Zeytinyağı tüketimi artıyor
Zeytinin ana vatanı Türkiye'de, sağlık ve güzellik kaynağı olarak gösterilen zeytinyağının kişi başına tüketiminin, son 5 yılda yüzde 40 artarak 1,4 kilograma çıktığı bildirildi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, yaptığı açıklamada, zeytinyağının birçok faydası olduğunun, bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğunu belirtti.
2002 yılında örgütlenme çalışmalarına başlayan UZZK'nın, 2007 yılında kuruluşunu tamamladığını hatırlatan Tan, bu süreçte başlattıkları tanıtım çalışmalarıyla, zeytinin ana vatanı Türkiye'de zeytinyağı tüketimini artırdıklarını dile getirdi.
Tan, kişi başına zeytinyağı tüketiminin, son 5 yılda yüzde 40 artarak 1,4 kilograma çıktığını kaydederek, ''Zeytin ve zeytinyağının gerek insan sağlığı gerek beslenme konusundaki üstün özelliklerini ortaya çıkması, özellikle tıp doktorları ve diyetisyenlerin reçetelerine girmesi, bunda etkili oldu. Tüketimin daha da yükselmesini bekliyoruz'' dedi.
Zeytinyağının üreticiden çıkış fiyatının yüksek olmadığına işaret eden Tan, ''Burada, ambalajlı ürün safhasına, tüketicinin nihai kullanımına geldiği aşamada problem var. Arada raf fiyatları, ambalaj maliyetleri, paranın maliyeti var. Türkiye'de bunlar yüksek'' diye konuştu.
Tan, girdilerin daha akılcı kullanımı ve birim alandan daha fazla ürün elde edilmesiyle maliyetlerin düşebileceğini kaydederek, şunları söyledi:
''Üretim maliyetlerinden başlayan bu avantajı, raflara kadar yansıtabilmeyiz. Üreticiden zaten düşük fiyatlarla çıkan, raflara giderken gerçekten o maliyetlerle mi yansımaktadır yoksa orada da bir spekülasyon var mıdır? Bize göre bir davet de o sektör temsilcilerine yapılmalıdır.''
Hem kaliteli hem ucuz hedefi
Günümüz koşullarında zeytinyağının fiyat açısından daha cazip olabilmesi için ambalajların sadeleştirilebileceğini ifade eden Tan, ''Kaliteyi asla bozmadan, Türk halkına en kaliteli zeytinyağını en ucuza nasıl yedirebilirizi araştırmamız gerekir'' görüşünü dile getirdi.
Mustafa Tan, zeytinyağının üretim aşamasında mümkün olduğunca ısıyla temas etmemesi gerektiğine değinerek, bu nedenle zeytinyağının sağlıklısının, sızma türü olduğunu kaydetti.
Bazı firmaların sızma zeytinyağlarıyla diğerleri arasında uçurumlar bulunduğuna dikkati çeken Tan, ''Bunları incelediğimiz zaman, çakma zeytinyağı denilen kolon sızmasına da rastlanmıştır. Türkiye, Uluslararası Zeytinyağı Konseyine (UZK) girdiği ve UZK'nın da bu konuda standartları olduğu için Bakanlığımızdan bu doğrultuda çıkarılacak yönetmeliklerle bu konunun sıkı takibi yapılacaktır'' diye konuştu.
Zeytinyağının faydaları
UZZK'dan alınan bilgiye göre, zeytinyağının sağlık alanında kullanıcılarına sağladığı faydalardan bazıları şöyle:
''Bugün dünyanın en önemli kanser ilacı, köpek balığı kıkırdağıdır. Köpek balığından çıkan sgualene adlı madde, sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur. Günde 100 cl zeytinyağı tüketimiyle, köpek balığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır. Zeytinyağı, kanser riskini yüzde 50'ye yakın azaltmaktadır.
İçinde bulunan ''Oleiprine'' adlı madde sayesinde, hücreler yenilenir. Böylece zeytinyağı, kansere karşı hücreleri korur.
Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin yardım sağlar, bağırsakların çalışmasını düzenler.
Safra kesesinin kontraksiyonlarını (kasılma) ve safra salgılanmasını uyararak, safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu önler. Sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi gelir.
Anne sütünde de bulunan E vitamini ve oleik asit içeriği ile zeytinyağı, normal kemik gelişimine katkıda bulunur. Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyin gelişimi kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden, gebe ve emziren annelere özellikle yararlıdır.
Kötü kolesterol LDL'yi azaltırken, iyi kolesterol HDL'yi artırır. Hayvansal yağların tersine, kandaki kolesterol miktarını ve dolayısıyla kalp krizi riskini azaltır. Kan plateletlerinin toplanmasına engel olarak, kan pıhtılaşması riskini de yok eder.
Günde birkaç damla zeytinyağı, bebeğin gelişimine büyük katkı sağlar.
İçerdiği E, A, K vitaminleriyle her yaştaki çocuğun gerekli ihtiyacına yanıt verir. Bu vitaminler, kemiklerin doğal gelişimine ve mineralleşmeye yardımcı olup, güçlenmesini hızlandırır. Her yaştaki insan için yararlıdır.
Ağızda çalkalandığında, dişlerin beyaz olmasını sağlar, diş etlerini korur, diş çürümelerini önler.
Cilde ve saçlara çok faydalıdır. Cildi besler, korur ve yumuşatır.''
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması