Zonguldak'ta 'maden ocağından çıkmama' eylemi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Hema Endüstri AŞ'nin işlettiği kömür sahasında çalışan maden işçileri, iş yerlerinin kapatılacağı iddiasıyla ocaktan çıkmama eylemi başlattı

Yayınlanma: 15.08.2014 - 14:09
Abone Ol google-news

 Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, işverenin 20 kişinin iş akitlerinin feshedildiğine yönelik bildiri gönderdiğini belirterek, şirketle Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yönetimi arasındaki uyuşmazlıkların bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Hema Endüstri AŞ ile TTK arasındaki uyuşmazlıktan dolayı maden ocağının kapatılma sürecinin yaşandığına dikkati çeken Mutlu, şöyle konuştu:

"Bu süreçte işçilerin 20-30 kişilik gruplar halinde işten çıkarılmalarıyla başlayan süreç var. Yaklaşık 2 aydır bu süreçle ilgili yaptığımız eylemlerde bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledik. Hattat Holding ile TTK yönetim kurulu arasındaki uyuşmazlıktan dolayı 850 arkadaşımızın işsiz kalacağının mantığa yakışır tarafı olmadığını beyan ettik. GMİS olarak iş yerinin yaşatılması, işçilerimizin menfaati ve işten çıkarılmaması için üstün performans sergiledik. Gerek Enerji Bakanlığı yetkilileri gerekse milletvekilleriyle üst düzey görüşmelerimiz oldu. İşten çıkarılmalar durdurulmuştu.

Dün akşam itibarıyla iş verenin işçilerin çıkarılması için talimat verdiği ve bu sabah itibarıyla 20 işçimize iş akitlerinin feshi için bildirim yapıldığını gördük. Bu, bizim için son derece üzücü. 20'li gruplar halinde işçilerin çıkışı verilerek iş yerinin kapatılmasına doğru giden süreci yaşıyoruz."

Sendika olarak "bir işçimizin dahi işten atılmaması için sonuna kadar mücadele edeceğiz" diyerek kamuoyuna söz verdiklerini anlatan Mutlu, şunları kaydetti:

"Sözümüzün arkasındayız. İşsizliğin had safhada olduğu dönemde 500 kişi alımına 40 bin kişinin başvurduğu bölgede yaşıyoruz. Yıllardır çalıştığımız işimizi kaybetmemiz son derece vahim bir olaydır. Bir işçimizin işten atılmaması için sonuna kadar direneceğiz. TTK ile Hattat Holding arasındaki uyuşmazlıkların giderilerek aşılabileceğine inanıyoruz. İki tarafın bir masa etrafında buluşturulması gerekiyor. Bürokrasinin nasıl işlediğini de biliyoruz. Biz asıl makamları göreve davet ediyoruz."

İşçiler, ocaktan çıkmıyor

Madenciliğin dünyanın en zor mesleği olduğuna dikkati çeken Mutlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Küçük bir hatanın bedeli bizde ağır olur. Bu psikolojiyle ocağa gidip çalışmak imkansız. İşçileri telkin ederek, bu işin durdurulacağını bildirerek ocağa gönderdik. Ocaktan gelen bilgilere göre üretime gitmedikleri ve ana yolda beklediklerini, çalışmayacaklarını bildirdiler. İşçilerimiz şuan itibarıyla bekliyorlar ve üretimi durdurdular. Biz de yer üstü çalışmalarını durdurduk. Yer altındaki arkadaşlarımızla görüşeceğiz. Arkadaşlarımız çalışmak istemediklerini ifade ederlerse bu iş yerinde çalışma hayatını durduracağız. Ya hepimiz çıkarılacağız ya hiçbirimiz çıkarılmayacağız, ya bu iş yeri yaşayacak ya da kapanırsa haklarımızı alarak hepimiz öyle gideceğiz. Sorunun çözümünü istiyoruz. Şuan itibarıyla da maden işçisi ocaktan çıkmamaktadır."

Mutlu, açıklamasının ardından eylem yapan işçilerle görüşmek üzere ocağa indi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler