Zincirli Bedesten'de kepenk kapatma eylemi
Gaziantep'te bulunan Zincirli Bedesten'deki esnafın, kiraların yüksek olması nedeniyle yaptığı kepenk kapatma eylemini değerlendiren Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, esnafın eylemini doğru bulmadığını, eksik görülenlerin ise giderileceğini söyledi.
Gaziantep'te bulunan Zincirli Bedesten'deki esnafın, kiraların yüksek olması nedeniyle geçen hafta yaptığı kepenk kapatma eylemini değerlendiren Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, ''Zincirli Bedesten'de adil bir ihale gerçekleştirdik. Esnafın da buraya çarşı hüviyeti kazandırması gerekiyor. Yalnız baharatçılık yaparak kirayı çıkartamazlar'' dedi. Güven, kiraların yüksek olduğunu ileri sürerek, bir süreliğine kepenk indiren esnafın eylemini doğru bulmadığını, eksik görülenlerin ise giderileceğini söyledi.
Kiraları kendilerinin belirlemediğini, yapılan ihale ile kiracıların kendilerinin karar verdiğini ifade eden Güven, ''Esnafın buraya çarşı hüviyeti kazandırması gerekir. Hepsi bir iş kolunda yoğunlaşmış durumda. Yalnızca baharatçılık yaparak kirayı çıkartamazlar. Biraz da suçu kendilerinde aramalılar'' diye konuştu.
Esnafın kendi yaptığı hatayı Vakıflar Bölge Müdürlüğüne yıkmak istediğini öne süren İsa Güven, ''Kira ihalesine çıktığımızda 500 ile 600 lira arasında fiyat belirledik. 2 bin kişi ihaleye girdi. İhalede yarıştılar ve fiyatları kendileri belirledi. Belirlenen fiyatın üç katı ile ihaleyi aldılar. Bugünkü ekonomik durumun kötü olmasından dolayı bazı kiracılar iş yerlerini açmadı, açanlar da para kazanamıyor'' dedi. Zincirli Bedesten'de iş yerlerini açmayan esnaf hakkında tahliye davası açtıklarını dile getiren Güven, şu anda 26 iş yerinin kiracısının tahliye olduğunu ve bu iş yerleri için yeniden ihaleye çıkılacağını kaydetti.
'Turiste hitap edeceksin'
Zincirli Bedesten'deki iş yerlerinin kiralanması için 17 Kasım 2008'de adil bir ihale yaptıklarını vurgulayan Vakıflar Bölge Müdürü Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Zincirli Bedesten'de çok adil bir ihale yaptık. Orası kokudan geçilmeyen bir yerdi. Yapılan düzenlemeyle Gaziantep'in en gözde eseri oldu. Biz özellikle bu tip bedestenleri restorasyondan geçirerek, Gaziantep ekonomisine ve esnafının istifadesine sunuyoruz. Esnafın buraya çarşı hüviyeti kazandırması gerekir. Yalnız baharatçılık yaparak kirayı çıkartamazlar. Zincirli Bedesten'de hediyelik eşya satılmalı. Sadece çekirdek satmak olmaz, çekirdek hediyelik eşya değil ki. Gaziantep'in sedef, bakır, el sanatlarının bu çarşıda satılması gerekir. Komple kuru yemiş, baharat dükkanı olursa ekonomik durgunluktan dolayı esnafın kira ödemeleri mümkün değil. Zincirli Bedesten'i en kısa zamanda canlı hale getireceğiz. Bu yere çok önem verdik. Burayı İstanbul'daki Mısır Çarşısı gibi düşünüyoruz.''
Zincirli Bedesten esnafının da tanıtım çalışması yapması gerektiğini savunan Güven, ''Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak çarşı için ne gerekiyorsa yaptık. Esnaf da tanıtım yapmalı. Esnafın kısa süreli dükkanları kapatması kendi aleyhlerine olacaktır. Esnafa yardımcı oluyoruz. Kirayı düşürmemiz söz konusu olamaz. Benim böyle bir yetkim de yok. İhale Yasası'nı uyguladık. Taviz veremeyiz. Zincirli Bedesten'i gözden çıkarmadık'' ifadelerini kullandı.
Zincirli Bedesten
Gaziantep'te, 1781 yılında, Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan, 1957'de çıkan büyük yangında hasar gören Zincirli Bedesten'in restitüsyon ve restorasyon çalışmaları geçen yıl tamamlandı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce, 2,1 milyon lira harcamayla yenilenen ve halk tarafından da ''Et Hali'' olarak bilinen Zincirli Bedesten'deki 73 dükkan için 17 Kasım 2008'de ihale açılmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama