Yurttaşın derdi işsizlik

Hükümet, "Kürt Açılımı" çalışmalarına yoğunlaşsa da, yurttaşın en büyük derdinin işsizlik olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 12.10.2009 - 06:29
Abone Ol google-news

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi, (AKAM) Türkiye'nin siyasi gündemine ilişkin, İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Edirne'den, Van, Erzurum, Şanlıurfa ve Diyarbakır'a kadar toplam 23 il'i kapsayan bir anket çalışması yaptı.

2 bin 150 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen ankette, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre, ankette yer alan "Size göre Türkiye'nin en önemli problemi nedir?" sorusuna, katılımcıların çoğunluğunu oluşturan yüzde 29,0'lık kesim, "İşsizlik" cevabını verdi. En büyük sorun olarak görülen işsizliği, yüzde 26,9'la "Ekonomik problemler" takip etti. Hükümetin ilk gündem maddesi olan "Kürt sorunu" ise, yüzde 17 ile üçüncü sırada yer aldı. Türkiye'nin en büyük problemi, "Eğitim" diyenler ise, yüzde 11 oldu. Katılımcıların yaklaşık yarısı ise, diğer bir soruya verdikleri cevapla, ekonomik krizden olumsuz olarak etkilendiklerini ifade etti.
 

Yurttaşlar, "yargı üzerinde baskı var" diyor

Ankette yer alan, "Türkiye'de ki yargı sistemine siyasi baskı yapıldığını düşünüyor musunuz?" sorusuna ise, katılımcıların yüzde 48, 5'i "Evet" cevabını verdi. Yargıya siyasi baskı yapılmadığını düşünenlerin oranı da yüzde 34 oldu. Katılımcıların yine çoğunluğunu oluşturan, yüzde 38'lik kısmı, diğer bir soruya "Evet" cevabını vererek, "Ergenekon davasının siyasallaştığını düşündüğünü" ifade etti.
 

"TSK yıpratılıyor"

Araştırmada, ortaya çıkan bir diğer dikkat çekici sonuç ise, Türk Silahlı Kuvvetlerine ilişkin oldu. Katılımcılara yöneltilen "Türk Silahlı Kuvvetlerinin sistemli olarak yıpratıldığına inanıyor musunuz?" sorusuna yüzde 50,2 oranında Evet cevabı verildi. "Hayır İnanmıyorum" diyenler de yüzde 37,0 oldu.
 

"Dokunulmazlıklar kalksın"

"DTP'li milletvekillerinin polis zoruyla ifadelerinin alınması konusunda doğan krizi engellemek için dokunulmazlıkların genişletilmesini nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna ise dikkat çekici oranda "olumsuz" cevabı verildi. Yurttaşlarınların, yüzde 71'i, DTP'liler için dokunulmazlıkların genişletilmesini "olumsuz karşılarken", diğer bir soru üzerine de, yüzde 79,9'u "dokunulmazlıkların tamamen kaldırılması gerektiği" cevabını verdi.
 

AKP yüzde 30, CHP yüzde 25

AKAM'ın 23 ilde, 2 bin 150 kişiyle yaptığı anket sonucuna göre, seçim sandığından ise AKP çıktı.

"Yarın genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna, katılımcıların yüzde 30'u AKP, yüzde 25,3 ise CHP dedi. MHP yüzde 14,5, DTP yüzde 5,2, SP yüzde 4,5, BBP yüzde 2,2, DP ise yüzde 2 oranında kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler