyor, emeği gibi yaşamlarına da el koyuyor" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken gruplar, olaysız dağıldı.

Ardahan'da  bazı sendika ve sivil toplum kuruluşları üyeleri halay eşliğinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.


Diyarbakır

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Diyarbakır'da düzenlenen mitingle kutlandı.

BDP il teşkilatı ve çeşitli sendikalar tarafından İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, bugünlerde adına "barış ve çözüm süreci" denilen yeni bir döneme girildiğini anımsatarak, kendilerinin de bu sürecin merkezinde yer aldığını söyledi.

Ayna, demokratik siyasetin, tüm farklılıkların, sınıfların, halkların, kadının ve erkeğin hem yaşamda hem de siyasette eşit olması anlamı taşıdığına değinerek, faşistlerin, ırkçıların ve Hitlervari siyasetten yana olanların sürecin dışında kalacağını savundu.

Genel-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Remzi Çalışkan ise Kürt sorununda çözüme bir adım daha yakın olduklarını bildirerek, barış tohumlarının ekildiği yeni süreçte, emekçilerin de barış istediğini kaydetti.

Güven ortamına zarar verilmemesi gerektiğine işaret eden Çalışkan, "Kürt halkının statüsünün, anadilinin demokratik bir anayasa ile güvence altına alınmasını istiyoruz. Ölümler değil, barış ve kardeşlik olsun. Silahların değil, siyasetin barışın dili olmasını hayal ettik" dedi.

Konuşmaların ardından terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın "1 Mayıs" mesajının okunduğu mitingde, katılımcılar davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

Miting, olaysız sona erdi.

 

Erzurum

 

Erzurum'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tatilini fırsat bilen işçiler, piknik alanlarında güneşli havanın tadını çıkardı.

Herhangi bir kutlama etkinliğinin düzenlenmediği kentte, tatil gününü çocuklarıyla geçirmeyi tercih eden işçiler, Abdurrahman Gazi Türbesi piknik alanında mangal yakıp, semaverde çay demledi.

Ailesiyle piknik yapan Mehmet Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ın alanlarda dostluk içerisinde kutlanmasından yana olduğunu, kavga ve tartışmaların yerine insanların piknik alanlarında günü geçirmesinin güzel olacağını dile getirdi.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün bayram olarak kabul edilmesinin güne ayrı bir önem kattığını ifade eden Uzun, şöyle konuştu:

"Bizlere, 1 Mayıs'ın tarihsel zararları çok büyük. Bu günün, son dönemlerde bayram ilan edilmesiyle 1 Mayıs ayrı bir önem taşımaya başladı. İnsanların yan yana omuz omuza farklı dillerden, farklı kültürlerden emekçilerin gönüllerini birleştirdiği bir gün olan 1 Mayıs, dünyada dostluk içinde kutlanıyor. Fakat ülkemizde bunun tam tersi yaşanmakta. Haksız rekabet veya kardeş kavgalarıyla gündeme geliyor. Benim en büyük isteğim 1 Mayıs'ın meydanlarda sadece dostluk içinde veya piknik alanlarında halaylar çekilerek kutlanması."

Nene Hatun Kadın Doğum Hastanesi'nde çalışan Cihan Ünal da tatilin keyfini doyasıya yaşamak için ailesiyle pikniğe geldiğini söyledi.

Çalıştığı için hafta içerisinde piknik yapma imkanı bulamadıklarını belirten Ünal, "Şansımıza bugün hava çok güzel. 1 Mayıs nedeniyle tatil ve bugünü ailemle piknik yaparak değerlendirmek istedim. Bir yandan çocuklar gönüllerince eğlenirken, ben mangalda tavuk ve köfte pişiriyorum, güzel bir gün geçiriyoruz" dedi.

Eşiyle piknik yapan Abdullah Hancı ise 16 yıldır resmi bir kurumda işçi olarak çalıştığını belirterek, bugünü ailesiyle piknik yaparak geçirmeyi tercih ettiğini sözlerine ekledi. 

 

Karabük

 

KARABÜK- Hak-İş tarafından Karabük'te düzenlenen "Karabük'teyiz, Taksim'deyiz, Tüm Türkiye'deyiz" mitingi başladı.

Albay Karaoğlanoğlu Caddesi'nde düzenlenen mitinge konfederasyona bağlı Hizmet-İş, Öz Orman-İş, Öz Gıda-İş, Öz İplik-İş, Çelik-İş, Öz Tarım-İş, Öz Ağaç-İş, OLEYİS, Öz-İş, Birlikorman İş, KKTC Kamu-Sen, Öz Maden-İş, Medya-İş, Öz Taşıma-İş, Öz Petrol-İş, Futbol-Sen ve Liman-İş sendikalarının üyeleri katıldı.

"6 aylık işçiliğe son", "mevsimlik işçilere kadro istiyoruz", "ormanda işler sürekli işçi geçici" ve "taşeronlaşmaya hayır" yazılı dövizler taşıyan işçiler, miting alanını sendikalarının flama, bayrak ve afişleriyle donattı.

Sendika üyeleri, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanlarının kürsüye çıkmasının ardından, bildiri okudu.
Bildiride Türkiye'nin işçileri, kamu çalışanları, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, gençleri, engellileri ve sivil toplum kuruluşları ve tüm dünya emekçilerinin dayanışma içinde 1 Mayıs'ta alanlarda olduğu belirtildi.

İşçilerin, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'ndaki baraj ve kısıtlamaların kaldırılması için alanlarda olduğu belirtilen bildiri, şöyle sona erdi:
"Kısıtsız sendikal hak ve özgürlük talebimiz için alanlardayız. 12 Eylül ve 28 Şubat başta olmak üzere tüm antidemokratik süreçlerde oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için alanlardayız. Özgürlükçü, katılımcı, sivil ve demokratik bir anayasa, inanç ve düşünce özgürlüğü için sesimizi yükselterek alanlardayız. Hak-İş olarak bugün Karabük'teyiz, Taksim'deyiz, 81 ildeyiz, tüm Türkiye'deyiz. 1 Mayıs'ta alanlardan sesleniyoruz, taşeronlaşmaya 'hayır' diyoruz. Mevsimlik işçilere kadro istiyoruz. Kamuya kadrolu işçi alınmasını istiyoruz." Miting, devam ediyor.

 

Adıyaman

Adıyaman ve Mersin'de sendika ve sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Adıyaman'da Mimar Sinan Kültür Parkı'ndan yürüyüşe başlayan grup, Mustafa Yücel Özbilgin Parkı yanındaki miting alanında toplandı. Alanda konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Hediye Kılınç, 1 Mayıs'ın işçinin, emekçinin bayramı olduğunu belirterek, herkesin gününü kutladı.
Bu arada program başlamadan önce meydanda büyük boy Türk Bayrağı açan Petrol-İş Sendikası üyeleri ile terör örgütü lehine slogan atan bir grup arasında gerginlik yaşandı. Eğitim Sen yetkilileri araya girerek olayların büyümesini engelledi.

Kutlamalar kapsamında bir dakikalık saygı duruşu sırasında aynı grubun öldürülen terör örgütü mensupları için marş söylemesi üzerine programa katılan CHP heyeti ve Petrol-İş Sendikası üyeleri miting alanını terk etti.



Mersin


Mersin'de gar önünde toplanan çeşitli sendikaların üyeleri, pankart açarak İstiklal Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı alana gelenler üzeri aranarak içeri alındı. Halaylar çekip, slogan atan gruba daha sonra Türk halk müziği sanatçılarından Selda Bağcan konser verdi.
Sıcak havadan etkilenen bazı vatandaşlar gazete ve şemsiyeyle güneşten korunmaya çalıştı.

 

Edirne

 

Edirne'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bazı sivil toplum örgütlerince kutlandı.
Eğitim-Sen, Türk-İş, Tes-İş, KESK, DİSK ve bazı parti üyelerinin yer aldığı grup, Edirne Belediyesi'nden Saraçlar Caddesi'ne kadar sloganlar atarak yürüdü.

Gruptakiler adına basın açıklamasını okuyan DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday, 1 Mayıs'ta tüm emekçilerin meydanlarda buluştuğunu, bugün birlik ve dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Kuday, "Türkiye, kuralsız güvencesiz çalışmanın kural haline getirildiği,emek piyasasındaki en kötü çalışma biçimlerinin yasal statüye kavuşturularak yaygınlaştırıldığı bir süreçten geçiyor. Soframızdaki ekmeğimiz küçülüyor. Yaşam koşullarımız giderek bozuluyor" dedi.

Açıklamanın ardından bir süre halay çeken gruptakiler, daha sonra dağıldı.

 

Ağrı

 

Ağrı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu önünde toplanan DİSK, KESK, DTK, Eğitim-Sen, Sağlık-Sen, Tabipler Odası, Şeker-İş ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ilçe meclis üyeleri, belediye başkanları ve milletvekilleri sloganlar atarak, Cumhuriyet Caddesi'ne kadar yürüdü.

Burada konuşma yapan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, "Eskiden Abdullah Öcalan dediğimizde, Kürt veya gerilla dediğimizde hapislere atılıyorduk ama şimdi öyle değil, süreç geliştikçe demokrasinin sınırları da gelişiyor. CHP zihniyeti bu sürece karşı geliyor. Süreçle 102 gündür insan ölmüyor, kan dökülmüyor bu kötü mu oldu şimdi" diye konuştu.
Aksoy'un konuşmasının ardından Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde halay çeken grup, olaysız dağıldı.

Iğdır

Iğdır'da da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Zübeyde Hanım Bulvarı'nda Eğitim-Sen, KESK, BDP ve HDP üyelerince halaylar eşliğinde kutlandı.

Eğitim-Sen Iğdır Şube Başkanı Yılmaz Hun, burada grup adına yaptığı konuşmada, yaşamını alın teriyle kazananların, işçilerin, kamu emekçilerinin, işsizlerin, emeklilerin ve kadınların gününü kutladı.

Dayanışma ve ortak mücadeleye her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu vurgulayan Hun, "Barışın olmadığı yerde, insanca yaşam olmayacağını, eşitliğin ve özgürlüğün inşa edilemeyeceğini biliyoruz. Kürt sorununda silahları susturacak, anaların göz yaşlarını dindirecek, onurlu ve kalıcı bir barışın sağlanmasını esas alacak bir diyalog zeminini güçlendirmek, bu ülkede yıllardır barış mücadelesini kararlılıkla veren herkesin tarihsel bir sorumluluğudur" diye konuştu.

Açıklamadan sonra şarkılar eşliğinde halay çeken grup, dağıldı.

 

Adana

Adana ve Şanlıurfa'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla çeşitli siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve sendikalara üye grupların katılımıyla tören düzenlendi.

Adana Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan gruplar Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndaki arama noktalarından geçtikten sonra çeşitli sloganlar atarak törenin düzenleneceği Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüş sırasında iki grup arasında kısa süreli kavga yaşandı. Törenin yapılacağı alana gelen gruplar burada halay çekti.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından tertip komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, işçilerin daha az ücretle çalıştırılmaya zorlandığını savundu.
DİSK Adana Bölge Başkanı Kemal Aslan'ın yaptığı konuşmanın ardından mahalli sanatçılar konser verdi.

Adana'da 36 derece civarındaki hava sıcaklığı nedeniyle törene katılanlar zor anlar yaşarken, baygınlık geçiren bazı kişilere de sağlık görevlileri müdahale etti.

Bu arada, CHP Seyhan İlçe Kadın Kolları Başkanı Nevin Biçer, törende İstiklal Marşı okunmadığı gerekçesiyle tertip komitesine tepki gösterdi.



Şanlıurfa


Şanlıurfa'da da Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya gelen, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, sloganlar eşliğinde yıkılan eski 11 Nisan Şehir Stadyumu'nun alanına kadar yürüdü.
Katılımcı kurum temsilcileri, burada konuşma yaptı. Kutlama kapsamında Servet Kocakaya konser verdi; gruptakiler müzik eşliğinde halay çekip eğlendi.
Grup daha sonra sessizce dağıldı.

 

Kocaeli

İzmit'te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bazı sendika, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin katılımıyla kutlandı.

Merkez Bankası önünde bir araya gelerek yürüyüşe geçen ve aralarında sivil toplum kuruluşları, siyasi parti, dernek ve sendika üyelerinin bulunduğu kalabalık, çeşitli sloganlar atarak, taleplerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.

Cumhuriyet ve Leyla Atakan caddeleri üzerinden Perşembe Pazarı alanında toplanan gruptakiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü coşkuyla kutladı.

KESK dönem sözcüsü Selahattin Pehlivan'ın bir konuşma yaptığı etkinlik, bazı müzik gruplarının verdiği konserin ardından sona erdi.

 

Silifke

 

Silifke'ye bağlı Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, belediye işçileriyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Göksu Nehri'nde rafting yaparak kutladı.

Belediye Başkanı Açıkbaş, belediye işçileri ve Taşucu Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlileri, açtıkları Türk Bayrağı ve 1 Mayıs pankartlarıyla Göksu regülatörünün olduğu yerden raftinge başladı.

İlçe merkezindeki köprülerin altından geçen ekip Silifke çıkışına kadar yaklaşık 3 saatlik parkurda rafting yaptı.

Gazetecilere açıklamada bulunan Açıkbaş, 1 Mayıs'ı işçilerle rafting yaparak kutlamayı tercih ettiklerini söyledi.

Raftingin hem eğlenceli hem de heyecanlı bir spor olduğunu vurgulayan Açıkbaş, "Toroslar'ın eteğinden gelen Göksu Nehri'nde spor yapmak insana ayrı bir keyif veriyor. Ayrıca raftingde yaşadığımız adrenalin ve heyecanın yanında eşsiz doğa güzelliklerini de görme fırsatı bulduk" dedi.


Bursa

 

Bursa'da, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" dolayısıyla bazı sendikalar tarafından kutlama etkinliği gerçekleştirildi.

Stadyum Kavşağı'nda toplanan ve dövizler taşıyan çeşitli sendikalara bağlı gruplar, slogan atarak Kent Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada kendileri için polis tarafından demir parmaklıklarla kapatılan alana üst araması yapılarak alınan kişiler, halay çekip horon oynadı.

Alanda bulunan iki ayrı sendika üyeleri arasında, açılan bir flama nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginliğin ardından iki grup da İstiklal Marşı'nı okudu, gruplardan biri protesto amacıyla alanı terk etti.

 

Van

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Van ve Hakkari'de halaylarla kutlandı.

Van kent merkezindeki Fakiye Teyran Parkı'nda toplanan kalabalık, güvenlik önlemi altında programın düzenlendiği İtfaiye Kavşağı'na kadar yürüdü.

Yürüyüş sırasında, görevli polisler ve orduevi önünde nöbet tutan askerlere ve caddedeki vatandaşlara karanfil dağıtan kalabalık, üst aramaları yapıldıktan sonra alana alındı.
Programda konuşan KESK Dönem Sözcüsü Nizamettin Bağlan, 1 Mayıs'ı anlamına uygun kutlamak amacıyla bir araya geldiklerini belirterek, yıllardır devam eden gergin ortamın ardından barışın dillendirildiği günlerde temel hak ve özgürlükleri kazanmak için alanları doldurduklarını söyledi.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer de tüm siyasileri barış sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi yapıcı ve centilmen bir üslup kullanmaya davet ettiğini bildirerek, "Bizi, bu süreçte hükümete destek verdiğimiz için eleştiriyorlar. Bu işi MHP, CHP ya da kim yapsaydı yine destek verirdik. Barış, desteklenmesi gereken bir şeydir. Herkesin barış konusunda üzerine düşeni yapması ve hassas davranması gerekir" dedi.

Daha sonra Van Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gönderilen kutlama mesajlarının okunduğu programda, katılımcılar yöresel sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekti.



Hakkari


Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen program öncesinde Şehir Stadyumu önünde toplanan, aralarında BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan ile Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu'nun da bulunduğu kalabalık, kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Caddesi'ne kadar yürüdü.

Milletvekili Canan, burada yaptığı konuşmada, bu yılki kutlamaların geçmiş yıllardakine göre daha farklı bir ortamda yapıldığını kaydederek, barış sürecinin konuşulmaya başladığı günden bu yana hiçbir annenin ağlamadığını ve kan dökülmediğini ifade etti.

Canan'ın konuşmasının ardından katılımcıların Türkçe ve Kürtçe söylenen şarkılar eşliğinde halay çektiği kutlama programı, olaysız sona erdi.

 

Tekirdağ

 

Tekirdağ'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılan bazı sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, davul zurna eşliğinde halay çekti.

Eğitim-Sen, Türk-İş, Tes-İş, KESK, DİSK ve bazı parti üyelerinden oluşan grup, Tekira AVM önünden Sahil dolgu alanına kadar sloganlar atarak yürüdü.

Grup adına basın açıklamasını okuyan DİSK Toplu Sözleşme Daire Başkanı Aladdin Öztürk, 1 Mayıs'ın işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olduğunu söyledi.
Öztürk, işçiler, yoksullar, işsizler, kadınlar, gençler, mağdurlar ve alın terini harcayan bütün emekçilerle birlik olmak, dayanışmak ve mücadeleyi yükseltmek için ülkenin dört bir yanında alanların doldurulduğunu kaydetti.

Grup, davul zurna eşliğinde halay çektikten sonra dağıldı.


Konya

 

Konya'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kutlandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı sendikaların üyeleri, çeşitli siyasi parti ve derneklerden katılımcılar, Atatürk Anadolu Lisesi önünde toplandı.

"1 Mayıs" ile ilgili pankartlar taşıyan grup, Alaaddin Bulvarı çevresinde yürüdükten sonra yeniden Atatürk Anadolu Lisesi önün gelerek burada kutlamalara devam etti.

Etkinlik, KESK Konya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Cebrail Bektaş'ın konuşmasının ardından verilen konserle devam etti.

Öte yandan, Eğitim-İş tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Gedavet Parkı'nda düzenlenen organizasyonla kutlandı. Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Şükrü Balun, yaptığı konuşmada, 1 Mayıs'ta tüm ülkelerin emekçilerinin, insanca yaşanabilecek bir düzen isteğini söyledi.

 

Trabzon

 

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'de "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Trabzon Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, çeşitli sloganlar atarak Atatürk Alanı'na yürüdü.

Burada konuşma yapan Trabzon KESK Dönem Sözcüsü Muhammet İkinci, ülkenin dört bir yanında emekçilerin birliğinin ve dayanışmasının olduğunu ifade ederek, "Bizim nasıl bir dünya, nasıl bir Türkiye istediğimizi, nasıl bir barış istediğimizi anlamak ve görmek isteyenler, dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanında ve bugün burada 1 Mayıs alanlarına iyi baksın" dedi.

Tertip komitesi başkanı Basri Hatipoğlu ise tüm çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşama koşulları ve sendikal haklar istediklerini belirterek, "1 Mayıs alanlarından verilen mesajlar hükümet tarafından iyi anlaşılmalıdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar, kemençe ve davul eşliğinde horon oynadı.



Rize

Rize'de CHP, Türkiye Gençlik Birliği ve çeşitli sendikalar tarafından düzenlenen kutlama programı öncesi gruplar, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak halay çekti.

Grup adına açıklama yapan Eğitim-İş Sendikası İl Başkanı İbrahim Rakıcı, sendikal hakların alınamadığını, baskıların sürdüğünü iddia etti.


Etnik ve dinsel kimliklerin öne çıkarılmadan işçi sınıfı dayanışmasının öne çıkarılması gerektiğini kaydeden Rakıcı, "Toplu sözleşme aldatmacasına karşı grevli toplu sözleşme hakkımız, taşeron işçiliğe karşı durmak, iş kazalarına, iş cinayetlerine karşı durmak için meydanlarda olmalıyız" dedi.


Rakıcı, insanca yaşamak ve kalkınmadan haklarını alabilmek için mücadelelerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.


CHP İl Başkanı Mehmet Aslankaya ise ÇAYKUR işçilerinin kendi bayramlarına katılamadığını savunarak, çay işçisinin sendikasızlaştırılmaya çalışıldığını öne sürdü.



Artvin


Artvin'de, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince düzenlenen etkinlikte, başta İl Özel İdaresi ve Orman Bölge Müdürlüğü çalışanları olmak üzere işçiler, kent merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki bin 200 rakımlı Kafkasör Yaylası'nda bir araya geldi. Kutlamalara Artvin Valisi Necmettin Kalkan da katıldı.

Birlikte piknik yapan işçiler ve aileleri, tulum eşliğinde horon oynayıp halay çekti. Halat çekme yarışması da yapılan etkinlikte, çocuklar çeşitli oyunlar oynadı.

İşçilerle horon oynayarak bayramlarını kutlayan Vali Kalkan, Kafkasör Yaylası'nda işçiler ve aileleriyle birlikte piknik yapmak suretiyle horonlarla, halayla İşçi Bayramı'nı kutladıklarını anlatarak, "İşçilerimizle hem baharın tadını çıkartıyoruz hem de bayramımızı kutluyoruz. Baharın gelişiyle yeni bir iş sezonuna giriyoruz. Kış mevsiminden çıktık, süratle köy yollarımızın bakım ve onarımını yapmak zorundayız. İşçilerimize yeni iş sezonunda moral ve motivasyon vermek için piknik düzenledik. Etkinliğe destek verdikleri için işçi kardeşlerime ve ailelerine teşekkür ediyor, herkesin bayramını kutluyorum" ifadelerini kullandı.

İşçilerden Ramazan Okumuş ise İşçi Bayramı'nı, bu yıl ilk kez Kafkasör Yaylası'nda aileleriyle birlikte, piknik havasında kutlamanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Kentte ayrıca CHP, ÖDP, Türk-İş, KESK, DİSK, Eğitim-Sen, Halkevleri ve 78'liler Derneği üyeleri, Atapark mevkisinde toplanarak pankartlarla çok katlı otoparka kadar yürüdü.

Burada DİSK adına konuşan Orhan Öztürk, düzenin işçiyi, köylüyü mahvettiğini, gençliğin psikolojisini bozduğunu iddia ederek, bu siteme karşı dik duruşlarını her daim sergileyeceklerini kaydetti.

Murgul'un Damar beldesindeki bakır işletmelerinde yüzlerce sendikasız insanın çalıştığını ileri süren Öztürk, "Orada bir tane sendikalı işçi yok. Oradaki çalışanlar zamanla sendikasızlaştırıldı" dedi.

Kutlamalar, Halkevlerince düzenlenen konserle sona erdi.


Gümüşhane

 

Gümüşhane'de Hak-İş İl Temsilcisi Yüksel Yılmaz, sendika üyeleriyle Zafer Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Daha özgür, daha müreffeh, demokratikleşmeyi tamamlamış bir Türkiye için hep birlikte alanlarda olduklarını belirtti.

Türkiye'nin bütünlüğü, insanların birlik, beraberlik ve kardeşliği için, Türkiye'deki anneleri ağlatan sorunun çözümü için alanlarda olduklarını ve çözüm sürecini desteklediklerini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Kısıtsız sendikal hak ve özgürlük talebimiz için alanlardayız. 12 Eylül ve 28 Şubat başta olmak üzere tüm antidemokratik süreçlerde oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için alanlardayız. Biz, özgürlükçü, sivil ve demokratik bir anayasa, inanç ve düşünce özgürlüğü için sesimizi yükselterek alanlardayız. İşçiler, memurlar, işsizler, yoksullar, kadınlar, gençler, engelliler ve emekliler için haykırıyoruz. Emek, barış, özgürlük ve demokrasi için haykırıyoruz. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun."

Basın açıklamasının ardından gruptakiler dağıldı.

 

Muğla


Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde 32 dereceyi bulan hava sıcaklığını fırsat bilen vatandaşlar da yaz sezonu açılmadan deniz keyfi yaptı.

Gökova Körfezi'nin, "cennet köşesi" olarak tabir edilen ve her mevsim mavi ile yeşilin bir arada görüldüğü Akyaka'da, bazı vatandaşlar denize girerken bazıları ise kano ve sörf keyfini yaşadı. Çocuklar ise sahilde kumlarla oynayarak eğlendi. Akyaka Orman Kampı ve Çınar mevkisinde de tatili fırsat bilen çok sayıda vatandaş piknik yaptı.

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, her yıl turizm sezonunda çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Akyaka'nın, 1 Mayıs'ta günübirlik turistleri misafir ettiğini söyledi.



Bodrum

Hava sıcaklığı 32 dereceye kadar yükselen Bodrum'da da vatandaşlar sahil kenarlarına akın etti. Tatilciler, Kumbahçe Paşatarlası sahilinde denizin keyfini çıkardı. Sıcaktan bunalan bazı vatandaşlar ise sahil kenarındaki kafe ve restoranlarda oturarak vakit geçirdi.

"Barlar sokağı" olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi'nde de yoğunluk oluştu. Tatil için ilçede bulunan yerli ve yabancı turistler, bol bol alışveriş yaptı.

 

Hatay

 

Hatay'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kutlandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı sendikaların üyeleri, çeşitli siyasi parti ve derneklerden katılımcılar, Saray Caddesi'nde toplandı.

Ellerinde pankartlarla yürüyen grup, Yeloğlu Köprüsü üzerinde oluşturulan güvenlik noktasında arandıktan sonra etkinliğin yapılacağı Uğur Mumcu Alanı'na girdi.
Engelli vatandaşların da tekerlekli sandalyeleriyle katıldığı etkinlikte İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şubesi ekiplerinin gruba su dağıttığı görüldü.

DİSK Genel İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Güleryüz, grup adına yaptığı konuşmada, 1 Mayıs'ın birliğin, dayanışmanın, mücadelenin, umudun ve direnmenin adı olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından grup Cevdet Bağcı'nın seslendirdiği türkülerle halay çekti.

 

Mardin

 

Mardin'de "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü", 3 dilde söylenen şarkılarla kutlandı.
KESK hizmet binasında toplanan çeşitli sendikalara bağlı grup, Yenişehir Mahallesi Vali Ozan Caddesi'ne kadar yürüdü.

Burada, polis tarafından üst araması yapılarak alana alınan grup, Türkçe, Kürtçe ve Arapça şarkılar eşliğinde halay çekti.

Türkçe, Arapça, Kürtçe ve Süryanice 'Yaşasın 1 Mayıs' yazılı pankart açan kalabalık, İstanbul'daki kutlamalarda çıkan olaylar nedeniyle kısa süreli oturma eylemi yaptı.
Tertip Komitesi Başkanı Hamit Kassap, yaptığı konuşmada, eşit, özgür, demokratik ve bağımsız bir Türkiye istediklerini belirterek, son zamanlarda barış umutlarının arttığını ve herkesin bu sürece destek vermesi gerektiğini söyledi.

Kutlamalar, olaysız son erdi.

 

Denizli

 

Denizli'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bazı sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kutlandı.

Delikliçınar Meydanında toplanan grup, İstiklal Caddesinden etkinliğin yapılacağı Ulus Caddesine kadar slogan atarak yürüdü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde ve kutlama alanına girişte oluşturulan güvenlik noktalarından geçen vatandaşlar, davul zurna eşliğinde bir süre halay çekti. Sendika ve işçi temsilcilerinin konuşmalarının ardından grup olaysız dağıldı.

Bu arada grubun yürüyüş güzergahında yer alan Gazi Bulvarı'nda bir ağacın altına bırakılan şüpheli paket fünyeyle patlatıldı. İçerisinde kablo ve köpük parçaları bulunduğu belirtilen paket incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Bu sırada etkinliğin yapıldığı alana gitmek isteyenler alternatif güzergahlara yönlendirildi.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler