Zorunlu engelli çalıştırma hükmü tasarıdan çıkarıldı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ''Torba tasarı'' olarak adlandırılan, bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının 3 maddesi daha geçti, 2 madde ihdas edildi. Zorunlu engelli çalıştırmayı yeniden düzenleyen hüküm ise tasarıdan çıkarıldı.

Zorunlu engelli çalıştırma hükmü tasarıdan çıkarıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.01.2011 - 11:51

Komisyon Başkanı Mustafa Açıkalın, dün akşam tartışmalara neden ve zorunlu özürlü çalıştırmayı yeniden düzenleyen maddeyi atlayarak görüşmeleri başlattı. Komisyonda, tasarının 3 maddesi daha kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, turizm sektöründe 2 ay olan denkleştirme süresi toplu iş sözleşmesi ile 4 aya kadar çıkarılabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumunun taşra teşkilatında memur kadrosunda olmayan ''Sosyal Güvenlik Denetmeni'' çalıştırılabilecek. Görevlendirilecek kişilerin yarışma sınavında başarılı olmaları ve belirli koşulları taşımaları gerekecek. Tasarı ile bu kişilerin özlük hakları da düzenleniyor. Halen sosyal güvenlik kontrol memuru olarak çalışanlar sınavda başarılı olmaları halinde bu kadrolara atanabilecek.

Komisyonda, AKP milletvekillerinin verdiği önergelerin kabul edilmesiyle 2 madde de ihdas edildi. Buna göre, erken doğum yapan kadın işçi doğumdan önce kullanamadığı izni doğum sonrasında kullanabilecek. 8 hafta olan iznin kullanılmayan süresi yine 8 hafta olan doğum sonrası izne eklenecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrosunda çalışan işçilere, bakmaya mecbur olduğu veya refakat etmedikleri takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulması hallerinde istekleri üzerine 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek. Bu süre 6 ay daha uzatılabilecek.

İşçilere, 10 hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde işçilik süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek. Yetiştirilmek üzere devlet tarafından yurt dışına gönderilen öğrenci ve memurlara, yurt içine ve yurt dışına sürekli atanan memurların işçi olan eşlerine işçilik süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok 8 yıla kadar ücretsiz izin kullandırılabilecek.

Ücretsiz izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin kalkması halinde, işçi derhal görevine dönmek zorunda olacak. Mazeret sebebinin kalkması halinde veya ücretsiz izin süresinin bitiminde 10 gün içinde görevine dönmeyenler, istifa etmiş sayılacak.

 

Silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı tanıyan madde kabul edildi

''Torba Tasarı''nın silikozis hastalarına malulen emekli olma hakkı tanıyan maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Zorunlu engelli çalıştırmayı yeniden düzenleyen hüküm ise tasarıdan çıkarıldı. Silikozis hastalarına malulen emekliklik hakkı tanıyan madde, AKP Manisa Milletvekili Recai Berber'in verdiği önergenin kabul edilmesiyle değiştirilerek kabul edildi. Buna göre, sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 40 kaybedenlere, Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanacak. Bu kişilerin, tasarının yasalaşıp yayımlanmasından itibaren 3 ay içinde başvurmaları gerekecek.

Aylık almakta iken ölen silikozis hastasının eşine ve çocuklarına da aylık bağlanabilecek. Eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamı, hastanın kendisine bağlanan aylık tutarı geçemeyecek. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse eş ve çocukların aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, düzenleme ile silikozis hastalarına 433 ile 557 TL arasında arasında aylık bağlanacağını kaydetti. AKP'nin görme engelli İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın da karşı çıktığı ve zorunlu özürlü çalıştırmayı yeniden düzenleyen madde ise tasarı metninden çıkarıldı. Tasarının metinden çıkarılması için AKP, CHP ve MHP'den milletvekilleri ayrı ayrı önergeler verdiler. Önergelerin kabulüyle bu konudaki düzenleme metinden çıkarılmış oldu.

 

CHP ve MHP'li milletvekilleri ile Bakan Dinçer tartıştı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, verilen yemek arasından sonra ''torba tasarı'' olarak nitelendirilen bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine devam edildi. Söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ara için çıkılırken Dinçer'in ''Üzerime böyle gelirseniz farklı konuşurum'' diyerek kendisini tehdit ettiğini iddia etti.

Dinçer'in sözlerinin ''siyasi ahlaka, adaba ve Meclisin saygınlığına'' yakışmadığını ifade eden Kaplan, Dinçer'in özür dilemesini istedi. Komisyon Başkanı Mustafa Açıkalın, olayın komisyon toplantısı dışında gerçekleştiğini belirterek, çalışmaları sürdürmek istedi. Buna tepki gösteren Kaplan ile Açıkalın arasında da tartışma yaşandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, Kaplan'a yaptıkları eleştirilerin tasarı ile alakalı olmadığını, tasarının iyi okunması halinde eleştirilerin çoğunun yapılmayacağını, söylediğini ifade etti.

Dinçer, bu sözleri nezaket içerinde dile getirdiğini kaydetti. Komisyon Başkanı Açıkalın, komisyon adına özür dilediğini belirterek, çalışmaları sürdürdü.

Görüşülen madde nedeniyle daha sonra söz alan Kaplan, tartışmayı sürdürdü. Komisyon üyelerinin Dinçer'e tepki göstermediğini belirten Kaplan, ''Yazıklar olsun'' diyerek, toplantıyı terk etti.

Tasarının trafik kazaları nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumunun ödediği hastane masraflarının sigorta şirketlerinden tahsilini öngören maddesi üzerinde de tartışma yaşandı.

MHP ve CHP'li bazı milletvekilleri, maddenin seçik olmadığını belirterek, devletin zarara uğrayıp uğramadığını Dinçer'e sordular. Bu sırada tartışmalar yaşandı.

Söz verilen sigorta şirketi temsilcisi, maddenin kabul edilmesi durumunda şirketlerin sigorta yapmaktan vazgeçeceklerini ileri sürdü.

Bazı milletvekillerinin sigorta konusunda sorunlar yaşanacağını belirtmeleri üzerine söz alan Dinçer, ''Birdenbire sigorta şirketlerinin yanına geçen arkadaşlarıma soruyorum'' şeklindeki ifadeleri tepkilere neden oldu.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, sözleri ''esefle'' karşıladığını belirterek, Dinçer'in özür dilemesini istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, ifadelerin Bakan'a yakışmadığını belirterek, ''Sayın Bakan sert cevaplar veriyor. Bu da arkadaşların üslubunun sertleşmesine neden oluyor. Bir milletvekilini tehdit ediyor, başka bir milletvekiline 'siz sigorta şirketlerinin adamısınız' diyor. Üslubunu denetlemesi lazım. Sayın Bakan'a yakıştıramıyorum'' dedi.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin da sinirlenerek bir yere varılamayacağını söyledi. Kaplan'ın da azarlandığı için toplantıdan ayrıldığına işaret eden Ergin'in, ''Can güvenliğimiz için 'bizi sigorta şirketlerine sigortalattırın' demek zorunda kalacağız'' sözleri, gülüşmelere neden oldu.

Bu sözler üzerine yumuşayan ortamda süren görüşmelerde söz konusu düzenleme kabul edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler