Zeytinde fiyatın düşük olacağı izlenimi yaratılıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2011-2012 sezonunda zeytinde geçen sezona oranla beklenen yüzde 34'lük rekolte artışının sevindirici olduğunu belirterek, "Ancak rekoltedeki artış gerekçe gösterilerek üretici üzerinde fiyat baskısı oluşturulmaya, fiyatın bu yıl düşük gerçekleşeceği izlenimi yaratılmaya çalışılıyor" dedi.

Zeytinde fiyatın düşük olacağı izlenimi yaratılıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.11.2011 - 08:50

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, dünya sofralık zeytin üretiminde ikinci, yağlık zeytin ile zeytinyağı üretiminde ise beşinci ülke konumunda olduğuna dikkat çekerek, son yıllarda yeni zeytin fidanlarının dikimi ve zeytin üretiminin özendirilmesiyle birlikte ağaç sayısının arttığını, buna bağlı olarak üretimde de artış gerçekleştiğini, Türkiye zeytinciliğinin büyük bir gelişim içerisine girdiğini kaydetti.

Rokelte çalışmalarında, bu sezon zeytin üretiminin 1 milyon 446 bin 117 ton olacağı, bunun 534 bin 376 tonunun sofralık zeytine, 903 bin 353 tonunun yağlığa ayrılacağı ve 191 bin 106 ton zeytinyağı elde edileceğinin belirlendiğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
"Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin Odaların da katkı verdiği çalışmaları sonucu 2011-2012 sezonu zeytin rekoltesinde yaklaşık yüzde 34'lük bir artış beklenmektedir. Bu artış zeytin üreticimiz için de sevindirici olmakla birlikte, son günlerde basında yer alan bazı haberler, rekoltedeki artış gerekçe gösterilerek üretici üzerinde fiyat baskısı oluşturulmaya, fiyatın bu yıl düşük gerçekleşeceği izlenimi yaratılmaya çalışıldığını ortaya koymaktadır. Zeytin üretimi yapılan bölgelerimizdeki Ziraat Odalarımızdan alınan veriler ışığında bu yıl için tespit ettiğimiz zeytinyağı üretim maliyeti kilogram başına 6,2 TL'dir. Geçtiğimiz yıl kilogram başına 5,5 TL olan üretim maliyeti bu yıl, girdi maliyetlerinin, özellikle de mücadele masraflarının, bunun yanı sıra gübreleme ve mazot maliyetlerinin yükselmesi ve dekardan alınan verimin düşmesi nedeniyle yüzde 13 oranında artış göstermiştir. Türkiye'de sofralık zeytin fiyatları Marmarabirlik, zeytinyağı fiyatları ise Tariş tarafından açıklanmaktadır. Üretici eline geçen fiyatlarda Birliklerin verdiği fiyatlar esas alınmakta, piyasa bu fiyatlara göre oluşmaktadır. Bu bakımdan, Birliklerin ilan ettikleri fiyatlar oldukça önemlidir. Zeytin hasadının önümüzdeki günlerde artmasıyla piyasaya girecek ürün miktarında da artış olacaktır. Hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte fiyatların gerilememesi için Marmarabirlik ve Tariş'in üretici maliyetlerini göz önünde bulunduran, üretimi teşvik edici bir fiyatı gecikmeden açıklaması büyük önem taşımaktadır."

Özellikle insan sağlığı açısından çok önemli olan zeytinin ve zeytinyağının hak ettiği fiyatı bulabilmesi için zeytinyağında iç tüketimin artırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, Türkiye'nin bitkisel yağ açığının kapatılması için ithalat yapıldığını, bitkisel yağ ve yan ürünleri için yurt dışına ödenen dövizin geçen yıl itibarıyla yaklaşık 2,3 milyar dolar olduğu kaydetti. Bayraktar, "Türkiye'nin bitkisel yağ açığının karşılanması ve dışarıya ödenen miktarın asgari düzeye indirilmesinde zeytinyağı üretim ve tüketimi önemli bir rol oynayacaktır. Bunun için, ithal ettiğimiz diğer bitkisel yağlar yerine halkın daha sağlıklı bir ürün olan zeytinyağına yönelmesi teşvik edilmelidir" dedi.

Zeytin ve zeytinyağının sağlık üzerindeki olumlu etkileri bugün pek çok kesim tarafından dile getirildiğine dikkat çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Bu mucize ürünün tüketiminin yeterince artırılamamasında, halkımızın margarin ve ayçiçeği yağı tüketim alışkanlığı ile tanıtım faaliyetlerinin yetersizliği etkili olmaktadır. Zeytinyağı üreticisi ülkeler arasında en az zeytinyağı Türkiye'de tüketilmektedir. Nitekim, kişi başına zeytinyağı tüketimi komşumuz Yunanistan'da 20 kilogramın üzerinde, İspanya ve İtalya'da 12 kilogram iken, bu rakam Türkiye'de bir kilogram seviyesindedir" dedi.

Bayraktar, "Zeytinyağı bir nevi meyve suyudur, onu diğer yağlardan farklı kılan en önemli özellik de zaten doğal haliyle tüketilebilen tek yağ olmasıdır. Zeytinyağı, vücut için gerekli doymamış omega -6 (linoleik asit) yağları içermesinden dolayı özellikle kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkileri araştırmalar sonucunda ortaya konulmuştur. Zeytinyağının kandaki kolesterol düzeyinin denetlenmesini kolaylaştırarak, zararlı kolesterol miktarını düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı belirtilmektedir. Bunun yanı sıra bağırsak, idrar yolları, safra kesesi rahatsızlıklarının azaltılmasında, çocuklarda beyin gelişimi ve kemiklerin güçlendirilmesinde, içerdiği E,A,D,K vitaminleri sayesinde hücrelerin yenilenmesinde etkili bir besin maddesi olduğu da bilinmektedir. İyi bir antioksidan olduğundan serbest radikallerin zararlarını azaltır" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler