"Yüzde 10 barajı geri çekilmelidir"

DSP tarafından demokratikleşme kapsamında TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun tekliflerinin hazırlanmasında katkıda bulunan TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk ve Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TESAV) Başkanı Erol Tuncer, seçim barajının mutlaka kaldırılması gerektiğini söylediler.

Yayınlanma: 29.01.2010 - 13:15
Abone Ol google-news

DSP Genel Başkanı Masum Türker'in düzenlediği basın toplantısında Türker'in değerlendirmelerine katkı yapan Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, dünyanın hiç bir yerinde seçimlerde yüzde 10 barajının olmadığını belirtirken, "Türkiye'de de bu baraj mutlaka aşağı çekilmeli ve en fazla yüzde 5 olmalıdır" dedi.

DSP'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun tekliflerinde bütün siyasi partiler için ön seçim yapmanın bir zorunluluk haline getirildiğini ifade eden Türk, şöyle dedi:
"Bu ön seçimde partiye kayıtlı üyelerin tamamı oy verecek ve seçim listeleri bu şekilde belirlenecektir. Parti genel merkezlerine ise ülke genelinde yüzde 10 kontenjan tanınacak, böylelikle bürokratların mecliste temsil edilmeleri de sağlanacaktır. Seçimlere katılacak tüm siyasi partilerde kadınlara listelerde yüzde 50 oranında yer verilmesi yasal bir zorunluluk olacaktır."

TBMM eski Başkanvekillerinden Uluç Gürkan da, 12 Eylül'ün ürünü olan 1982 Anayasa yerine mutlaka bir sivil anayasa yapılması gerektiğini belirterek, mevcut Siyasi Partiler Kanunu'nun demokratikleşmenin önünü askeri bariyer gibi ördüğünü ve bu konunun da mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi.

TESEV Başkanı Erol Tuncer ise, Türkiye Milletvekilliği üzerinde değerlendirmelerde bulunarak, yüzde 10 barajının mevcut olmasının Türkiye milletvekillerinin büyük bir bölümünün iktidar partisine gitmesine yol açtığını belirtti. Bu konuda senaryo çalışmaları yaptıklarını ifade eden Tuncer, bu konuda TESAV'ın çalışmalarını anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon