Zika'nın nedeni küresel ısınma mı?
Batı yarımkürede hızla yayılan ve bebeklerin beyin gelişimini engelleyerek kusurlu doğum hatta ölümlere sebep olabilen Zika virüsü, iklim değişikliği ile bağlantılı olabilir ve virüsün yerküredeki bir sonraki durağını bize fısıldayabilir.
Amerikan Takepart dijital haber portalında yer alan makaleye göre, havaların ısınması ve olağanüstü hava koşulları, virüsü taşıdığı ve yaydığı bilinen sivrisineklerin üremesini de hızlandıracak koşulları hazırlıyor.
Birleşmiş Milletler bağlantılı Dünya Sağlık Örgütü, dün Zika virüsü ile mücadele amacıyla “acil durum komitesi” oluşturduklarını açıklamış ve şu ana kadar dört bine yakın vaka olduğunu vurgularken, 2016'da 3-4 milyon kişiye daha virüsün bulaşabileceği uyarısı yapmıştı.
ABD’li sağlık ve bilim yazarı Melanie Haiken, makalede iklim değişikliği ve küresel seyahatlerin sivrisineklerin üreme potansiyelini arttırmak için “mükemmel” koşulları oluşturduğunu belirtti.
Bilim insanları, virüsün küresel alarm düzeyinde “patlama yaptığı” ve hızla yayıldığını yineliyor. Bunun yanında, uzmanlar virüsün özellikle Güney Avrupa’ya yayılma ihtimalinin endişe yarattığını söylüyor.
Peki iklim değişikliğinin virüsle bağlantısı ne olabilir?
ABDli bilim insanı Peter Hotez’e göre iklim değişikliğinin rolü henüz kesin olarak bilinmese de, küresel ısınmayla bağlantısı “ciddi olarak düşünülmeli”.
Küresel ısınma mevsimden bağımsız üreme ve yayılmalara sebep olacak
Hotez, “kuraklık dönemlerinin ardından gelen sellerin, havuzlar ve su birikintileri oluşturarak sivrisineklerin üreyebileceği koşulları yarattığını” söyledi. Hotex’e göre ayrıca, yüksek hava sıcaklığı mevsimden bağımsız olarak da sivrisineklerin üreyip yayılmalarına, yıl boyunca beslenip, ortaya çıkmalarına neden olacak.
Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, “Aedes aegypti” cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor.
Uzmanlar, ikinci bir sivrisinek türünün, Asya kökenli ve "istilacı" tür olarak bilinen “kaplan sivrisineği”nin de (Aedes albopictus) Zika virüsünün yeni taşıyıcısı olabileceği ve çok daha geniş coğrafyalara salgını taşıyabileceği görüşünde.
El Nino ve Zika: "İlginç bir tesadüf"
Batı yarımkürede 2013’te baş gösteren Chikungunya salgınını hatırlatan Hotez, “bu gibi göçlere daha önce de tanık olmuştuk” diye konuştu.
Hotez’e göre, Büyük Okyanus'ta görülen ve küresel sıcaklıkları yukarı çeken okyanus-atmosfer olayı El Nino’nun Zika salgınıyla aynı anda alevlenmesi de “ilginç bir tesadüf”:
Hotez, “Küresel ısınma bize hazırlıksız olduğumuz hastalıklar getiriyor ve biz, bu hastalıklara ilişkilerin etkenlerin ne olduğunu bile bilmiyoruz” dedi ve ekledi:
“Asıl soru, başka neler için endişe etmemiz gerekiyor?”
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'