Zapatero bırakacak mı?

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun, 2012 mart ayında yapılması öngörülen genel seçimlerde Sosyalist İşçi Partisi'nden (PSOE) başbakan adayı olmayacağına kesin gözüyle bakılırken, Zapatero'nun aday olmayacağıyla ilgili açıklamayı 2 Nisan'da yapacağı ileri sürüldü.

Yayınlanma: 20.03.2011 - 13:17
Abone Ol google-news

İspanyol basınında bugün yeralan haberlerde, PSOE'nin 2 Nisan'da yapılacak olan merkez komite toplantısında Zapatero'nun gelecek seçimlerde başbakanlığı bırakacağını açıklayacağı belirtildi. İspanya'da uzun süredir konuşulan, ancak Zapatero'nun şimdiye kadar sessiz kalmayı tercih ettiği, başbakan adayı olmayacağını açıklama tarihinin, ülkedeki ekonomik gelişmelere de bağlı olduğu iddia ediliyor.

24-25 Mart'taki Avrupa Konseyi zirvesinde, Avro'nun korunmasında bir rekabet planının kabul edilmesi ve ekonomik krizdeki ülkelere yardım fonunun genişletilmesi gibi alınacak ekonomik kararların çok önemli olduğu vurgulanırken, İspanyol ekonomisi için istikrarlı bir durumun çıkması halinde Zapatero'nun da gelecek seçimlerde aday olmayacağını duyurmasına herhangi bir engel kalmayacağı savunuldu.

PSOE kaynakları, "Henüz kesin olmasa da, 2 Nisan'daki merkez komite toplantısında Zapatero'nun kararını açıklaması bekleniyor" dedi.

Aynı kaynaklar, Zapatero'nun gelecek seçimlere kadar başbakan ve PSOE Genel Sekreteri olarak kalacağını da kaydetti.

Bu arada Zapatero'nun yerine gelecek seçimlerde PSOE'nin başbakan adayının, şu anda Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olan Alfredo Perez Rubalcaba olacağı konuşulurken, İspanya'nın ilk kadın Savunma Bakanı Carme Chacon'un da adı alternatif olarak geçiyor.

17 Nisan'da 51 yaşına girecek olan Zapatero, 2004 mart ayından bu yana, iki dönemdir, İspanya Başbakanlığını yürütüyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon