Yurtta sağanak yağış yaşamı olumsuz etkiledi

Şiddetli yağış ve sel nedeniyle birçok şehirde ev, işyeri ve tarım alanlarını su bastı, dereler taştı.

Yayınlanma: 09.06.2010 - 19:10
Abone Ol google-news

Denizli'nin Kale ilçesinde meydana gelen şiddetli yağışta, derenin taşması sonucu bir ev yıkıldı, 7 ev hasar gördü. Alınan bilgiye, Kale'ye bağlı Narlı köyünde öğleden sonra başlayan şiddetli yağışta, köyün içinden geçen derenin taşması sebebiyle sel suları Recep Kavcın (40)'ın evine doğru gelemeye başladı.

Ev sahibi Recep Kavcın ve eşi Raziye Kavcın (38), sel sularının geldiğini görerek, kendilerini kurtarmaya çalıştı. Su içinde kalan Raziye Kavcın, evden atlarken boğulma tehlikesi geçirdi. Evde mahsur kalan Recep Kavcın da yurttaşlar tarafından kurtarıldı. Kavcın çiftinin evi, sel suları nedeniyle yıkıldı. Herhangi bir can kaybının yaşanmadığı sel baskınında, hafif yaralılara olay yerinde müdahale edildi.

Dere yatağından gelen kaya parçaları ve evdeki sular, Kale ve Gölbaşı Belediyesine bağlı ekipler tarafından temizlenirken, sivil savunma ekipleri de olay yerine intikal ederek, yardım çalışmalarına katıldı. Ekipler köyde sel suları nedeniyle İlyas Kavcın, Mustafa Soylou, Mutlu Topçuoğlu, Ünal Şişman ve Emine Şişman'ın da zarar gören evlerindeki suları boşalttılar.

Recep Kavcın ve eşi Raziye Kavcın ile İlyas Kavcın ve eşi Ayşe Kavcın, daha sonra Kale Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak müşahede altına alındı. Denizli Vali Yardımcısı Mehmet Çapraz ve Kale Kaymakamı Serap Özmen ile Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca da, Narlı köyüne gelerek olayla ilgili incelemelerde bulundu. Öte yandan Kale ilçe merkezinde de Ünal Ün ve Süreyya Şekerci adındaki yurttaşların evlerini de şiddetli yağış nedeniyle su bastı.
 

Kocaeli

Kocaeli'nin Gölcük ilçesindeki Karınca Deresi'nin taşması sonucu bazı evleri su bastı.
Alınan bilgiye göre, Gölcük'ün köylerinde öğle saatlerinde başlayan sağanak yağış nedeniyle Merkez Mahallesi'nden geçen Karınca Deresi taştı. Mahallede bulunan bazı evlerde su baskını yaşandı. Bölgedeki tarım alanlarının bir kısmı ile bazı seralar da sel sularıyla doldu.

İş makineleriyle dere yatağında çalışma başlatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, dere üzerindeki köprüyü yıkarak sel sularının tarım alanlarına ve evlere ulaşmasını engellemeye çalıştı. Buradaki çalışmaların tamamlanmasının ardından evlere dolan sel sularının tahliyesine başlanacağı bildirildi.

 

İzmir

İzmir'in Ödemiş, Kiraz ve Bergama ilçelerinde görülen sağanak yağış hayatı etkisi altına aldı. Ödemiş'te, sabah saatlerinde aralıklarla görülen, öğleden sonra etkisini arttırarak sürdüren sağanak yağış nedeniyle ilçedeki yollarda su birikintileri oluştu, rögarların taşması sonucu özellikle Ocaklı ve Tekstil mevkilerindeki ev ve iş yerlerinde su baskınları meydana geldi.

Gök gürültülü şekilde görülen yağışta, zaman zaman yerleşim yerleri yakınına yıldırım düşmesi sıkıntılara yol açtı. Ödemiş'in Avulcuk köyünde sağanak yağış esnasında yıldırım düşmesi, mezarlıkta yangına neden oldu. Tüm mezarlığa yayılan yangın, Ödemiş ve Birgi Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Yağış, Ödemiş ile Birgi beldesi arasındaki kara yolunda zaman zaman trafiğin aksamasına yol açıyor. Kiraz ilçesinde de, öğleden sonra başlayan ve yaklaşık iki saat süreyle etkili olan sağanak yağış, ilçe merkezinde olumsuzluklara yol açtı. İlçenin en işlek yollarından olan Eski Pazar mevkisindeki dört yol ağzında rögarların taşması sonucu trafikte aksamalar yaşandı.

Bergama ilçesinde ise sağanak yağış Bozköy, Eğrigöl, Süleymanlı ve Aşağı Kırıklar köyleri ile Yeni Kent beldesinde binlerce dönüm ekili alanın sular altında kalmasına yol açtı. Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, akşam saatlerinde bir anda bastıran sağanak yağış nedeniyle Bozköy, Eğrigöl, Süleymanlı ve Aşağı Kırıklar köyleri ile Yeni Kent beldesinde, mısır, ayçiçeği ve pamuk ekili binlerce dönüm arazinin su altında kaldığını söyledi. Arazilerde biriken suların çiftçinin tarladaki mahsullerin büyük ölçüde zarara uğramasına yol açacağını ifade eden Taşkıranoğulları, meydana gelen hasarın belirlenmesi için tespit çalışması yapacaklarını bildirdi.

Eskişehir

Eskişehir'de etkili olan sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Kent merkezinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Rögarların tıkanması nedeniyle Büyükdere Mahallesi Üniversite Evleri'nde araçlar su altında kaldı.
Belediye ve itfaiyeye bağlı ekipler, tıkanan kanalları açma çalışmaları başlattı.
 

Konya

Konya'da etkili olan sağanak yağış sonucu, kent merkezinde çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Alınan bilgiye göre, hububat için günlerdir yağmur bekleyen Konya'da, bugün öğleden sonra aniden başlayan sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Sabah saatlerinde güneşin hakim olduğu bir gün yaşayan Konyalılar, öğle saatlerindeki sağanak yağmura hazırlıksız yakalandı. Çok sayıda kişi, sığındıkları ev ve iş yerlerinde yağmurun durmasını beklerken, bazı alt geçitler, su ile dolması nedeniyle trafiğe kapandı. Rauf Denktaş Caddesi Alt Geçidi'nde 1 minibüs ile 2 otomobil su altında kaldı. Halen devam eden yağış nedeniyle kentin değişik yerlerinde çok sayıda ev ve iş yerini su basarken, itfaiye ekiplerine yüzlerce su baskını ihbarı geldiği öğrenildi. Konya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ile KOSKİ ekiplerinin, ev ve iş yerlerinde su tahliye çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

 

Gerede

Bolu'nun Gerede ilçesinde etkili olan şiddetli yağışın ardından Salur köyü ile köye ait yayla arasındaki ulaşımın sağlanamadığı bildirildi. Vatandaşların yardım çağrısı üzerine yaylaya ulaşabilmek için çalışma başlatıldı. Gerede ilçesinde akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiliyor. Şiddetli yağışın etkili olduğu Salur köyü ile köye ait yayla arasındaki ulaşımı sağlayan yolun, sel nedeniyle kullanılmaz hale geldiği ve yaylada yaşayan vatandaşlara ve bölgede çalışan orman işçilerine ulaşılamadığı öğrenildi.

Yaylada yaşayan yurttaşlardan birinin ormanlık bölgeden yaya olarak köye ulaşıp yardım istemesinin ardından ekipler, yaylaya ulaşabilmek için çalışma başlattı. Gerede Kaymakamı Mustafa Masatlı çalışmalar hakkında bilgi almak üzere bölgeye geldi.

 

Sincan

Sincan'da şiddetli sağanak yağış nedeniyle bodrum katlardaki bazı ev ve iş yerleri ile Atatürk Caddesi-Polatlı Caddesi köprülü kavşağı su altında kaldı. Sincan'da, öğleden sonra başlayan sağanak yağış bazı yerlerde su baskınlarına yol açtı. Atatürk Caddesi-Polatlı Caddesi köprülü kavşağı alt geçidi tamamen su altında kalırken, Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi Göktuğ Sokak'ta da bodrum katlardaki bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Göktuğ Sokak'ta pazar önündeki yolda oluşan su birikintisi nedeniyle bir ambulans arıza yaptı. Ambulanstaki hasta yakındaki Lokman Hekim Hastanesine sedyeyle götürüldü. Ambulans ise götürdüğü hastanın yakınlarınca itilerek sudan çıkarıldı. Köprülü kavşaktaki su birikintisine giren bazı araçlar da arıza yaptı. Polisin geçişe kapattığı kavşakta biriken su Büyükşehir Belediyesi'ne ait araçlarla çekildi.

Öte yandan ev ve iş yerlerini su basan yurttaşlar belediyeye tepki gösterdi. Yıllardır aynı sorunu yaşadıklarını anlatan yurttaşlar, Sincan Belediyesi'ne defalarca dilekçe vermelerine rağmen bir cevap alamadıklarını belirttiler.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler