Yurttaş artık içtiği suyun kalitesini bilecek
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, içme suyu elde edilen yüzeysel suların, 41 ayrı parametrede sürekli analiz ile izlenmesi için bir düzenleme hazırladı.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, ''İçme Suyu Elde Edilen Veya Elde Edilmesi Planlanan Yüzeysel Suların Kalitesine Dair Yönetmelik Taslağını'' tamamladı. Düzenleme ile içme suyu kaynaklarında yıllık su kalitesi izleme sıklığı artırılması hedefleniyor. Ayrıca 41 kalite parametresi, nüfusu 100 binden küçük olan yerleşim yerlerinde yılda dört, nüfusu 100 binden büyük olan yerleşim yerlerinde ise yılda 12 defa izlenecek. Bu sayede içme suyu kaynaklarının kalitesi sürekli kontrol altında olacak.
Laboratuar ve analiz sorunu bitiyor
İçme suyu elde edilen veya elde edilmesi planlanan yüzeysel suların kalitesini, büyükşehir belediye sınırları içerisinde büyükşehir belediyeleri, büyükşehir belediyeleri dışında kalan yerlerde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü izleyecek ve izleme sonuçlarını Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'ne bildirecek. Böylece büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerin kendi laboratuvarlarının olmaması, akredite olmuş laboratuvar sayısının yetersizliği ve analiz ücretlerinin yüksek olması nedeniyle analiz yapılamaması sorunu ortadan kalkacak.
Su kalitesine göre arıtma düzeyi
Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün belirlediği kalite kategorisine göre içme sularını arıtacak. Eğer herhangi bir belediyenin ham su kalitesi A1 kategorisinde ise içme suyu arıtma tesisinde basit fiziksel arıtma ve dezenfeksiyon yapılacak. A2 kategorinde ise içme suyu arıtma tesisinde fiziksel arıtma, kimyasal arıtma ve dezenfeksiyon gerçekleştirilecek. A3 kategorisinde ise içme suyu arıtma tesisinde fiziksel ve kimyasal arıtma, ileri arıtma ve dezenfeksiyon uygulanarak içme suyunun arıtılması zorunlu tutulacak.
A3 kategorisindeki su kaynaklarının havza bazında iyileştirilmesi için özel hüküm belirleme çalışması yapılacak. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü uygun görürse, A1 ve A2 kategorisi için de özel hüküm belirleme çalışması yapılması gündeme gelebilecek.
41 parametrede izleme
Yönetmeliğe göre, suda şu parametreler için izleme yapılacak: ''pH, renk, toplam askıda katı madde, sıcaklık, iletkenlik, koku, nitrat, florür, alüminyum, çözünmüş demir, mangan, bakır, çinko, bor, kobalt, nikel, arsenik, kadmiyum, toplam krom, kurşun, selenyum, civa, baryum, siyanür, sülfat, klorür, anyonik yüzey aktif maddeler, reaktif fosfor, fenoller, hidrokarbonlar, polisiklik aromatik hidrokarbonlar, toplam pestisit, kimyasal oksijen ihtiyacı, çözünmüş oksijen doygunluk oranı, biyokimyasal oksijen ihtiyacı, toplam kjeldahl azotu, amonyak azotu, toplam organik karbon, toplam koliform, fekal koliform, fekal streptokok.''
Yeni düzenleme ile vatandaş artık tükettiği suyun, hangi kalite kategorisine sahip olduğunu, suyun musluğa gelmeden önce hangi arıtma sınıfından geçtiğini görebilecek. Hazırlanan taslağın, Başbakanlığa gönderildiği öğrenildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza